1. Home
  2. > Projecten

CEMEX verlaagt energieverbruik met Energy Insight

De wereldwijde bouwmaterialengigant CEMEX bespaart kosten en verbetert de energie-efficiëntie in zijn VK-vestigingen dankzij Energy Insight van Centrica Business Solutions.
42
vestigingen in het VK
1,600
sensoren

Gezocht: oplossing om op te bouwen

CEMEX is een van ’s werelds grootste bouwmaterialenproducenten, actief in meer dan vijftig landen. De fabrieken en de apparatuur verbruiken enorm veel elektriciteit in honderden productievestigingen, steengroeven, distributiecentra en haventerminals. Energiebesparingen en efficiëntieverbeteringen in alle facetten van het bedrijf zouden gigantische financiële en productievoordelen opleveren.

Grootschalige besparingen

Centrica Business Solutions voerde Energy Insight eerst in op drie CEMEX-locaties in het VK. De implementatie omvatte draadloze, zelfvoorzienende sensoren die een aantal essentiële machines monitoren. Denk aan pompen, transportbanden en crushers.

De gegevens werden direct verstuurd naar PowerRadar®: het analyseplatform in de cloud van Centrica Business Solutions. Dat biedt unieke, uitvoerige, real time inzichten. Zowel over energieverbruik en prestaties van apparaten, als inefficiënties en verspilling. Kortom: inzicht in het functioneren van de installaties.

Managers konden meteen aan de slag met de gedetailleerde gegevens en bijbehorende rapporten. Zo kregen ze snel inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparingen, konden ze slecht werkende of defecte apparatuur repareren en onderhoudsprogramma's efficiënter organiseren.

Resultaten

Gedetailleerde analyses toonden aan, dat een transportbandmotor voor aggregaten in een van de CEMEX-steengroeven overbelast was en haperde. Door die bottleneck te repareren, kon de productie onmiddellijk worden verhoogd. De PowerRadar®-analyse maakte nog meer energiebesparende maatregelen mogelijk, met forse jaarlijkse besparingen als resultaat.

CEMEX breidde het Energy Insight-systeem snel uit. Momenteel monitoren meer dan 1600 sensoren de machines in 42 van zijn steengroeven in het VK.

Energy Insight leverde waardevolle informatie op apparaatniveau in veel van onze vestigingen. Zo konden we energiebesparingen realiseren en het proces verder optimaliseren
Michael Greer, Energy Manager, CEMEX VK

Waarom Centrica Business Solutions?

  • Dankzij de gedetailleerde analyse van energiegegevens kan CEMEX snel defecte apparatuur opsporen en zo de operationele kosten verlagen.
  • De eenvoudige implementatie garandeert een snelle installatie van draadloze sensoren – zónder onderbreking van de bedrijfsprocessen.
  • Tot slot verlengen alerts voor predictive maintenance de levensduur van belangrijke installaties.