1. Home
  2. > Projecten

Wkk behoedt Continental Automotive voor schadelijke productie onderbrekingen

De warmte-krachtkoppeling met absorptiekoelers van Centrica Business Solutions drijft de productiemachines aan, garandeert de ononderbroken werking, zorgt voor verwarming en koeling, en vermindert de CO2-uitstoot met 14 procent.
14%
minder CO2
0
productieonderbrekingen

Continuïteit van productie in de fabriek

De Duitse producent Continental heeft ongeveer 240.000 werknemers in 59 landen onder zijn vleugels. Het bedrijf behoort zo tot de top 5 van automotive-leveranciers wereldwijd. In Roemenië heeft het enkele centra voor onderzoek en ontwikkeling, en voor productie. Die ontwikkelen onder meer elektronica, banden, drijfriemen, aircoleidingen en rubberen luchtinlaatsystemen.

Bijna wekelijks werd Continental Automotive Roemenië geveld door stroomstoringen in het nationale elektriciteitsnet. Buiten hun wil om viel hun productie van hoogwaardige auto-onderdelen stil. Het resultaat? Verspilling van tijd, geld en materiaal. Zelfs een onderbreking van een milliseconde kan de productie tot wel een uur stilleggen. Daardoor belandden sommige gefabriceerde onderdelen op de schroothoop. Het was dus cruciaal om ervoor te zorgen dat de impact van zo’n stroomstoring zo klein mogelijk bleef.

Continental had een duurzame oplossing nodig om zijn productie weerbaar te maken. Een die zou zorgen voor een betrouwbare en continue stroomvoorziening. Maar ook een oplossing die hen minder afhankelijk zou maken van het nationale energienet, nu de elektriciteitsprijzen stijgen. Continental zocht een manier om die stijgende kosten te compenseren.

Ononderbroken stroom en verhoogde efficiëntie

Continental sloot een tienjarig service- en onderhoudscontract met Centrica Business Solutions. Zij ontwierpen, installeerden en onderhouden de warmte-krachtkoppelingsinstallatie (wkk). Dit systeem levert de elektriciteit voor de productiemachines en wekt tegelijk warmte op. Dankzij de verbinding met twee absorptiekoelers, zorgt het ook voor koud water.

“We hadden een leverancier nodig die proactief is en bereid is om samen met ons een oplossing te ontwikkelen. Die oplossing moest technisch gezien ook in ons automotive-scenario passen. En natuurlijk speelden de kosten en het onderhoud ook een rol in onze keuze. Centrica Business Solutions vinkte alle criteria af”, vertelt Petru Demian, hoofd Fabrieksbeheer en Speciale Projecten.

Ook al valt de stroom zelfs maar een milliseconde uit een uniek schakelsysteem gaat dan automatisch over op een beschermende ‘eilandmodus’. Zo krijgen de cruciale machines toch stroom en is de productie veiliggesteld. Is de stroomonderbreking weer verholpen? Dan gaat het systeem automatisch terug over op de netstroom.

Bij een stroomonderbreking schakelt het systeem over op de beschermende ‘eilandmodus’ en daarna weer op de normale modus. Alles is automatisch. Ik krijg een rapport over de stroomonderbrekingen. Op het moment van de storing is de omschakeling volledig transparant. Dat is precies wat we nodig hebben.
DR. PETRU DEMIAN, HOOFD FABRIEKSBEHEER EN SPECIALE PROJECTEN, CONTINENTAL AUTOMOTIVE ROEMENIË

Technisch overzicht

De hoofdrol in dit complexe trigeneratiesysteem is weggelegd voor de E-1560 kWe-wkk-installatie die werd ontworpen en geïnstalleerd door Centrica Business Solutions. Het team van ontwerpers komt uit Timişoara in Roemenië. Zij ontwikkelden de schakelapparatuur voor de ‘eilandmodus’ en twee absorptiekoelers, vier droge koeleenheden en een platenwarmtewisselaar van 1700 kW, voldoende pompen, de elektrische systemen en de besturings- en commando-eenheden.

Continental Automotive stelde lokale aannemers aan om de wkk op te bouwen en te installeren. En het team van Centrica Business Solutions Romania SRL ontfermde zich van zijn kant over alle vergunningen en documenten voor de Roemeense autoriteiten. De wkk produceert warmte als bijproduct en dankzij de absorptiekoelers is ook de productie van koud water mogelijk. In het algemeen bedraagt het brandstofrendement van de wkk zo’n 80 tot 90 procent en wordt er tot 40 procent bespaard op energiekosten.

Geen onderbrekingen – verbeterde bedrijfscontinuïteit

Stroomstoringen leggen de productielijnen van Continental niet meer lam. “Gemiddeld hebben we één netstoring per week. Die duurt misschien een milliseconde, maar dat is lang genoeg om cruciale machines stil te leggen”, vertelt Demian. “Daardoor stopte de productie en moesten we telkens heel wat programma’s op de machines heropstarten. Ook de productielijnen moesten we leegmaken om de onderdelen te controleren. We waren immers niet zeker of ze op het moment van de storing volledig afgewerkt waren. Zo belandden er dus ook onderdelen op de schroothoop. Het resultaat? De productie lag een half uur tot een uur stil.” Dankzij het nieuwe systeem blijft de productie nu beveiligd, wat heel wat tijd, mankracht en geld bespaart. De stroom die wordt opgewekt om de cruciale machines te laten draaien, maakt de fabriek minder afhankelijk van de nationale voorzieningen.

Dankzij ons nieuwe totaalenergieconcept gaan we milieuvriendelijker te werk: we verlagen onze CO2-uitstoot en produceren minder afval. Het maakt ons efficiënter en stelt onze productie veilig, nu stroomstoringen geen issue meer zijn. Opnieuw een belangrijke stap om onze toppositie als zeer concurrerend maar ook duurzame automotive-leverancier in Roemenië te behouden.
DR. RALF LUCHS, BEDRIJFSLEIDER, CONTINENTAL AUTOMOTIVE ROEMENIË

Zo kan Continental Automotive de stijgende elektriciteitskosten het hoofd bieden en toch hun CO2-uitstoot met 14 procent verlagen. ’s Winters zorgt de wkk voor verwarming in de fabriek. In de zomer kan het wel tot 40 °C worden. In dat geval zorgen de absorptiekoelers voor koud water. Dat wordt dan gebruikt voor de airco en om de machines te koelen. Is er veel gekoeld water nodig? Dan wordt alle warmte uit de wkk-installatie aangewend om dat mogelijk te maken. Gebruiksklare elektrische koelmachines stabiliseren het water tot 5,5 °C. Stijgt de temperatuur tot 6 °C of meer? Dan nemen de wkk en de hulpstukken het weer over. Continental Automotive overweegt nu om nog meer wkk’s van Centrica Business Solutions te installeren.

Meer projecten

Centrica Business Solutions heeft een kant-en-klaar WKK-systeem van 1,5 MW ontworpen en…

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.