Noordhoek Drone
 1. Home
 2. > Kenniscentrum
 3. > Kenniscentrum
 4. > Nieuwsartikelen
Bedrijfsnieuws

Nieuwe subsidie provincie Zuid-Holland voor zonnepanelen op waterbassins

De provincie Zuid-Holland start met een nieuwe subsidie voor zonnepanelen op waterbassins. Deze subsidie loopt naast de landelijke SDE-subsidies: u kunt van beide gebruik maken. Een interessante mogelijkheid voor glastuinbedrijven met een waterbassin. Het combineren van dit bassin met een drijvend zonnedek wordt hierdoor namelijk nóg aantrekkelijker.

Ten opzichte van andere branches is het aantal glastuinbedrijven dat kiest voor zonne-energie nog niet zo groot. Een van de oorzaken hiervoor is dat lang niet alle glastuinders ruimte hebben om zonnepanelen op een schuur of loods te leggen of om hiervoor grond vrij te maken. In dit geval biedt een drijvend zonnedek op het waterbassin uitkomst. Hiermee benut u het volledige oppervlak van het waterbassin en kunt u uw bedrijf (verder) verduurzamen én financieel rendement behalen. De nieuwe subsidie maakt deze oplossing voor tuinbouwers in de provincie Zuid-Holland extra aantrekkelijk. Niet voor niets maakten meerdere partijen uit de glastuinbouw zich hard voor deze regeling.

Uitbreiding subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland

De nieuwe subsidie betreft een uitbreiding van de subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland en stimuleert de installatie van zonnepanelen én het dubbel ruimtegebruik voor het opwekken van zonne-energie. De subsidie loopt tot en met 2023. Het subsidiebedrag voor zonnepanelen op hemelwaterbassins is vastgesteld op 130 euro per kilowattpiek. Maximaal is 100.000 euro subsidie per project beschikbaar. Naast het overdekken van waterbassins is de regeling ook bedoeld voor het overdekken van parkeerterreinen. In dit geval is het subsidiebedrag 150 euro per kilowattpiek.

Gebruikmaken van de subsidie

Om gebruik te kunnen maken van de subsidie voor zonnepanelen op waterbassins, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U komt in aanmerking voor de subsidie als u eigenaar bent van een waterbassin dat geschikt gemaakt moet worden om PV-panelen te installeren of als u dit aan een energiecoöperatie of soortgelijk initiatief ter beschikking wilt stellen. Op de website van de provincie leest u meer over de voorwaarden waar u aan moet voldoen om de subsidie te kunnen gebruiken en over het aanvragen hiervan.

Alternatief voor de SDE++ subsidie

De nieuwe subsidieregeling vormt een interessant alternatief voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie en Klimaattransitie (SDE++), die op dit moment gesloten is. De eerste openstellingsronde van deze regeling eind 2020 leverde 4112 subsidieaanvragen op voor projecten die bijdragen aan het terugdringen van CO2 in Nederland. Met een budgetclaim van 2,4 miljard euro maakten de subsidieaanvragen voor zonnepanelen een groot deel uit van de aanvragen. Wanneer de SDE++ weer opent wordt het nog interessanter, aangezien de subsidies stapelbaar zijn. Meer informatie over de SDE++ en de voorwaarden hiervan vindt u hier.

Daarom zonnepanelen op uw waterbassin

Wanneer u denkt aan zonnepanelen voor uw bedrijf, denkt u misschien niet direct aan de toepassing hiervan op een waterbassin. Toch is dit een erg interessante mogelijkheid, en wel hierom:

 • U verduurzaamt uw bedrijf en verlaagt uw CO2-uitstoot.
 • Met zonnepanelen op uw waterbassin ontsluit u waarde uit bestaande activa: uw zoetwaterbassin.
 • U maakt uw eigen energievoorziening efficiënter en genereert op locatie energie in plaats van duurdere energie uit het net te halen.
 • De stroom die de zonnepanelen opwekken is direct op locatie te gebruiken of op te slaan voor later gebruik. Zo verlaagt u de energiekosten tijdens piekmomenten.
 • U kunt stroom die u overheeft ook terugleveren om zo een extra inkomstenstroom te creëren.

Het eerste drijvende zonnedak voor waterbassins

Centrica Business Solutions ontwikkelde samen met partner Albers Alligator ’s werelds eerste drijvende zonnedek voor waterbassins: Multi-F Solar. Hiermee wekt u uw eigen elektriciteit op dankzij de kracht van de zon en beschermt u tegelijkertijd uw waterbassin tegen algengroei, vervuiling en verdamping. Het zonnedek is inmiddels succesvol geplaatst bij Kwekerij De Noordhoek. Mede-eigenaar Henk Verhage vertelt: “Bij het Multi-F Solarsysteem worden de panelen op een verzwaard anti-algendoek geplaatst. Dit is goed verankerd; het systeem kan tot windkracht 12 hebben. Dat was voor ons doorslaggevend. Daarnaast is het bassin volledig afgedekt, waardoor er geen algen in komen.” Bekijk de case-study voor meer informatie.

Tijdens de stormen afgelopen februari heeft het drijvend zonnedek zich opnieuw bewezen. Zelfs bij windkracht 12 bleef het in een perfecte staat. Verhage: “Het dek bleef perfect stil liggen tijdens de storm. Ik heb geen beweging of golf gezien.”

Windkracht Noordhoek Grafiek

Wilt u meer weten over de nieuwe subsidie of over de mogelijkheid om uw waterbassin te voorzien van een zonnedak? Neem contact met ons op. We denken graag met u mee.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.