1. Home
Bedrijfsnieuws

Drijvende zonnepanelen creëren stukje risicospreiding [Vakblad Onder Glas]

Kwekerij De Noordhoek in Kapelle investeerde dit voorjaar in drijvende zonnepanelen op haar waterbassin. Hiermee maakte het biologische komkommer- en tomatenbedrijf een verdere duurzaamheidsslag én werd een extra inkomstenbron gecreëerd. Daarnaast namen ondernemers Kees, Henk en Corné Verhage medio juli zonnecollectoren in bedrijf, om zo ook stappen te zetten in de verduurzaming van hun warmtevoorziening.

Verduurzamen is een rode draad in de bedrijfsvoering van Kwekerij De Noordhoek. “We telen biologisch en dan is het niet meer dan logisch om ook op andere vlakken zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Bijvoorbeeld als het gaat om de energievoorziening”, zegt Henk Verhage. Hij staat, samen met zijn vader Kees en broer Corné, aan het roer van het 3 ha tellende komkommer- en tomatenbedrijf.

De afgelopen jaren investeerden de ondernemers al volop in groene energie. Zo werd onder meer het dak van de schuur vol gelegd met zonnepanelen. “Toen we twee jaar geleden een uitbreiding realiseerden en een nieuw waterbassin van 2.000 m² groeven, ontstond het idee om te investeren in drijvende zonnepanelen. Hiervoor hebben we toen ook meteen de benodigde bouwvergunning aangevraagd. Maar pas vorig jaar zijn we ons echt gaan oriënteren op systemen voor drijvende panelen.”

“Toen we twee jaar geleden een uitbreiding realiseerden en een nieuw waterbassin van 2.000 m² groeven, ontstond het idee om te investeren in drijvende zonnepanelen. Hiervoor hebben we toen ook meteen de benodigde bouwvergunning aangevraagd. Maar pas vorig jaar zijn we ons echt gaan oriënteren op systemen voor drijvende panelen.”
Henk Verhage, Kwekerij De Noordhoek

Rustiger slapen

De familie Verhage koos uiteindelijk als eerste tuinbouwbedrijf voor Multi-F Solar, een nieuw systeem voor het opwekken van energie via drijvende zonnepanelen van Centrica Business Solutions en Albers Alligator. “Bij het Multi-F Solar-systeem worden de panelen op een verzwaard anti-algendoek geplaatst. Dit is goed verankerd; het systeem kan tot windkracht 11 hebben. Dat was voor ons doorslaggevend. Hierdoor slapen we een stuk rustiger. Voordeel is ook dat het bassin volledig is afgedekt, waardoor er geen algen in komen.”

Extra inkomstenbron

Op het waterbassin liggen 1.031 zonnepanelen met een vermogen van ieder 415 Wp. Verhage levert de opgewekte elektriciteit terug aan het net. “Met de zonnepanelen op mijn schuur ben ik al zo goed als zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. Het terugleveren van elektriciteit vormt voor ons dus een extra inkomstenbron en creëert risicospreiding. Is de prijs van de komkommers en tomaten een keer lager, dan hebben we altijd nog deze bron van inkomsten. We hebben overigens wel SDE-subsidie ontvangen op de investering. Die heb je ook echt nodig om een dergelijk project rond te kunnen rekenen. De terugverdientijd ligt nu op zeven à acht jaar.”

Verhage heeft tot nu toe geen spijt van de gedane investering. “Het systeem draait naar behoren. En een voordeel is ook dat je er geen omkijken naar hebt. In onze zoektocht naar verdere verduurzamingsmogelijkheden oriënteerden we ons ook op een houtstookinstallatie. Maar die moet je bijna dagelijks vullen en dat is lastig inpasbaar in de bedrijfsvoering.”

“Met de zonnepanelen op mijn schuur ben ik al zo goed als zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. Het terugleveren van elektriciteit vormt voor ons dus een extra inkomstenbron en creëert risicospreiding. Is de prijs van de komkommers en tomaten een keer lager, dan hebben we altijd nog deze bron van inkomsten. We hebben overigens wel SDE-subsidie ontvangen op de investering. Die heb je ook echt nodig om een dergelijk project rond te kunnen rekenen. De terugverdientijd ligt nu op zeven à acht jaar.”
Henk Verhage, Kwekerij De Noordhoek

Verduurzaming warmtebehoefte

Recent zetten de ondernemers een volgende stap en investeerden ze in 650 zonnecollectoren, voor verduurzaming van hun warmtebehoefte. “We waren tot voor kort volledig aangewezen op gas. Dat is niet duurzaam, maar de gasprijs gaat ook zonder twijfel verder stijgen. De ODE, de energiebelasting; alles wordt duurder. Om de energiekosten ook in de toekomst in de hand te kunnen houden, is zoeken naar alternatieven een must. Vandaar de investering in zonnecollectoren.”

“En doordat hier een buffertank naast staat, kunnen we de warmte inzetten op momenten dat we deze nodig hebben. Hiermee is ongeveer 10 procent van onze warmtebehoefte gedekt. Maar we kijken ook al verder: we onderzoeken of we een deel van de stroom die wordt opgewekt met de drijvende zonnepanelen kunnen omzetten in warmte. Bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp. Er zit dus nog het nodige in de pijplijn.”
Henk Verhage, Kwekerij De Noordhoek,

De collectoren, die naast het waterbassin zijn geplaatst, zetten zonnestraling om in warmte. “En doordat hier een buffertank naast staat, kunnen we de warmte inzetten op momenten dat we deze nodig hebben. Hiermee is ongeveer 10 procent van onze warmtebehoefte gedekt. Maar we kijken ook al verder: we onderzoeken of we een deel van de stroom die wordt opgewekt met de drijvende zonnepanelen kunnen omzetten in warmte. Bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp. Er zit dus nog het nodige in de pijplijn.”

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.