Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arno van Mourik: 'Fit for the future'

Wat is de toekomst van de warmte-krachtkoppeling? Want áls de energietransitie betekent dat we helemaal stoppen met het Groningse aardgas, dan zijn nog allerlei scenario’s denkbaar waarin gas een centrale rol blijft spelen. Wil je weten welke? Lees dan de blog van Arno van Mourik, Managing Director bij Centrica Business Solutions Benelux.

Recent was ik op bezoek bij een van onze grotere klanten met zo’n 4 MW aan wkk-capaciteit. We raakten in gesprek over de winning van aardwarmte. Een van de delfstoffen die meekomen met het geothermische water is opgelost gas. Het bruggetje van dit gas naar de toekomst van warmte-krachtkoppeling is dan natuurlijk snel gemaakt. Want laten we wel zijn: áls de energietransitie betekent dat we helemaal stoppen met het Groningse aardgas, dan zijn nog allerlei scenario’s denkbaar waarin gas een centrale rol blijft spelen.

In een aantal regio’s bijvoorbeeld is voldoende biogas beschikbaar. Er wordt geëxperimenteerd op synthetisch gas. En het meeste perspectief biedt waarschijnlijk waterstofgas: schoon om te maken, schoon om te verbranden, makkelijk op te slaan, en – heel belangrijk – gewoon via het bestaande gasnet te transporteren. Met die vooruitzichten is het nog lang geen tijd om een bewezen technologie als warmte-krachtkoppeling bij het grofvuil te zetten. Integendeel. Het bewijst een sterk concept te zijn met een veel breder verdienmodel dan we pakweg dertig jaar geleden konden overzien. Bovendien niet afhankelijk van relatief onbetrouwbare energiebronnen als de zon en wind; want een nationaal afschakelplan zoals in België in geval van langdurige lage windsterkte en zon (in mooi Duits Dunkelflaute), dat wil niemand.

Het is simpel: in de toekomst zal het niet draaien om slechts één totaaloplossing in energie. Natuurlijke bronnen zullen in de lead zijn. Maar ook altijd een meer stabiele back-up vereisen. Wkk is al jaren een energiebesparing techniek die klanten voordeel oplevert door lagere energiekosten, en nu ook bij uitstek de mogelijkheid tot extra flexibiliteit biedt. Daarmee ondersteunt wkk de verdere uitbouw van duurzame opwekking door zon en wind. Wij hebben de mogelijkheid om ook uw wkk beschikbaar te maken voor levering van dit flexibele vermogen. Dit vraagt feitelijk nauwelijks aanpassing in de bedrijfsvoering van de wkk en kan u een aantrekkelijk extra voordeel opleveren.

Powering the future of your business. Hoe wij dit doen leg ik graag aan u uit. Bel of e-mail mij gerust!