1. Home
  2. > Projecten

Tarkett kampioen inzake duurzaamheid met Centrica Business Solutions

Met van oudsher de focus op circulaire economie, energiebesparing en vermindering van uitstoot heeft deze multinational met succes een wkkinstallatie geplaatst voorzien van een PV-systeem.
310+40
KWE opgewekt elektrisch vermogen
21%
Elektriciteitsbehoefte voldaan
830
Tonnen CO2-besparing per jaar

Tarkett is een Franse multinational, opgericht in 1863, die wereldleider is in de productie van vloeren voor binnenruimtes en sportaccommodaties. Het bedrijf is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen wereldwijd, heeft ongeveer 12.500 mensen in dienst en genereert een omzet van 3 miljard euro. Tarkett heeft 25 onderzoek- en ontwikkelingscentra en 33 fabrieken.

In Italië staat de historische fabriek in Narni, gespecialiseerd in de verwerking van linoleum, een natuurlijk materiaal dat op zich al een symbool van duurzaamheid is, omdat het uitsluitend met natuurlijke bestanddelen wordt geproduceerd en 100% recyclebaar is.

De oplossing

In 2010 had het bedrijf, dat zich al sterk inzette voor circulaire economieprojecten, besloten de energiekosten te verlagen om de concurrentiepositie van de Narni-fabriek te vergroten, het verbruik van netstroom te verminderen, naleving van de akoestische voorschriften te handhaven en de energieonafhankelijkheid te vergroten. Het algehele doel was de uitstoot voor de energieproductie voor 2020 met 10% te verminderen.Tarkett zocht naar een pasklare oplossing voor bureaucratische uitdagingen (vergunningen) tot en met onderhoud, zodat het bedrijf zich kon concentreren op zijn kernactiviteiten.

Technische beschrijving

De E-310 wkk-installatie op aardgas, voor Tarkett op maat gemaakt door Centrica Business Solutions (met het oog op beschikbare ruimte en om geluidsoverlast te voorkomen), is sinds 2014 operationeel en levert 310 kWe elektrisch vermogen, 170 kWt thermisch vermogen en 106 kWf koelvermogen, waarmee 21% van de elektrische en 16% van de thermische behoeften van de fabriek worden gedekt en 6.000 equivalente uren worden geleverd. Dit project werd in 2020 aangevuld met een PV-systeem van 40 kWe (het zevende dat Tarkett heeft gebouwd in Narni), als onderdeel van de wkk-installatie. Het geheel wordt uit energie-efficiëntie opzicht 24/7 gemonitord met de Energy Insights oplossingen en het cloud platform PowerRadar™. Dit alles met een Full Service All Risk overeenkomst die rechtstreeks door Centrica Business Solutions wordt beheerd.

We hebben Centrica Business Solutions in 2013 leren kennen, toen we ons al inzetten voor het verminderen van uitstoot, het recyclen van materialen en optimaliseren van het energieverbruik. Dankzij hun technologieën hebben we onze gestelde doelen voor 2020 bereikt. Vandaar dat we wederom voor Centrica Business Solutions hebben gekozen om het nieuwe PV-systeem uit te voeren en samen te werken richting 2030.
Federica Meloni, Energie Manager, Tarkett

Resultaten voor de klant

Dankzij de wkk-installatie voorzien van een PV-systeem en continue monitoring op afstand heeft Tarkett zijn koolstofvoetafdruk verminderd met 830 ton CO2 per jaar, wat gelijkstaat aan het koolstofdioxide die door 40.000 bomen wordt opgenomen. In zes jaar tijd dat de site operationeel is, heeft deze meer dan 10 GWh elektriciteit geproduceerd. De lagere energiekosten hadden een aanzienlijke invloed op de productiekosten, wat de concurrentiepositie van Tarkett heeft versterkt. Dankzij de op maat gemaakte installatie door Centrica Business Solutions genereert de fabriek doordeweeks 21% van zijn elektriciteitsbehoefte op locatie en tijdens weekenden zelfs voor 100%.

Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

De warmte-krachtkoppeling met absorptiekoelers van Centrica Business Solutions drijft de…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.