Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hoe bedrijven profiteren van kansen met duurzame energie

Er zijn drie manieren waarop organisaties hun toenemende energiekosten aan kunnen pakken door energie te gebruiken als een motor voor duurzame economische groei.

De impact en veranderende restricties van de COVID-19 pandemie hebben het voor veel organisaties moeilijk gemaakt om, verkoopresultaten en bedrijfskosten accuraat te voorspellen.

Het begin van het vaccinatieprogramma heeft nieuwe hoop gegeven. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 5,5% zal groeien  - een toename van 0,3 procentpunt ten opzichte van vorige voorspellingen. Niettemin "is nu veel afhankelijk van de uitkomst van deze race tussen een muterend virus en vaccines om de pandemie te stoppen, en het vermogen van de politiek om effectieve ondersteuning te verlenen," aldus hun Chief Economist Gita Gopinath vermeld.

In een dergelijke onvoorspelbaar situatie, zijn veel organisaties op zoek naar extra kostenbesparingen. Het in toom houden van energie-uitgaven is een voor de hand liggende oplossing . Veel organisatie hebben zich toegelegd op ambitieuze doelen rondom energieneutraliteit, maar hebben niet het financiële vermogen om de grote kapitaalkosten tijdens dat proces te kunnen dragen.

Technologische vooruitgang en flexibele financieringsopties duiden aan dat er veel manieren zijn om de energiekosten te reduceren, omzet te genereren en de uitstoot van koolstof te reduceren, allemaal tegelijkertijd, en met weinig kapitaal. Veel organisaties doen dit reeds - maar hoe, en waarom? Hier volgen enkele voorbeelden die organisatie toepassen om meer kosten te besparen en winstgevend te zijn door duurzame energiekansen te benutten.

Hoe kan energie uw organisatie winstgevender maken?
 

Data gebruiken om energiebesparingen te bevorderen

Door het energieverbruik te monitoren en te meten, kunnen organisaties bedrijfsprestaties verbeteren,kosten verlagen en de uitstoot van koolstof reduceren. Dankzij meetapparatuur uitgerust met draadloze sensoren, kunnen bedrijven snel gedetailleerde energie-analyses verkrijgen. Dit kan bijdragen in het achterhalen waar energieverspilling plaatsvindt. Tevens kan het helpen bij het proactief opsporen van mogelijke dure defecten in apparatuur voordat deze plaatsvinden.

Het implementeren van voorspellende analyses kan uw bedrijf helpen bij het aanpassen van bedrijfsprocessen om prestaties te optimaliseren en de inzichtelijkheid van energie om te zetten in kostenbesparingen. Bovendien geldt, hoe meer u weet over uw energieprofiel, hoe beter u uw investeringsopties kunt onderbouwen.

Energie-inzicht in actie

CEMEX is een van ’s werelds grootste bouwmaterialenproducenten, actief in meer dan vijftig landen. De fabrieken en de apparatuur verbruiken enorm veel elektriciteit in honderden productievestigingen, steengroeven, distributiecentra en haventerminals. Energiebesparingen en efficiëntieverbeteringen in alle facetten van het bedrijf leveren gigantische financiële en productievoordelen op.

Kansen op rendement ontsluiten

Door het genereren of verbruiken van energie tijdens een instabiliteit op het net door piekverbruik te laten toe- of afnemen, kunnen organisaties het net helpen in balansbrengen door middel van gedigitaliseerde energiebeheersystemen, zoals Demand Side Response, Demand Side Management en Utility Optimisation Platforms. Voor dit rendement wordt u financieel gecompenseerd, waardoor er een nieuwe inkomstenbron voor uw bedrijf  ontstaat. En door het installeren van decentrale energieoplossingen, zoals wkk’s en/of de opslag van energie met batterijen kan uw bedrijf de regie en flexibiliteit uitbreiden

Dit zal steeds belangrijker worden aangezien we richting een steeds duurzamer netbeheer zullen gaan, waarbij onvoorspelbare hernieuwde energiebronnen het balanceren van vraag en aanbod lastiger zullen maken.

Optimalisatie in actie:

Demand Side Response stelt LafargeHolcim in staat om hun fabriek in Obourg flexibeler te laten opereren. Indien nodig kunnen de grote klinkermolens en kleinere kolen- en slakmolens worden uitgeschakeld tijdens perioden van piekenergieverbruik, met volledige transparantie van het energieverbruik en de kostenimplicaties. Zo wordt 10MW  teruggegeven aan het net gedurende het piekverbruik, en worden ze hiervoor financieel gecompenseerd.

Uw eigen duurzame energie genereren

Gedistribueerde energietechnologie zoals het ter plekke genereren van energie kan tot grotere efficientie leiden en bijdragen aan de groei van een organisatie. Technologische verbeteringen die het genereren van energie buiten het net om mogelijk maken zijn een kans voor organisaties om hun afhankelijkheid van het net te reduceren en een grotere controle te verkrijgen over energie.

Warmte-krachtkoppeling (wkk) is een intelligent en efficiënt proces dat gas in elektriciteit en warmte omzet in één enkel proces op uw eigen terrein. In plaats dat warmte wordt verspild, kan het duurzaam worden gebruikt. Het kan uw bedrijfsbudget stabiliseren door middel van voorspelbare elektriciteitskosten en het accuraat voorspellen van de bedrijfsuitgaven. En als het wordt gecombineerd met het ter plekke opslaan deze energie met behulp van batterijen, dan kunt u deze weer hergebruiken ten tijde van piekverbruik als energie meer kost.

Het gebruiken van een wkk voor het ter plekke genereren van energie kan de energiekosten met tot wel 40% reduceren en grotere duurzame voordelen ontsluiten door gebruik te maken van duurzaam biogas rijk aan methaan. Door het creëren van een stabiele en veilige energietoevoer wordt de weerstand van uw fabriek verbeterd, waardoor uw bedrijfsprocessen worden beschermd tegen onderbrekingen in de aanvoer daarvan.

WKK in actie

Sinds de installatie van een compleet nieuwe wkk bij Fuji Oil wordt er decentraal elektriciteit, warmte in de vorm van warm water en hoge druk stoom geproduceerd. Waar de output van de wkk in de industrie niet altijd optimaal bruikbaar is, leidt deze maatwerkoplossing voor Fuji Oil tot een rendement van maar liefst 90%. Een bijzonder aspect aan deze wkk-installatie is dat hij tevens is opgenomen in een zogenaamdevirtuele elektriciteitscentrale die wordt aangestuurd door het innovatief softwareplatform van Centrica.

In onze GIDS '4 kansen om energiekosten te besparen' leest u hoe organisaties efficienter met energie kunnen omgaan.

In onze nieuwste GIDS: ‘4 kansen om energiekosten te besparen', geven we laatste inzichten en tips hoe organisaties efficienter met energie kunnen omgaan, maar hier tegelijkertijd ook commercieel voordeel van ondervinden.