Pictogram van warmte-krachtkoppeling midden in het beeld.
 1. Home
 2. > Energieoplossingen

Warmte-krachtkoppeling (WKK)

Verbeter de operationele efficiency, verlaag energiekosten en vergroot de weerbaarheid van uw bedrijf met een warmte-krachtkoppeling (WKK).

Het energielandschap verandert. Door de toenemende vraag, stijgende kosten en niet-aflatende druk op het elektriciteitsnet moeten bedrijven op zoek gaan naar een alternatieve energiebron – een die u de controle geeft over uw eigen energie. Warmte-krachtkoppeling (WKK), ook wel cogeneratie genoemd, is daar speciaal voor ontworpen.

Het is veilig, flexibel, voordelig, eenvoudig te beheren en biedt realtime inzicht in uw persoonlijke gebruik. Het is een zeer efficiënte oplossing die de warmte opvangt die wordt gegenereerd door het opwekken van elektriciteit, en tegelijkertijd zelf warmte produceert. Met een terugverdientijd van drie tot vijf jaar kan WKK uw energiekosten met wel 40 procent verlagen.

Energie besparen door het zelf op te wekken met WKK

Meer informatie over warmte-krachtkoppeling
Bekijk onze video om te zien hoe WKK tegelijkertijd elektriciteit en warmte kan produceren voor uw bedrijf. Leer hoe u energie-efficiency kunt stimuleren en kunt profiteren van lagere kosten en lagere CO2-uitstoot.

Voordelen voor uw bedrijf

 • Uiterst efficiënte technologie, WKK-installaties kunnen een efficientie van meer dan 80 procent bereiken.
 • Hulp bij wet- en regelgeving, van planningscontroles tot bouwvoorschriften.
 • Gaat lang mee, met apparatuurlevensduur van minimaal vijftien jaar.
 • Verlaag uw elektriciteitskosten en verminder de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
 • Zorgt voor een stabiele en robuuste energievoorziening, met een terug verdientijd van drie tot vijf jaar.
40%
Verlaag uw energiekosten tot 40 procent door lokale opwekking en profiteeer van het warmteverbruik.
3-5
Een WKK-systeem heeft doorgaans een terugverdientijd van drie tot vijf jaar.
80%
WKK-installaties kunnen een rendement van meer dan 80% bereiken.

Wat is warmte-krachtkoppeling?

Onze WKK-oplossing werkt door het omzetten van gas in zowel elektriciteit als warmte binnen een en hetzelfde proces, gewoon op uw eigen locatie. Het is een van de efficiëntste bronnen van energie-opwekking en vergroot de weerbaarheid van uw eigen energievoorziening, levert kostenbesparingen en helpt u uw CO₂-uitstootdoelen te behalen.

Hoe WKK werkt

WKK converteert slechts één brandstof in zowel elektriciteit als warmte in slechts één proces op het moment van gebruik.

Single or blended fuel for power and heat

Providing almost continuous operation, a CHP engine requires only a single or blended fuel to function, simplifying your infrastructure requirements.

Electricity production

The engine (coupled to an alternator) generates power, which is then converted into usable electricity to meet on-site energy demands.

Heat recovery

Simultaneously, heat is recovered from the engine exhaust, jacket and water/oil cooling circuit. The heat is then made available for redistribution on-site.

Centrica en MTU

Centrica is al vanaf het begin de grootste MTU-servicedealer van de Benelux, en bovendien de grootste MTU-WKK-leverancier van Europa. Dankzij die grote kennis en ervaring zijn we de ideale integration partner voor zorg, onderwijs, hotels, zwembaden en tal van andere sectoren. Met bijzondere expertise in de glastuinbouw. We leveren WKK-installaties van de UK tot aan Griekenland.  

Zo doen we voor onze vele klanten er alles aan om hen energiebesparing optimaal te laten profiteren van de WKK-certificaten. De hermotorisering van WKK-installaties voeren we uit met een MTU-gasgeneratorset, waardoor de WKK-installatie als geheel beter dan ooit topprestaties levert in thermisch en elektrisch rendement. Maar we hebben ook andere slimme oplossingen, we kunnen namelijk bestaande motoren zoveel mogelijk op onderdelenniveau reviseren. Dat is het voordeel van een hoogwaardig product als MTU.

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

 • Meer dan dertig jaar ervaring als wereldwijde pionier van de moderne WKK-technologie.
 • Financiële opties om aan de doelstellingen van uw organisatie te voldoen.
 • Ervaring en reputatie, met het grootste team van operatie- en onderhoudsengineers in het VK.
1mln
reserveonderdelen beschikbaar voor levering op de volgende dag.
200
parameters worden op elk WKK-systeem gemeten en bewaakt.
600MW
WKK-installaties die door ons wordt onderhouden en beheerd.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.