1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Vijf mythes over zonne-energie in de glastuinbouw ontkracht

Ontdek waarom ook uw bedrijf kan profiteren van zonnepanelen.

Zonne-energie is in de glastuinbouw nog geen massaal ingezette energieoplossing. Er bestaan rondom deze energiebron nog de nodige onduidelijkheden die er wellicht voor zorgen dat u twijfelt of zonnepanelen iets voor uw bedrijf zijn. We zetten de vijf belangrijkste mythes rondom zonne-energie op een rijtje en laten zien waarom dit juist wél iets voor u als glastuinder is!

Mythe 1: Ik heb geen ruimte voor zonnepanelen

U heeft wellicht al nagedacht waar u zonnepanelen kunt neerleggen. Bij gebrek aan een (grote) schuur of loods waar ze op het dak kunnen liggen, is het lastig om extra ruimte te vinden. Landbouwgrond of natuur moet dan wijken voor zonnepanelen. Maar heeft u al aan drijvende zonnepanelen gedacht?! Het volledige oppervlak van uw waterbassin is namelijk met Multi-F Solar te benutten. Op de Multi-F totaalafdekking van Albers Alligator worden zonnepanelen geplaatst. Het geheel is op unieke wijze verankerd met behulp van een ballast-drijversysteem. Ook is het geschikt voor nieuwe, bestaande en te renoveren waterbassins. U heeft dus helemaal geen schuur of grond nodig om toch zonne-energie gebruik in te zetten!

Mythe 2: Zonne-energie levert mij te weinig op

De opbrengst van uw zonnepanelen hangt uiteraard af van de grootte van het waterbassin waarop ze geplaatst worden. Omdat het volledige oppervlak benut wordt, is de kans echter groot dat u veel energie opwekt. Het eerste project dat met Multi-F Solar is gerealiseerd bij een glastuinder in het Zeeuwse Kapelle, wekt naar schatting op jaarbasis energie op voor ruim honderd huishoudens. Dat is uiteraard meer dan nodig is voor het eigen bedrijf, zodat een deel terug wordt geleverd aan het stroomnet.

Mythe 3: Zonnepanelen op mijn waterbassin gaan ten koste van de afdekking van het gietwater

De Multi-F Solar totaalafdekking heeft dezelfde kwaliteiten als het standaard Multi-F algendoek van Albers Alligator. Dat betekent dat uw volledige waterbassin wordt afgedekt en het gietwater wordt beschermd tegen algenvorming, verdamping en ongedierte. Het plaatsen van zonnepanelen op het algendoek doet in het geheel geen afbreuk aan de kwaliteit van de totaalafdekking. Sterker nog, u profiteert van het beste van twee werelden: een kwalitatief hoogwaardige afdekking van uw waterbassin én duurzame energieopwekking.

Mythe 4: Zonnepanelen zijn duur

Uiteraard zit er een investering aan vast om te starten met zonnepanelen. Toch is er eenvoudig een businesscase te maken die u helpt te bepalen wat de terugverdientijd van de investering is. U weet hoeveel panelen er geplaatst worden, kent hun vermogen en kan zo goed inschatten wat hun verwachte opbrengst is. Ook zijn er subsidiemogelijkheden mogelijk, zoals de SDE-subsidie, waarmee uw investeringskosten worden teruggebracht. Als u de opbrengst van de panelen (deels) inzet voor teruglevering aan het net, krijgt u hiervoor een financiële vergoeding. Door de opbrengst van de panelen te monitoren, helpen wij u daarnaast om het optimale rendement te verkrijgen.

Mythe 5: Ik heb te weinig tijd en kennis om met zonne-energie te starten

Het is mogelijk dat u denkt ‘waar moet ik beginnen’ als u zonne-energie wil inzetten. Dat is begrijpelijk, maar betekent niet dat u niet kunt starten met zonnepanelen. Centrica Business Solutions en Albers Alligator hebben namelijk ruime ervaring in de glastuinbouwsector. We weten de uitdagingen waar u als glastuinder voor staat en kennen de oplossingen hiervoor. Samen ontzorgen wij u van A tot Z met onze Multi-F Solar-oplossing. We verzorgen de montage en installatie van zowel het Multi-F algendoek en de PV-panelen hierop, net als het periodiek onderhoud en kunnen desgewenst ook de opbrengst van de panelen monitoren. Daarnaast heeft u altijd één aanspreekpunt als er vragen zijn over uw drijvende zonnedek.

 

Ontdek hoe u de duurzaamheid en efficientie van uw bedrijf verbetert met drijvende zonnepanelen
Wilt u meer weten over Multi-F Floating Solar of heeft u soortgelijke vragen over zonne-energie? Download dan onze brochure of neem contact op om te kijken hoe uw bedrijf deze oplossing kan inzetten. We denken graag met u mee!