Floating Solar Noordhoek
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Centrica Business Solutions en partners: energie besparen en kosten reduceren in de glastuinbouw

Het behoeft geen uitleg dat we in een bijzonder turbulente tijd leven. Juist op het vlak van energie brengt dat pittige uitdagingen met zich mee. En dan vooral in de glastuinbouwsector, die tegen 2040 energieneutraal moet zijn.

Energieprijzen breken record na record, terwijl klimaatverandering zorgt voor de grootste mondiale collectieve uitdaging in de recente geschiedenis. En zo zijn energiebesparing en (kosten)efficiëntie niet meer belangrijk, maar bittere noodzaak. Met energie monitoring, drijvende zonnepanelen en warmte-krachtkoppelingen (WKK) als kostenefficiënte energieoplossingen heeft Centrica Business Solutions de juiste tools voor de glastuinbouw als het aankomt op deze problematiek. We leggen u graag uit hoe dat zit.

Zekerheid en betrouwbaarheid zit in ons DNA

Met meer dan 16.000 geïnstalleerde zonnesystemen wereldwijd, samen verantwoordelijk voor ruim 750 GWh aan schone energie, is Centrica Business Solutions een naam die niet weg te denken is in de wereld van de grootschalige hernieuwbare energieprojecten. De glastuinbouwsector in Nederland en België is onze belangrijkste afzetmarkt, en bovendien de sector waarmee we de meeste ervaring hebben. Zekerheid en betrouwbaarheid zit in ons DNA, maar misschien nog wel belangrijker is de focus op onze klant.

 

Een project begint vanuit Centrica altijd met een uitvoerige bedrijfsscan. Met behulp van geavanceerde softwaresystemen kunnen we advies uitbrengen en indicaties geven over hoeveel zonnepanelen we kunnen plaatsen en hoeveel energie we kunnen genereren. Gecombineerd met onze praktijkervaring en expertise zorgen we dat door een strakke planning tijdens de installatie van de hoog rendement PV-panelen eventuele verstoring van de bedrijfsvoering tot een minimum beperkt blijft.
Arjen Hilbers, Accountmanager van Centrica Business Solutions

Arjen Hilbers, Accountmanager van Centrica Business Solutions licht toe: “Een project begint vanuit Centrica altijd met een uitvoerige bedrijfsscan. Met behulp van geavanceerde softwaresystemen kunnen we advies uitbrengen en indicaties geven over hoeveel zonnepanelen we kunnen plaatsen en hoeveel energie we kunnen genereren. Gecombineerd met onze praktijkervaring en expertise zorgen we dat door een strakke planning tijdens de installatie van de hoog rendement PV-panelen eventuele verstoring van de bedrijfsvoering tot een minimum beperkt blijft.”

Maar wie zijn nu die solide partners waarmee we het mogelijk maken de glastuinbouwsector zo’n waslijst aan energievoordelen te bieden?

De innovatiekracht van een wereldspeler

Samen met Rolls Royce MTU levert Centrica Business Solutions warmte-krachtkoppelingen. Dit is een systeem waarbij een motor een generator aandrijft om elektriciteit te leveren. Voor die motoren werken we samen met deze speler van de absolute wereldtop. Rolls Royce MTU levert machines met de hoogste efficiency, de minste storingen en dus het geringste onderhoud, en de langste levensduur. Innovatiekracht, sterke service en betrouwbaarheid zijn de pijlers die ons trots maken te werken met een betrouwbare partner als deze.

Maar wat wint u als glastuinbouwer met de installatie van zo’n WKK-systeem? De warmte die normaal verloren gaat, wordt teruggewonnen en gebruikt om een kostenefficiënte warmtebron te creëren. Zo produceert u dus zelf warmte en stroom. Energiekosten kunnen zo tot wel 40% verlaagd worden, waarbij er doorgaans een terugverdientijd mogelijk is van slechts drie tot vijf jaar. Dit levert u minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet op. Huidige WKK-installaties van MTU zijn daarnaast geschikt voor een blend van aardgas met waterstof. Vanaf 2023 zullen ’WKK’s van MTU volledig op waterstof kunnen draaien door het plaatsen van een retrofit kit op bestaande installaties.

mtu waterstof roadmap

Een effectieve manier om uzelf in te dekken tegen stijgende energieprijzen, en baas te worden over het eigen verbruik.

Alex Romijn, Sales Manager Power Generation van Rolls Royce MTU legt uit waarom ze samen met Centrica de aangewezen partner zijn voor de glastuinbouw: “Onze efficiency is top. We onderscheiden ons door heel betrouwbare en efficiënte machines te bieden. Robuust en met heel weinig storingen. De levensduur is 84.000 uur zonder grote revisie.  In Nederland is er door ons zo’n 600 MW aan vermogen weggezet voor de glastuinbouw. Dat is behoorlijk wat, en dus een belangrijke markt voor ons waarin we veel ervaring hebben. Centrica zorgt voor de integrale aanpak qua energiebesparende maatregelen en wij sluiten hier naadloos bij aan.”

Onze efficiency is top. We onderscheiden ons door heel betrouwbare en efficiënte machines te bieden. Robuust en met heel weinig storingen. De levensduur is 84.000 uur zonder grote revisie. In Nederland is er door ons zo’n 600 MW aan vermogen weggezet voor de glastuinbouw. Dat is behoorlijk wat, en dus een belangrijke markt voor ons waarin we veel ervaring hebben. Centrica zorgt voor de integrale aanpak qua energiebesparende maatregelen en wij sluiten hier naadloos bij aan.
Alex Romijn, Sales Manager Power Generation van Rolls Royce MTU

Van voetbalstadions naar drijvende zonnepanelen op uw waterbassin

Albers Alligator is de partner waarmee Centrica haar grootse innovatief pronkstuk levert: Multi-F Solar. Een systeem dat uniek is in zijn soort. Het is een van de eerste drijvende dekken met zonnepanelen op een waterbassin. Albers Alligator zorgt voor de stabiliteit door een drijvende ondergrond te leveren waarop deze zonnesystemen geplaatst worden. Prestigieuze projecten als de overkapping van voetbalstadions zijn Albers Alligator niet vreemd. Desondanks is de glastuinbouw nog altijd goed voor 60% van haar omzet. Niet zo gek wellicht, met 40 jaar ervaring in deze sector op zak.

Veiligheid en betrouwbaarheid staan hoog in het vaandel. Martin Spekle, Sales Manager van Albers Alligator vertelt over een mooi praktijkvoorbeeld dat dit bevestigde: “Toen storm Eunice met windkracht 11 voor een behoorlijke ravage zorgde, filmde een klant het Multi-F Solar. Alles bleef, ondanks het natuurgeweld, muurvast in positie. Het filmpje bleef niet onopgemerkt op het web.”

Toen storm Eunice met windkracht 11 voor een behoorlijke ravage zorgde, filmde een klant het Multi-F Solar. Alles bleef, ondanks het natuurgeweld, muurvast in positie. Het filmpje bleef niet onopgemerkt op het web.
Martin Spekle, Sales Manager van Albers Alligator

Onze gebundelde krachten leveren tuinders een uniek pakket aan voordelen op. Allereerst hebben de drijvende afdekkingen van Albers Alligator een aardig trackrecord bij waterbassins. Alle bassins waarop het systeem is geïnstalleerd zijn tot op de dag van vandaag 100% algenvrij. Er komt namelijk geen licht doorheen, en daarmee behoren dure waterbehandelingskosten tot het verleden. Met de drijvende zonnepanelen worden uw energiekosten aanzienlijk verlaagd, en de terugverdientijd wordt met de dag korter, gezien de stijgende energieprijzen. Met het door Centrica en Albers Alligator ontwikkelde concept kunnen we in elk bassin meer vermogen installeren in vergelijking met andere op de markt beschikbare systemen.

Ook vermindert u opnieuw de afhankelijkheid van het net, maar hebt u – misschien nog wel belangrijker – de mogelijkheid overtollige energie op te slaan of terug te leveren. In de praktijk zien we dat de meeste klanten veruit het grootste gedeelte van de opgewekte energie terug leveren, en hier een serieuze nieuwe inkomstenbron mee creëren. Ten slotte haalt u met een levensduur van circa 25 jaar een toekomstbestendige energiebron in huis, en dekt u zich in tegen torenhoge kosten die een eventuele verplichte transitie naar hernieuwbare energie met zich mee kan brengen.

Noordhoek banner quote

Kom nu in actie en vraag uw SDE++ subsidie aan

In de meeste gevallen kunt u voor installatie van Multi-F Solar aanspraak maken op de SDE++-subsidie. Voor de aanvraagronde van 2022 is maar liefst 13 miljard euro beschikbaar gesteld, bedoeld voor bedrijven die grootschalig hernieuwbare energie willen gaan produceren. Uiteraard helpen wij u graag bij het aanvragen van deze subsidie. Maar wacht niet te lang; de aanvraagronde sluit op donderdag 6 oktober en men verwacht een run op deze subsidie. In de provincie Zuid-Holland zijn additionele subsidies voor zon op water verkrijgbaar. De verwachting is dat dit navolging zal krijgen.

Vindt u het ook de hoogste tijd een verbeterslag te maken in de energieopwekking en het verbruik van uw glastuinbouwbedrijf? Nu is het moment!

Benieuwd wat Centrica Business Solutions en haar partners voor uw glastuinbouwbedrijf kunnen betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We nemen uitgebreid de tijd om kennis te maken met uw organisatie, en stemmen onze oplossingen zorgvuldig af op uw wensen en mogelijkheden. Mail of bel ons en plan vrijblijvend een afspraak met ons in:

e: centricabusinesssolutions.NL@centrica.com

t: +31 (0) 297 293200

Uitgebreide info en data over onze energieoplossingen leest u hier.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.