wkk
 1. Home
 2. > Energieoplossingen

Warmte-krachtkoppeling (WKK)

Met tot 40% kostenbesparingen met behulp van WKK, verbeteren veel organisaties nu hun veerkracht en efficiëntie met energieopwekking op locatie.

Als toonaangevende leverancier en exploitant van WKK installaties kunnen wij u helpen uw doelstellingen op het gebied van kosten- en koolstofbesparing te behalen. Vertel ons om te beginnen over uw project door ons eenvoudige formulier in te vullen.

TOT
40%
kostenbesparingen mogelijk met opwekking op locatie
TOT
80%
efficiëntie haalbaar met WKK
OVER
35 jaar
wereldwijd ervaring met WKK in ons team
OVER
700MW
WKK wereldwijd door ons geïnstalleerd

Bespaar energie door het zelf op te wekken met WKK

Meer informatie over cogeneratie

Bekijk onze video om te zien hoe WKK tegelijkertijd elektriciteit en warmte voor uw organisatie kan produceren. Ontdek hoe u energie-efficiëntie kunt verhogen en van lagere kosten en een lagere Co2-uitstoot kunt profiteren.

Waarom Centrica Business Solutions voor uw WKK-eenheid?

 • Hernieuwbare energie en koolstofarm met tot 100% waterstofbrandstof beschikbaar voor uw WKK
 • Vertrouw op onze meer dan 35 jaar ervaring met WKK, met wereldwijd meer dan 700MW door ons geïnstalleerd
 • Vind manieren om sneller energieneutraliteit te bereiken in combinatie met ons 7-stappenplan
 • Visualiseer uw WKK-eenheid voor plannings- en ontwerpfasen met onze 3D-laserscans

Onze WKK-opties

Als onderdeel van ons partnerschap met 2G Energy AG bieden we WKK-eenheden aan die tot 100% op waterstof kunnen werken - zodat u klaar bent voor een koolstofarme toekomst. Onze deskundige WKK-technici staan klaar om u te helpen met overstappen wanneer u daar klaar voor bent - zodat uw installatie aan de veranderende behoeften van uw organisatie kan worden aangepast.

Sinds haar oprichting is Centrica daarnaast de grootste MTU-servicedealer in de Benelux en tevens de grootste MTU-leverancier van WKK-eenheden in Europa. Dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring zijn wij de ideale integratiepartner voor de gezondheidszorg, het onderwijs, hotels, zwembaden en vele andere sectoren. Met speciale expertise in de glastuinbouw.

Beschikbare WKK-motoren
We bieden WKK-eenheden die op waterstof, aardgas, biogas of vloeibaar petroleumgas (LPG) werken. Onze eenheden kunnen rond een reeks verschillende kleine, middelgrote en grote motoren worden gebouwd, waaronder de volgende opties van 2G en MTU:
Agenitor CHP unit from 2G
agenitor (2G)
Avus CHP unit from 2G
avus (2G)
MTU 4000L64FNER CHP unit
MTU 4000L64FNER

Voordelen van warmtekrachtkoppeling voor uw organisatie

 • Verlaag uw elektriciteitskosten tot wel 40% en wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
 • Bereid u voor op een koolstofarme toekomst met WKK-opties die klaar zijn voor gebruik op waterstof
 • Behaal rendementen van meer dan 80% door afvalwarmte ter plaatse te gebruiken
 • Realiseer een stabiel budget met voorspelbare elektriciteitskosten en een nauwkeurige voorspelling van bedrijfskosten
 • Vergroot de veerkracht van de locatie en minimaliseer het risico op operationele storingen
Hoe werkt WKK?
Warmtekrachtkoppelingssystemen zetten in één proces een enkele of gemengde brandstof om in elektriciteit en warmte op de gebruikslocatie.
Eén of gemengde brandstof voor elektriciteit en warmte

Een WKK-motor werkt bijna continu en heeft daarvoor slechts één of een gemengde brandstof nodig, wat de vereisten voor uw infrastructuur vereenvoudigt.

Elektriciteit op maat

Een motor, gekoppeld aan een generator, genereert energie die wordt omgezet in bruikbare elektriciteit voor direct lokaal gebruik.

Gegenereerde warmte

Er onstaat warmte, die wordt teruggewonnen uit de uitlaat, uit het koelwatercircuit van de motor. Die warmte kan vervolgens over uw site worden verdeeld.

 

Praat met onze WKK-experts

Denkt u aan een warmtekrachtkoppeling-project? Neem vandaag nog contact op met ons team van experts om te ontdekken hoe u tot 40% op uw elektriciteit kunt besparen met koolstofarme warmtekrachtkoppeling.

Warmtekrachtkoppeling Veelgestelde vragen

WKK, of warmtekrachtkoppeling, is een energieoplossing waarbij warmte en elektriciteit op locatie worden geproduceerd uit één brandstof of een combinatie van brandstoffen. Dit staat ook bekend als cogeneratie en kan als koolstofarme oplossing gedeeltelijk worden aangedreven door waterstof. Sommige WKK-eenheden genereren ook gekoeld water, wat bekend staat als trigeneratie.

WKK staat voor warmtekrachtkoppeling, een oplossing waarmee op efficiënte en gelijktijdige wijze warmte en elektriciteit op locatie worden opgewekt.

WKK kan de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen door stroom op locatie op te wekken. En met mogelijke kostenbesparingen tot 40% kan WKK u ook helpen om uw totale energiekosten te verlagen.

Veel WKK-eenheden gebruiken aardgas, maar sommige gebruiken ook andere brandstoffen, zoals gemengde of 100% waterstof, biogas of vloeibaar petroleumgas (LPG).

WKK vangt warmte op die bij de productie van elektriciteit wordt geproduceerd, zoals uit waterkoelcircuits. Dit kan dan ter plaatse worden herverdeeld, waarmee tegelijkertijd warmte en energie worden geproduceerd.

De voordelen van warmtekrachtkoppeling zijn onder andere kostenbesparingen tot 40% ten opzichte van een traditionele verwarmings- en energievoorziening, een efficiëntie van meer dan 80% door gebruik van warmte op locatie en een reeks beschikbare brandstofopties om energieneutraliteit te realiseren. De nadelen van warmtekrachtkoppeling zijn mogelijk geluidsoverlast en ruimtevereisten, maar om dat te beperken kunt u samenwerken met ons team op basis van de unieke behoeften op uw locatie.

Om een warmtekrachtkoppelingseenheid (WKK) te dimensioneren, onderzoekt ons team de unieke behoeften op uw locatie. We gebruiken de gegevens over uw gas- en elektriciteitsverbruik en de fysieke vereisten op uw locatie om de best mogelijke grootte voor de eenheid voor uw organisatie te bepalen.

In 2017 nam Centrica Business Solutions ENER-G Cogen International Limited over, ook bekend als Energ of ENER-G Cogen. De WKK-activiteiten van Ener-G maken nu deel uit van Centrica Business Solutions en zijn een aanvulling op onze bestaande capaciteit voor het installeren en beheren van duurzame energieoplossingen. Als onderdeel van Centrica Business Solutions kunnen klanten profiteren van meer dan 35 jaar ervaring als wereldwijde pionier op het gebied van moderne WKK-technologie, in sectoren die uiteenlopen van de productiesector tot organisaties in de publieke sector.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.