cbs_img_arlington
  1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
  4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Belgische marktleider in flexdiensten Centrica Business Solutions Optimisation breidt verder uit naar Verenigd Koninkrijk en Nederland

Donderdag 10 februari 2022 — Het gespecialiseerde Independent Power Producer (IPP) platform van RGREEN INVEST, 4 Renewable Energy (voorheen INFRAGREEN IV RE), heeft een tienjarig contract afgesloten met Centrica Business Solutions voor de optimalisatie van drie batterijopslagcentrales (Lithium-Ion batterijen) die door Arlington Energy worden ontwikkeld en in aanbouw zijn in Engeland.

De drie projecten, met een totale capaciteit van 89 MW/MWh, zullen tegen de zomer van 2022 opgeleverd worden. Eenmaal in bedrijf zullen de installaties de overgang naar Net Zero mee mogelijk maken door cruciale flexibiliteit te bieden aan het energiesysteem. Ze zullen bijdragen aan de compensatie van periodieke energieproductie van hernieuwbare energie en zo de bevoorradingszekerheid garanderen. 

Die bijdrage aan het net wordt enerzijds verleend door een deelname aan een combinatie vraag en aanbodsystemen die de netfrequentie helpen te stabiliseren, en anderzijds door energiehandel om tekorten in vraag of aanbod op te vangen via de korte termijn energiemarkt of het balanceringsmechanisme. 

Deze samenwerking is een van de grootste deals voor batterijoptimalisatie in het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke ontwikkeling in de ambities van RGREEN INVEST en Centrica Business Solutions om leiders te zijn in de overgang naar Net Zero.
DAN CONNOR, HEAD OF OPTIMISATION SALES BIJ CENTRICA BUSINESS SOLUTIONS UKI

"Deze samenwerking is een van de grootste deals voor batterijoptimalisatie in het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke ontwikkeling in de ambities van RGREEN INVEST en Centrica Business Solutions om leiders te zijn in de overgang naar Net Zero," verklaart Dan Connor, Head of Optimisation Sales bij Centrica Business Solutions UKI. "Onze real-time multimarktstrategie die de flexibiliteit van onze installaties valoriseert, is van cruciaal belang om de positieve impact van batterijopslag te maximaliseren. Het zorgt er onder meer voor dat er meer hernieuwbare energie op gang kan worden gebracht en effectief kan worden gebruikt, wat cruciaal is voor het bereiken van Net Zero. Door vertrouwen te bieden in de rendementen zal de grote belangstelling voor en investering in de opslagsector nog verder toenemen", voegt hij eraan toe.

Met behulp van het eigen FlexPond™-platform zal Centrica Business Solutions namens 4 Renewable Energy deze multimarktstrategie uitvoeren, waarbij de output van de batterij in realtime wordt aangepast en de installaties optimaal worden benut om op elk moment het meest kosteneffectieve en strategische gebruik van de energieopslagcapaciteit te realiseren. Dankzij deze strategie die de flexibiliteit van de batterijen valoriseert, maximaliseert Centrica Business Solutions zowel de duurzaamheid van de systemen als het competitief rendement op de investering van de projecten.  

De batterijen worden ontwikkeld door Arlington met de steun van 4 Renewable Energy, de IPP-tak van RGREEN INVEST, een toonaangevende onafhankelijke Franse investeringsmaatschappij. De batterijen zullen op verschillende markten worden geavolirseerd en geoptimaliseerd om de beste rendementen in hun klasse te genereren en beleggers te beschermen tegen risico’s.

Centrica Business Solutions zal helpen om ervoor te zorgen dat deze drie batterijprojecten zo efficiënt mogelijk worden benut, zodat zowel het rendement op de investering als de bijdrage aan de CO2-reductie worden gemaximaliseerd door vraag- en aanboddiensten aan het net. Elk project voor batterijopslag met een balanceringscapaciteit helpt de opwekking van hernieuwbare energie en de uitfasering van fossiele brandstoffen te versnellen.
SEBASTIEN RONDEL, HEAD OF DIRECT INVESTMENT BIJ RGREEN INVEST

Sebastien Rondel, Head of Direct Investment bij RGREEN INVEST: "Centrica Business Solutions zal helpen om ervoor te zorgen dat deze drie batterijprojecten zo efficiënt mogelijk worden benut, zodat zowel het rendement op de investering als de bijdrage aan de CO2-reductie worden gemaximaliseerd door vraag- en aanboddiensten aan het net. Elk project voor batterijopslag met een balanceringscapaciteit  helpt de opwekking van hernieuwbare energie en de uitfasering van fossiele brandstoffen te versnellen."

Ook in Nederland zal Centrica Business Solutions haar residentiële ‘flex’ batterijportfolio verder uitbreiden samen met lokale partner iWell. 

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions maakt deel uit van Centrica, een toonaangevende leverancier van energiediensten en -oplossingen die steunt op een erfenis van 200 jaar dienstbaarheid aan mensen. Wij analyseren, financieren, installeren, bedienen & optimaliseren energie, en werken met diverse energiebronnen om verandering te brengen in de manier waarop bedrijven hun energie verwerven, verbruiken en beheren.

Wij werken samen met bedrijven in het VK, Ierland, Europa en Noord-Amerika. Wij combineren de expertise van collega’s met een waaier van geïntegreerde energieoplossingen (zoals efficiëntie en inzichten, EV-uitrusting, zonnesystemen, warmtepompen en batterijen evenals energiebevoorrading). Zo helpen wij organisaties uit de commerciële, industriële en overheidssectoren efficiënter, veerkrachtiger en duurzamer te worden.

Meer informatie

Neem contact op via:

centricabusinesssolutions.NL@centrica.com