Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Oranje achtergrond met pictogram van de sensor in het midden.
News post

Energie-inzicht als aanjager van grote besparingen voor bedrijven

John Hartley spreekt op de Bloomberg Energy Summit over de toekomst van energievoorziening en onze nieuwe oplossing Panoramic Power.

Ik maak deel uit van een team bij Centrica dat werkt aan de bouw van een energiesysteem van de toekomst. Een toekomst waarvan ik geloof dat deze groener en flexibeler is en meer door de klant wordt bepaald dan in de afgelopen 150 jaar het geval was.

Deze week heb ik met een aantal andere teamleden van Centrica als zakenpartner deelgenomen aan de Bloomberg EMEA Future of Energy Summit. Naast onze deelname aan een aantal discussies, was het paradepaardje van onze betrokkenheid de introductie van Panoramic Power - een nieuw product voor ons in het Verenigd Koninkrijk dat grote en kleine bedrijven de mogelijkheid biedt om meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik door een unieke combinatie van draadloze sensortechnologie en op de cloud gebaseerde analyses.

Vorig jaar hebben wij Panoramic Power gekocht, voortbouwend op een exclusieve samenwerking in de VS die al sinds 2014 bestaat. Het team maakt nu deel uit van ons nieuwe bedrijf Distributed Energy & Power, dat we hebben opgezet om bedrijven en andere grote energiegebruikers te helpen om hun energieverbruik in eigen hand te nemen en zo voortaan hun energie-activa zelf te beheren, monitoren en optimaliseren.

De Panoramic-oplossing maakt energiegebruik transparant en zichtbaar door realtimemetingen van afzonderlijke elektrische apparaten en machines. In de praktijk betekent dit dat er sensoren worden aangebracht die niet groter zijn dan een flessendop. De sensoren zijn uitgerust met een streepjescode om ze te identificeren. Ze worden eenvoudigweg vastgeklikt aan elektrische kabels en vervolgens verbonden met een systeem dat alle gegevens in één gebruiksvriendelijk platform bijeenbrengt. Het is supergoedkoop om dit te installeren. Het geeft bedrijven snel inzicht in alle activiteiten en ik ken een klant die bijna € 1,2 miljoen per jaar heeft bespaard in zijn 60 winkels.

Om deze technologie te demonstreren aan de deelnemers aan de Summit, installeerden wij 15 sensoren in uiteenlopende apparatuur, zoals verlichting, airconditioning en keukenapparatuur. Het installeren duurde slechts een uur en het Panoramic-team wist snel verschillende mogelijkheden vast te stellen voor het facilitaire team om energie (en geld!) te besparen. Ook konden zij direct technische problemen met de apparatuur aanwijzen.

Maar het hoeft niet bij energiebesparing te blijven. De algemeen directeur van onze British Gas Business, Gab Barbaro, sprak tijdens een plenaire sessie waarin hij bedrijven uitdaagde om de inzichten te gebruiken die wij kunnen bieden via Panoramic Power om hen te helpen bij het nemen van beslissingen over waar en hoe zij zelf decentrale energietechnologieën kunnen implementeren. Hij schat dat Britse bedrijven momenteel ongeveer € 24 miljard per jaar besteden aan energie en dat een mogelijke besparing van ongeveer € 2,4 - 4,8 miljard haalbaar is via decentrale energie - wat natuurlijk een enorme meevaller zou opleveren.

Hoe ik denk dat dat er voor de klanten uitziet, is erg afhankelijk van de sector waarin zij werkzaam zijn. Voor velen begint energiebesparing met het verbeteren van de energie-efficiency, maar we werken aan voorstellen om klanten nog verder te helpen: met gebruik van hun bestaande activa, zoals back-upgeneratoren of flexibel verbruik (apparatuur die zelf is in- en uit te schakelen, laag of hoog te draaien) zodat klanten daar geld aan verdienen, of we helpen hen bij het installeren van nieuwe apparatuur, zodat zij hun eigen energie schoon, efficiënt en betrouwbaar kunnen opwekken en opslaan.

Dus wat betekent dit allemaal? Het is een nieuwe en spannende tijd op het gebied van energie voor ons en onze klanten. Digitale analyse, Internet of Things, nieuwe technologie en innovatie: alles komt samen om energie van een risico te veranderen in een duurzaam concurrentievoordeel. Voor iedereen.

 

_____

Bent u journalist en wilt u in contact komen met ons mediateam, mail dan naar media@centrica.com