1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Elektrische voertuigen: meer dan een 1-op-1 vervanging van uw wagenpark

Centrica Business Solutions is met name in het Verenigd Koninkrijk actief op de markt van elektrische voertuigen en elektrisch opladen. In dit artikel kijken we naar een aantal aandachtspunten bij de overgang naar elektrische voertuigen voor uw organisatie.

Bij de verdere verduurzaming van de bedrijfsprocessen, nemen veel bedrijven en organisaties ook het onderdeel transport mee. Hierbij komen zaken aan de orde zoals het verminderen van de CO2-uitstoot van de voertuigen, het vervangen van benzine- of dieselwagens door elektrische voertuigen en de voorzieningen voor het elektrisch opladen.

Als het gaat om het verduurzamen van de vloot aan bedrijfswagens, is het eerste waar aan gedacht wordt vaak het terugdringen van de CO2-uitstoot. Logisch, want op dit gebied ligt een directe en concrete kans om snel en eenvoudig bij te dragen aan een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering en de eigen footprint te verlagen. Elektrische voertuigen stoten uiteraard minder CO2 uit dan wagens die op benzine of diesel rijden. Maar echte duurzaamheid gaat verder dan alleen het milieuaspect, zoals ook te lezen is in ons rapport over Trends in Decentrale Energie. De inzet van duurzamere bedrijfswagens raakt ook het energiebeheer van uw organisatie en heeft invloed op uw businessmodel. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan een 1-op-1 vervanging van bedrijfswagens. Elektrische voertuigen moeten onderdeel gemaakt worden van een bredere energiestrategie.

Het opladen van het wagenpark

Eén van de belangrijke vraagstukken bij de overgang naar een volledig elektrisch wagenpark, is het opladen van de voertuigen. Voor organisaties met enkele wagens kan worden volstaan met het plaatsen van enkele laadpalen, maar grote bedrijven met honderden of duizenden voertuigen hebben behoefte aan een grootschalige oplossing. Hierbij is het ook belangrijk dat de opwekking niet alleen afhankelijk is van het stroomnet, zodat de continuïteit en nauwkeurigheid van de logistieke bewegingen niet in gevaar komt. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van “just-in-time” bezorging, waarbij de punctualiteit van het leveren voorop staat. Het nadenken over een eigen elektriciteitsopwekking is dan ook van belang om te zorgen dat de bedrijfsprocessen niet tot stilstand komen.

Elektrische voertuigen als onderdeel van uw businessmodel

Een ander aspect wat een kans biedt voor uw organisatie, is om de kosten die u bespaart bij de overstap naar elektrische auto’s, strategisch in te zetten als investering in uw bedrijfsprocessen. Denk hierbij aan de kosten die bespaard worden op het verbruik van fossiele brandstoffen zoals benzine of diesel. Daarnaast is het verbruik van elektrische auto’s beter elektronisch te meten, met behulp van sensoren. Hierdoor is de inzet van voertuigen beter te optimaliseren en kunt u uw logistieke stromen verder verbeteren. Het geld wat hiermee bespaard wordt, kan weer worden geïnvesteerd in andere, duurzame innovaties, waardoor u op termijn nog meer kunt besparen. Op deze manier is de inzet van elektrische voertuigen slechts een eerste (of volgende) stap op weg naar een duurzame bedrijfsvoering.