google dc
  1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
  4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Centrica optimaliseert Fluence batterij van Belgisch datacenter en levert het eerste emissieloze noodstroom systeem

Het batterijsysteem met een capaciteit van 2,75 MWh van Fluence is het eerste in zijn soort voor Google en voorziet het XXL datacenter in Saint-Ghislain van CO2 emissievrije elektriciteit tijdens stroomuitval. Zo ondersteunt het de CO2 uitstoot doelstelling van Google voor 2030.
• Google zal de batterij inzetten in de virtual power plant van Centrica om zo het energienet te ondersteunen en bij te dragen aan 24/7 emissie vrije energie.

Centrica Business Solutions, leverancier van geïntegreerde energieoplossingen die winstgevendheid en duurzaamheid in balans brengen, gaat het noodstroomsysteem van Google in het hyperscale datacenter in Saint-Ghislain optimaliseren. De batterijen van het noodstroomsysteem worden door Fluence, wereldwijd marktleider in energieopslagsystemen, -diensten en digitale oplossingen voor hernieuwbare energie en opslag, geleverd.

Voor Google is dit het eerste project ter wereld waarbij een batterijsysteem een gedeelte van de dieselgeneratoren vervangt als noodstroomvoorziening. Het Fluence Gridstack energieopslagsysteem met een capaciteit van 2,75 MWh in het datacenter van St. Ghislain dient als proof-of-concept voor een breder gebruik van batterijen als noodstroomvoorziening in Google datacenters om Google te helpen om tegen 2030 wereldwijd 24/7 op CO2 vrije energie te werken.

Centrica zal de batterijsystemen aansluiten op het Belgische elektriciteitsnet zodat de batterijen van Google energie kunnen opslaan en ontladen met behulp van de gespecialiseerde FlexPond™-software van Centrica. Het project toont nog maar eens de rol aan die industriële verbruikers kunnen spelen in het stabiliseren van het elektriciteitsnet door middel van batterijen op hun locaties.

Google is verheugd om technologische innovatie te stimuleren op het kruispunt van de datacenter- en energie-industrie, vooral wanneer onze innovaties een positieve bijdrage levert die verder reikt dan onze eigen activiteiten. Het emissievrije noodstroomsysteem van Fluence in onze vestiging in Saint-Ghislain is een belangrijke stap voorwaarts in het bereiken van onze CO2-vrije energiedoelstellingen. Niet alleen zal het Google in staat stellen schoner te werken tijdens stroomuitval, maar zal onze batterij door onze samenwerking met Centrica het Belgische elektriciteitsnet helpen de beoogde frequentie te behouden en in balans te blijven. We kijken ernaar uit hoe het project voor Google het pad zal effenen om batterij gebaseerde energieopslagtechnologieën in te zetten in onze andere vestigingen, waardoor de afhankelijkheid van back-upgeneratoren op basis van fossiele brandstoffen afneemt en het net de flexibiliteit krijgt om meer hernieuwbare energie te integreren.
Marc Oman, Senior Lead voor Data Centre Energy en Infrastructure bij Google

Datacenters hebben 24 uur per dag toegang tot het elektriciteitsnet nodig, en een on-site noodstroomvoorziening als bescherming tegen stroomuitval of black-outs. Een batterijsysteem is een snel inzetbare en CO2 emissiearme oplossing die niet alleen de veerkracht van commerciële en industriële faciliteiten vergroot, maar ook de bijdraagt aan het behalen van CO2 uitstoot reductie doelstellingen en de leveringszekerheid en stabiliteit van het energienet in heel Europa en wereldwijd ondersteunt.

Samenwerken om een duurzamer elektriciteitsnet te bouwen

Om hun opslagcapaciteit te optimaliseren en hun deelname aan de markt voor ondersteunende diensten van de Belgische Transmissienetbeheerder ELIA te faciliteren, heeft Google Centrica ingeschakeld. De batterijen van Google zullen functioneren als een virtuele energiecentrale (VPP), beheerd door Centrica in combinatie met haar FlexPond™ optimalisatiesoftware. De batterijen hebben een totale energiecapaciteit van 5,5 MWh, waarvan 2,75 MWh door Centrica zal worden geoptimaliseerd voor deelname aan demand-response programma's.

Er zijn naar schatting 20 gigawatt aan nooddieselgeneratoren in gebruik in de datacenterindustrie, wat een enorme kans biedt om schonere oplossingen in te zetten. Als we deze op de juiste manier beheren, kunnen we niet alleen datacenters ondersteunen om duurzamer te werken, maar ook zorgen voor flexibiliteit op het net. Zo kunnen we de volatiliteit van hernieuwbare energie compenseren ter ondersteuning van een 100% CO2-vrij energienetwerk van morgen.
Arno Van Mourik, Directeur van Centrica Business Solutions International

Google is een wereldleider in het gebruik van CO2-vrije energie, het terugdringen van emissies en andere milieueffecten, en het verhogen van de energie-efficiëntie. Hun datacenters werken gemiddeld twee keer zo efficiënt als een doorsnee datacenter.

Datacenters behoren tot de meest energie-intensieve faciliteiten en zijn goed voor ongeveer 1 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Omdat ze voortdurend stroom nodig hebben, zijn de meeste datacenters afhankelijk van dieselgeneratoren voor noodstroomvoorziening in het geval van storingen op het elektriciteitsnet.

De samenwerking van Google met Fluence en Centrica is een voorbeeld van hoe de snelgroeiende datasector concrete maatregelen kan nemen om de haalbaarheid van grootschalige batterijen en hun waarde voor zowel datacenters als elektriciteitsnetten aan te tonen.

Over Fluence

Fluence (Nasdaq: FLNC) is wereldwijd marktleider in energieopslagproducten, -diensten en digitale toepassingen voor hernieuwbare energie en opslag. Fluence is aanwezig op 30 wereldwijde markten en biedt een ecosysteem van producten om de overgang naar schone energie te stimuleren, waaronder modulaire, schaalbare producten voor energieopslag, een uitgebreid dienstenaanbod en het Fluence IQ Platform, dat AI-gebaseerde digitale toepassingen levert voor het beheer en de optimalisatie van hernieuwbare energiebronnen en opslag van elke leverancier. Het bedrijf verandert de manier waarop we onze wereld van energie voorzien door klanten te helpen veerkrachtigere en duurzamere elektriciteitsnetten te creëren. Bezoek onze website voor meer informatie, of volg ons op Linkedin of Twitter.

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions maakt deel uit van Centrica, een toonaangevende leverancier van energiediensten en -oplossingen die steunt op een erfenis van 200 jaar dienstbaarheid aan mensen. Wij analyseren, financieren, installeren, bedienen & optimaliseren energie, en werken met diverse energiebronnen om verandering te brengen in de manier waarop bedrijven hun energie verwerven, verbruiken en beheren.

Wij werken samen met bedrijven in het VK, Ierland, Europa en Noord-Amerika. Wij combineren de expertise van collega’s met een waaier van geïntegreerde energieoplossingen (zoals efficiëntie en inzichten, EV-uitrusting, zonnesystemen, warmtepompen en batterijen evenals energiebevoorrading). Zo helpen wij organisaties uit de commerciële, industriële en overheidssectoren efficiënter, veerkrachtiger en duurzamer te worden.