1. Home

Tomatenkwekerij Tomerel

Opnieuw een ENERG WKK voor de lekkerste tros- en cherrytomaten

Het is een echt familiebedrijf waar Jelle De Ryck langzaamaan het roer overneemt van zijn ouders Eric en Els. De tuinder in de Belgische plaats Melsele is volledig gespecialiseerd in tomaten ‘met smaak’. Van de drie hectare is de ene helft voor belichte teelt en de andere helft voor onbelichte teelt. Warmte en licht, daar draait het om.

Het is niet officieel een biologische kwekerij, maar waar mogelijk kiest Jelle De Ryck voor een duurzame oplossing. Dat betekent biologische gewasbescherming tegen bacteriën, schimmels en plaaginsecten met nuttige insecten, waar nodig aangevuld met het spuiten van biologische bestrijdingsmiddelen en het aanbrengen van vanglinten. Ook in energiemanagement koos de jonge ondernemer een duurzame route. Met een professionele bachelor in Energiemanagement op zak besloot hij de oude ENERG WKK-installatie te vervangen voor opnieuw een ENERG WKK, nu met een iets groter elektrisch vermogen.

Energie- en emissiebesparing

In de Belgische glastuinbouw zorgt warmte-krachtkoppeling voor een grote energie- en emissiebesparing. In 2016 al meer dan 300.000 ton CO2, aldus het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Dat de bestaande wkk-installatie een opvolger zou krijgen, was daarom geen vraag voor De Ryck. Wél informeerde hij bij collega-tuinders naar hun ervaring met de verschillende leveranciers en sprak met vertegenwoordigers. De bewezen kwaliteit en goede relatie met Centrica die ook de vorige installatie had geleverd, maakte de keuze makkelijk. “Uiteindelijk zijn alleen de omkasting, schoorsteen en olietank blijven staan”, aldus De Ryck. “De motor, rookgasreiniger, rookgaskoeler en rookgascondensor zijn volledig vernieuwd om aan te sluiten bij het grotere vermogen van 1.560 kWe naar 1.725 kWe. Door die opschaling hoef ik minder energie in te kopen bij het netbedrijf.”

Logische stap

Voor een optimale opstelling heeft Centrica de ruimte opnieuw ingedeeld. Dat was vanwege de grote omvang van de nieuwe installatie nog wel even puzzelen, “Maar we kunnen nog steeds overal goed bij”, ervaart De Ryck. De investering in de nieuwe wkk is een logische stap in de voortdurende weg van vernieuwing en groei die de tuinder volgt. Zo is afgelopen winter het onbelichte bedrijf geheel opnieuw opgebouwd. Belangrijkste verbetering is dat de tomatenplanten niet langer op de grond groeien, maar in een goot die op ergonomische werkhoogte hangt. Daarmee wordt ook nog eens een hoger rendement in verwerkingssnelheid behaald. Daarnaast wordt rondgekeken naar een mooi vierkant perceel bouwgrond om een tweede tomatenbedrijf van zo’n tien hectare op te zetten. Een hele uitdaging in de drukke Antwerpse regio, maar de twintiger is er ontspannen onder: “Ik heb nog tientallen jaren voor me liggen.”

Centrica Nederland

Centrica Business Solutions Nederland is binnen de wereldwijde Centrica-groep dé expert op het gebied van warmte-krachtkoppeling. Deze technologie wordt vaak ingezet in combinatie met Panoramic Power draadloze sensoren die energieverbruik tot op apparaatniveau monitoren en analyseren, en demand side response dat interessant financieel voordeel oplevert door flexibel te reageren op vraag en aanbod op het net.

Meer projecten

Centrica Business Solutions heeft een kant-en-klaar WKK-systeem van 1,5 MW ontworpen en…

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.