Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Twee mensen die naar een glazen plafond kijken.

Hoe u kosten kunt besparen en uw CO₂-doelstellingen kunt realiseren

Naarmate de druk toeneemt om kosten te besparen en de CO₂-uitstoot te verminderen, schakelen bedrijven over op warmte-krachtkoppeling (wkk) voor een goedkopere en efficiëntere energievoorziening.

Bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Met aandeelhouders die gezondere winsten eisen, moet u op zoek naar nieuwe manieren om kosten te besparen - zonder dat die een negatieve invloed hebben op uw bedrijfsvoering. Dan is er nog de extra druk van uw milieubeleid en duurzame milieupraktijken – u moet uw CO₂-footprint tot een minimum zie te beperken. Dus wat is de oplossing? U installeert een wkk-systeem.

Het is een win-winoplossing

Wkk, dat een afkorting is voor warmte-krachtkoppeling (ook wel 'cogeneratie' genoemd), produceert elektriciteit en vangt de warmte op die wordt gecreëerd tijdens het proces. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt om voordelig verwarming en warm water te leveren. Vanwege de manier waarop ze werken, hebben wkk-installaties meestal een efficiëntie van tachtig procent of meer. Hieronder wordt getoond hoeveel energie er wordt verspild bij de verschillende methoden voor het opwekken van energie voor de Britse markt:

 • Wkk = circa twintig procent verspilling
 • Gecentraliseerde energieopwekking = circa zestig procent verspilling

Moderne aardgasgestookte elektriciteitscentrales met in gecombineerde cyclus werkende gasturbines = ruwweg vijftig procent verspilling bij moderne aardgasgestookte elektriciteitscentrales wordt dus ongeveer de helft verspild.

Is wkk geschikt voor uw bedrijf?

Als uw gebouw groot is en veel energie verbruikt, dan zeker. Er zijn momenteel ongeveer tweeduizend individuele wkk-schema's in het Verenigd Koninkrijk die stroom leveren aan grote gebouwen, zoals Premier League-voetbalstadions, luxueuze hotels en ziekenhuizen.

De volgende gebouwen zijn geschikt voor de wkk-technologie:

 • Scholen
 • Recreatiecentra
 • Winkels
 • Kantoorgebouwen
 • Bedrijfsgebouwen
 • Industriële installaties
 • Universiteiten
 • Ziekenhuizen
 • Hotels
 • Datacenters

Zes redenen waarom u wkk zou moeten overwegen

Een wkk-systeem is een grote investering, maar de beloningen in termen van geld en bespaarde energie zijn het beslist waard.

1. Wkk vermindert uw kosten

Het terugbrengen van energiekosten is een zeer effectieve manier om uw kosten te verlagen. De Association of Decentralised Energy zegt dat organisaties met wkk-units vijftien tot veertig procent kunnen besparen op hun elektriciteitskosten vergeleken met stroom afkomstig van het elektriciteitsnet en warmte gegenereerd door verwarmingsketels op locatie.

2. Wkk vermindert uw CO2-uitstoot

Wkk-units zorgen doorgaans voor een vermindering van de CO2-uitstoot van minimaal tien procent ten opzichte van conventionele vormen van energieopwekking.

3. Wkk biedt u opties

De thermische energie (warmte of koeling) die een wkk-unit produceert, kan onmiddellijk ter plekke worden gebruikt om te voldoen aan de koel- of verwarmingsvraag of worden opgevangen in opslagmechanismen om later alsnog op aanvraag te worden afgegeven.

4. Wkk is betrouwbaarder

Wkk-units worden ondergebracht op locatie. Ze kunnen onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden gebruikt, waardoor ze een zekere bron van energie en een zeer betrouwbare stroom- en warmtevoorziening vormen .

5. Wkk is de perfecte vervanger van oudere systemen

Hoe ouder verwarmingsketels worden, des te meer het onderhoud van deze ketels kost. Ook de thermische capaciteit kan te krap worden voor de permanente vereisten van een gebouw, vooral als het bedrijf groeit. U kunt natuurlijk gewoon de verwarmingsketel vervangen door een nieuwe, maar die zal niet dezelfde besparingen opleveren als een wkk-systeem.

6. Wkk kan worden gebruikt in verschillende sectoren

Wkk is een ideale oplossing voor veel sectoren en typen gebouwen, waaronder bedrijven in de voedselverwerkende sector, ziekenhuizen, recreatiecentra en scholen. Wat bedrijven en instellingen allemaal gemeen hebben is dat ze hun operationele kosten en hun CO₂-uitstoot tot een minimum willen beperken, en dat is nou juist waar wkk-units in uitblinken.