Warmtekrachtkoppeling_Onderhoud_NL
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Investeer in een WKK en verbeter uw concurrentiepositie

De WKK als alternatief voor conventionele energieopwekking

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) zet een vloeibare of gasvormige brandstof om in elektrische energie en één of meerdere vormen van thermische energie. Dit proces verloopt vanaf het begin uitermate efficiënt. Ook hoeft geen energie te worden getransporteerd vanaf, wat verlies kan opleveren. Daarmee is de WKK een goed en efficiënt alternatief voor conventionele energieopwekking. Daarnaast kan de installatie, door stroom terug te leveren aan het net, zorgen voor meer stabiele energiekosten. 

Naast deze voordelen helpt de WKK ook om uw productieproces te verduurzamen. De CO2-uitstoot van een WKK ligt namelijk lager dan bij conventionele warmte-opwekking via een ketel. Dit komt doordat de brandstof efficiënter wordt benut en doordat er minder transmissieverliezen zijn. 

Vooral het feit dat alle vrijkomende verbrandingswarmte wordt benut voor de productie van elektriciteit maakt de WKK uitermate efficiënt. Voor iedere 100 eenheden brandstof die worden geïnjecteerd, levert een WKK met een rendement van 90 procent 42 eenheden aan elektriciteit en 48 warmte-eenheden. Een gasketel zou 145 eenheden aan input nodig hebben om dezelfde output te genereren. Kortom: een WKK vergt minder energie-input, waardoor het met een dergelijke installatie mogelijk is om zowel de emissies als de kosten te verlagen. 

Juiste dimensionering

Om ook op lange termijn een optimaal resultaat te kunnen garanderen, is het belangrijk dat het rendement van de WKK op peil blijft. Om die reden is het van belang om het systeem juist te dimensioneren. De dimensionering van de WKK moet zijn afgestemd op de warmte- en elektriciteitsbehoeften van het bedrijf, rekening houdend met zowel het dagelijkse als het jaarlijkse verbruik. Onze technische adviseur kunnen u hierbij helpen! Klik hier en kom in contact! 

Lagere kosten dan bij een ketel

Door te kiezen voor een WKK in plaats van opnieuw een ketel aan te schaffen, kan op de lange termijn ook een aanzienlijke kostenverlaging worden gerealiseerd. Zoals aangegeven komen de energiekosten al lager uit doordat minder brandstof nodig is dan bij een traditionele ketel. Maar doordat zowel stroom als warmte wordt opgewekt kan op de lange termijn ook flink worden bespaard op de elektriciteitsrekening. Bij een traditionele ketel moet immers brandstof worden ingezet voor de productie van warmte en moet stroom van het net worden gehaald om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte. 

Met een WKK kan een bedrijf daarentegen warmte en stroom genereren uit één enkele brandstof. Dit betekent dat elektriciteit niet apart hoeft worden ingekocht, waardoor de energiekosten omlaag gaan. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot teruggebracht. 

Waterstof heeft de toekomst

De WKK’s van Centrica Business Solutions zijn al waterstof ‘’Proven’’ onze WKK’s kunnen al werken met 100% waterstof, maar onze WKK’s kunnen werken met een mengsel van aardgas en waterstof. Hierdoor kan ieder bedrijf -met ondersteuning van ons O&M-team - overstappen naar waterstof.

Bent u klaar om te investeren?

Ons team van experts kan u helpen om de kosten en uitstoot van uw bedrijf omlaag te brengen. Centrica Business Solutions is hierbij zonder twijfel de juiste partner: wij beschikken over 35 jaar gedegen kennis en ervaring op het gebied van WKK’s en hebben wereldwijd meer dan 700 MW aan WKK-vermogen geïnstalleerd. 

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.