1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
  4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Centrica Business Solutions en LRM bevoorraden als eersten in Europa zowel de Secundaire Reserve als de Primaire Reserve van Elia met uitsluitend batterijen en industriële processen in Terhills

Een nieuwe stap naar de openstelling van de verschillende elektriciteitsmarkten naar decentrale, duurzamere alternatieven voor gascentrales.

Vrijdag 18 december is voor de eerste keer in België een virtuele elektriciteitscentrale in beide richtingen geactiveerd. Een virtuele elektriciteitscentrale uitsluitend gebaseerd op batterijen en industriële processen die op hetzelfde moment zowel in de Primaire als in de Secundaire Reserve van Elia geactiveerd wordt, is een primeur in Europa. Centrica Business Solutions, een internationaal energie- en dienstverleningsbedrijf, zet met de batterijen die het beheert voor Terhills NV, een dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, deze belangrijke stap om het elektriciteitsnet nog efficiënter te ondersteunen. De batterijen worden nu ook ter beschikking gesteld van de Secundaire Reserve bij Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Concreet absorbeert de batterij elektriciteit wanneer er een teveel is en wordt deze bij tekorten terug op het net geïnjecteerd. Dankzij de batterij-installatie van Terhills NV kan Centrica het net ondersteunen zonder CO₂ uit te stoten en tegen een lagere kost dan elektriciteitscentrales.

In mei 2018 bereikten LRM en Centrica Business Solutions al een belangrijke mijlpaal door als eerste bedrijf een 18 MW Tesla-batterij op de site van Terhills te valoriseren in een 32 MW “virtuele elektriciteitscentrale” binnen de Primaire Reserve. Deze Primaire Reserve maakt het mogelijk om de netfrequentie ononderbroken in balans te houden, wat noodzakelijk is voor de stabiliteit van het net. Centrica bevestigt opnieuw haar positie als pionier in de flexibiliteitsmarkt door als eerste aggregator van flexibiliteit een batterij nu ook te gebruiken in de Belgische secundaire reservemarkt, die onlangs door Elia werd geopend. De Secundaire Reserve neemt het over van de Primaire Reserve wanneer deze door langdurige pieken in het elektriciteitsverbruik of -productie wordt uitgeput. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een grote injectie van stroom geproduceerd door de offshore windparken voor de Belgische kust. De virtuele elektriciteitscentrale is op vrijdag 18 december voor de eerste keer in beide richtingen geactiveerd. De algoritmes van Centrica hebben de batterijen en industriële processen nauwkeurig aangestuurd, waarbij de gevraagde activering van Elia naadloos gevolgd werd.

Centrica speelt in op de door Elia ingezette beweging om de verschillende elektriciteitsmarkten geleidelijk aan open te stellen voor vraagbeheer. Tot enkele jaren geleden waren de Balancing-reserves van Elia enkel toegankelijk voor conventionele aardgascentrales. Ondertussen heeft de virtuele elektriciteitscentrale van batterijen en demand side response het voortouw genomen in het leveren van de Primaire Reserve. Arno van Mourik, Directeur Centrica Business Solutions International, legt uit:

Deze nieuwe 'virtuele energiecentrales op batterijen' zullen in België verder ontwikkeld worden. Ze bieden een rendabel, efficiënt en ecologisch alternatief dat zich perfect aanpast aan de real-time balans van het elektriciteitsnet. Deze alternatieven stoten geen CO2 uit en vertegenwoordigen een veel lagere investeringskost.
Arno van Mourik, Directeur Centrica Business Solutions International
Centrica Business Solutions stelt haar jarenlange expertise in elektriciteitsopslag, op basis van batterijvalorisatie op alle elektriciteitsmarkten die openstaan voor vraagbeheer, ten dienste van LRM. Die expertise is gebaseerd op een tiental grote industriële batterijen die samen met flexibiliteit van meer dan honderd industriële verbruikers verschillende virtuele elektriciteitscentrales vormen, zowel op de Belgische markt als op andere markten waarbinnen Centrica Business Solutions actief is.
We blijven pionierswerk verrichten met het batterijpark op Terhills, samen met onze energiepartner Centrica. In 2018 werden de 140 Tesla Powerpacks, goed voor 18 megawatt vermogen, als eerste ingeschakeld in de primaire reserve van Elia. Vandaag schrijven we samen opnieuw geschiedenis door de batterijen deels ook te gebruiken in de secundaire reservemarkt die onlangs door Elia werd geopend. Het is een extra manier om het investeringsproject te rentabiliseren en om de grenzen van de technologie te verleggen. LRM investeert actief in innovatieve klimaatinvesteringsprojecten, vanuit een uitgesproken duurzaamheidsfocus in haar investeringen, met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) als kompas. In oktober mocht LRM voor haar duurzaamheidsinspanningen het officiële “SDG Pioneer-certificaat” van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research, in ontvangst nemen.
Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions, onderdeel van Centrica plc, is een internationaal energie- en dienstverleningsbedrijf met kantoren in onder andere Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Europa, waaronder Antwerpen en Uithoorn. Centrica Business Solutions heeft als doel om energie oplossingen te leveren die in de veranderende behoeften van klanten voorzien en biedt geïntegreerde energieoplossingen voor bedrijven en andere grote energiegebruikers. Hierbij worden decentrale energietechnologieën gecombineerd met diverse commerciële opties om prestaties en kostenbeheer te verbeteren, vermindering van CO2-uitstoot te stimuleren, veerkracht te versterken en groeikansen te creëren. In de Benelux is Centrica Business Solutions actief in diverse sectoren, zoals de glas- en tuinbouw, gezondheidszorg, industrie, detailhandel, transport, vrije tijd en publieke sector en tevens de grootste gecertificeerd leverancier van MTU wkk’s in Europa.

Over LRM NV

LRM is een investeringsmaatschappij die economische groei in Limburg ontgint en stimuleert. We zorgen voor een stevige basis zodat bedrijven en projecten die jobs in Limburg creëren kunnen groeien. Onze financiële middelen en expertise zorgen, samen met de troeven van Limburg, voor een unieke voedingsbodem.

Meer informatie

Neem contact op via:

centricabusinesssolutions.NL@centrica.com