CHP-NL
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Zes vragen die gesteld moeten worden voordat het WKK-systeem geïnstalleerd wordt

Beantwoording van de zes vragen waarmee we u zullen helpen voordat het WKK-systeem in uw organisatie geïnstalleerd wordt - van haalbaarheid tot financiering

Is uw organisatie op zoek naar grotere energieonafhankelijkheid? Hebben de hoge prijzen, de druk op het elektriciteitsnet en de overgang naar netto nul ertoe geleid dat u uw energieverbruik opnieuw wilt bekijken? Omdat veel bedrijven nu te maken hebben met onvoorspelbare kosten, doen ze onderzoek naar een onafhankelijke energiebeheersing. Voor veilige, flexibele energie zetten veel bedrijven nu een Warmtekrachtkoppeling (WKK) in.

WKK-systemen zijn een goed alternatief voor traditionele energievoorziening. Ze zijn eenvoudig in beheer en werken kostenbesparend, waardoor ze een cruciaal onderdeel uitmaken van de overgang naar nul zero in nederland. En met een terugverdientijd van één tot drie jaar kunnen de besparingen van een WKK-systeem voor de financiering van verdere koolstofarme oplossingen gebruikt worden.

Maar voordat u een WKK-systeem in uw locatie inzet, moet u met een aantal factoren rekening houden. Uw WKK-eenheid moet bedacht, geïnstalleerd, bediend, onderhouden en geperfectioneerd worden om optimaal te functioneren. Bij elke stap van uw reis naar warmte en kracht op locatie kunnen wij u ondersteunen - en onderweg helpen we u met het beantwoorden van zes belangrijke vragen.

 

1. Is een Warmtekrachtkoppeling geschikt voor mij?

De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is of een WKK-systeem geschikt is voor uw organisatie. In slechts een paar stappen helpen we u om te bepalen of een WKK geschikt is voor uw locatie.

  • Een WKK dient een minimaal rendement van 65% te hebben. Dit betekent dat u de restwarmte van de WKK-installatie effectief in uw warmte of koude behoefte moet kunnen inzetten.
  • Heeft u veel warmtebehoefte maar weinig elektriciteitsverbruik? Dan kan een WKK geschikt zijn en kunt u de elektriciteit verkopen aan een energieleverancier. Voorwaarde is dat uw netaansluiting hiervoor toereikend is en dat u van de netbeheerder mag terug leveren. Het is zaak dit tijdig aan te vragen.
  • Heeft u veel warmtebehoefte en veel elektriciteitsverbruik? Dan kan een WKK geschikt zijn en kunt u de elektriciteit gebruiken om uw eigen verbruik af te dekken. Op de momenten dat u weinig elektriciteit verbruikt kunt de overtollige stroom verkopen.
  • Zijn uw elektriciteits- en warmte verbruik gelijktijdig? Dan is dat optimaal. Indien niet samenvallen kunt u de toepassing van een warmtebuffer overwegen.
  • Heeft u weinig warmtebehoefte maar veel elektriciteitsverbruik? Dan is een WKK wellicht minder geschikt. Tenzij u de warmte aan bijvoorbeeld een naastgelegen bedrijf kunt verkopen.
  • Heeft u zowel Koude als warmte nodig? Ook dan kan een WKK geschikt zijn.

Inzicht in uw energieprofiel is dus van fundamenteel belang om te kunnen bepalen of een WKK voor u interessant is. Hiervoor gebruiken we uw maandelijkse energieverbruik en de daarbij horende tarieven (€/ kWh). 

Deze gegevens worden in een initieel haalbaarheidsonderzoek gebruikt om na te gaan hoe rendabel uw WKK zou kunnen zijn.  

Een toetsing ter plaatse zorgt voor meer inzicht in de mogelijkheden en de kosten ervan. Installatiekosten verschillen per locatie en zijn afhankelijk van verschillende belangrijke factoren.

  • Is er voldoende ruimte?
  • Moet er rekening worden gehouden met geluidsoverlast?
  • Is de locatie toegankelijk voor plaatsing en onderhoud?
  • Zijn de aansluitingen voor gas, water en elektriciteit makkelijk te realiseren?
  • Is er ruimte voor de ventilatie en rookgasafvoer?
  • Zijn er bouwkundige aanpassingen noodzakelijk?

2. Zijn mijn WKK-plannen veilig en conform de richtlijnen?

Voor het leveren van duurzame voordelen gedurende de levensduur van het WKK-systeem is een zorgvuldige planning vereist. We helpen u ervoor te zorgen dat uw WKK-systeem aan alle regelgeving en milieubelangen voldoet.

Voor het leveren van duurzame voordelen gedurende de levensduur van het WKK-systeem is een zorgvuldige planning vereist. We helpen u ervoor te zorgen dat uw WKK-systeem aan alle regelgeving en milieubelangen voldoet.

We zullen o.a. de volgende belangrijke zaken voor u controleren:

  • Vergunningen: Uw WKK-systeem moet aan de relevante voorschriften en kaders voldoen, bijvoorbeeld een bouwvergunning of omgevingsvergunning. 
  • Gridcode: Uw WKK installatie dient te voldoen aan de netcode elektriciteit. Hierin staan de technische voorwaarden welke gesteld worden voor aansluiting op het elektriciteitsnet.
  • Lage emissies: Uw WKK moet voldoen aan de emissiegrenswaarden, zoals vastgelegd in het acctiviteiten besluit.
  • Geluidsarm: Afhankelijk van de locatie van uw WKK kijken we naar de geluidsproductie. Dit is van groot belang voor WKK-systemen die in de buurt komen van kantoren, slaapkamers of andere bebouwde gebieden. Er is een grote verscheidenheid aan wettelijke kaders. Het is zaak goed onderzoek te doen naar de toepasselijke normen.
  • Monitoring op afstand: Het WKK-systeem kan mogelijk aan de cloud-gebaseerde controle-, beveiligings- en bewakingssystemen gekoppeld worden

 

3. Welk type WKK moet ik installeren?

Het door u gekozen traject kan van verschillende factoren afhankelijk zijn - ook van hoe snel u de WKK wilt inzetten. Wij kunnen verschillende soorten WKK-systemen uitdenken, ontwerpen en installeren, met maatwerk op verschillende niveaus.

U kunt voor een plug-and-play WKK-systeem kiezen, indien u het systeem zo snel mogelijk wilt installeren of het ontwerp op maat laten maken wanneer het aan de unieke vereisten van uw locatie moet voldoen. Het maakt niet uit welk traject u kiest, ons ontwerpteam staat voor u klaar om uw opties te beoordelen en te bepalen wat de beste manier is om de WKK in uw organisatie te installeren.

4. Hoe kan ik toezicht houden op de prestatie van mijn WKK-systeem?

We hebben overal in nederland operationele WKK-systemen, waarvoor op afstand toezicht wordt gehouden via PowerRadarTM

PowerRadar is ons webgebaseerde monitoringplatform. Het werd door onze organisatie ontwikkeld en biedt bedrijven eenvoudige en gemakkelijke toegang tot gebruiks- en verbruiksgegevens. Met 24/7 toezicht kunt u de prestaties van uw WKK-systeem in real-time volgen, zodat u de energie binnen uw bedrijf onder controle kunt houden.

De rapportage is ook op maat beschikbaar, zodat u de gegevens kunt zien die voor u van belang zijn - hiermee kunt u op gegevens gebaseerde beslissingen over uw energiebeheer nemen. Of u zich nu richt op de details die u nodig heeft of zich concentreert op de rapportagevereisten, de gegevens die u nodig heeft zijn gereed op het moment dat u ze nodig heeft.

 

5. Hoe kan ik de prestatie van mijn WKK-systeem maximaliseren?

Het succesvol inzetten van een WKK-systeem gaat verder dan alleen de motor installeren. Voor de beste resultaten en kostenbesparingen op de lange termijn bieden wij oplossingen die uw WKK-systeem beter maken.

  • Alternatieve WKK-brandstoffen: Bijna 100% van de WKK’s in nederland werkt op aardgas, maar we bieden ook meerdere alternatieve brandstoffen die mogelijk aan de behoefte van uw organisatie voldoen. Wij zijn pioniers op het gebied van op waterstof werkende WKK’s, waarbij een mengsel van 25% reeds beschikbaar is en verdere ontwikkelingen gaande zijn. 
  • Energievisualisatie: Als u het niet kunt meten, kunt u het ook niet verbeteren. PowerRadar kan u helpen om uw energiegebruik beter te begrijpen. Met de verbeterde zichtbaarheid kunt u de prestatie van uw WKK-systeem inzien en de potentie maximaliseren.
  • WKK-werking en onderhoud: Veilige, geschikte en verduurzaamde WKK-systemen kunnen toegang geven tot optimale langetermijnbesparingen. We bieden verschillende toonaangevende WKK- serviceplannen, die zijn afgestemd op het door u gewenste serviceniveau. 

 

6. Waarom kiest u Centrica Business Solutions als uw WKK-projectpartner?

Het installeren van een WKK kan complex zijn, maar we ondersteunen u gedurende het proces en de levensduur van uw installatie. Centrica Business Solutions is marktleider op het gebied van WKK en heeft wereldwijd al meer dan 700MW geïnstalleerd. We hebben al meer dan 35 jaar ervaring in warmtekrachtkoppeling en technische kennis van WKK-projecten wereldwijd. Dus welk traject u ook kiest voor de implementatie van uw WKK-systeem, wij zullen u bij elke stap begeleiden.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.