Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Close-up van bloem.
News post

Baanbrekende lokale energiemarkt in Cornwall

Programma van £ 19 miljoen (€ 22,8 miljoen) in Cornwall om virtuele markten te ontwikkelen en nieuwe technologie te bieden voor meer dan 150 woningen en bedrijven.

Proef met slimme energie om de wereldwijde CO₂-uitstoot te verminderen en duurzame groei te bevorderen

Centrica plc heeft vandaag een baanbrekende proef aangekondigd om een lokale energiemarkt in Cornwall op te zetten, waarin een virtuele markt wordt ontwikkeld en nieuwe technologie wordt geïnstalleerd in meer dan 150 woningen en bedrijven.

Samen met partners wordt met het budget van £ 19 miljoen (€ 22,8 miljoen) het gebruik van flexibele vraag, opwekking en opslag getest en worden lokale mensen en bedrijven beloond als ze flexibeler zijn in hun energiegebruik.

Gedurende de komende drie jaar werkt Centrica's bedrijf Distributed Energy and Power samen met opwekkers van duurzame energie, lokale bedrijven en andere grote energieverbruikers om ze gratis slimme technologie-upgrades en nieuwe eenheden voor energieopslag aan te bieden met als doel ze te helpen nieuwe inkomstenstromen aan te boren. Het team zal in maximaal honderd woningen ook accu-units en microsystemen voor warmte-krachtkoppeling (wkk) installeren of een combinatie van beide.

Als de installatie eenmaal is voltooid, gebruiken de deelnemers de nieuwste slimme technologieën om verbinding te maken met een virtuele markt waar ze hun flexibele energiecapaciteit zowel aan het net als aan de groothandelsmarkt voor energie kunnen verkopen.

Het programma is ontwikkeld als reactie op de wereldwijde verschuiving van de focus op centrale opwekking naar een decentraal model waarbij energie dichter bij de locatie van de vraag wordt opgewekt en beheerd.

Jorge Pikunic, Managing Director Centrica Distributed Energy & Power zei: "Cornwall heeft het voortouw genomen in de ontwikkeling van duurzame opwekking, maar dat betekende nieuwe uitdagingen voor het lokale elektriciteitsnet. Het is onze ambitie om te verkennen hoe energieopslag, flexibele vraag en opwekking de druk op het Britse elektriciteitsnet kan verminderen, dure netwerkupgrades kan voorkomen en toekomstige CO₂-uitstoot kan verminderen.

"Dit is voor ons een unieke kans om samen te werken met lokale bedrijven en woningen voor een nieuwe aanpak die consumenten meer zeggenschap geeft over hun energie, hier in het Verenigd Koninkrijk en mogelijk ook wereldwijd. Ik denk dat dit een duidelijk voorbeeld is van hoe het toekomstige energielandschap er zou kunnen uitzien - een echt gedecentraliseerde markt waar energie slimmer, groener en goedkoper is."

De proef wordt gefinancierd door Centrica en het fonds van British Gas for Tomorrow, aangevuld met een bijdrage van £ 13 miljoen (€ 15,6 miljoen) uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het team van Distributed Energy & Power opent ook een nieuw kantoor in Truro voor een 23-koppig team van projectmanagers, technisch experts en ontwikkelaars van software die de proef samen met zijn partners van Western Power Distribution, National Grid en Exeter University zullen uitvoeren.

Ga naar www.centrica.com/cornwall als u meer wilt weten en een korte film over de proef wilt bekijken.

 

 

_____

Bent u journalist en wilt u in contact komen met ons mediateam, mail dan naar media@centrica.com

Opmerkingen voor redacteuren:

  • Centrica is een bedrijf op het gebied van energie en diensten. Alles wat we doen is erop gericht om aan de veranderende behoeften van onze klanten te voldoen.
  • Distributed Energy & Power is opgericht als een nieuw wereldwijd bedrijfsonderdeel dat zich richt op de ondersteuning van bedrijven en andere grote energieverbruikers om hun energieverbruik in eigen hand te nemen.
  • Het LEM-programma wordt formeel in het voorjaar van 2017 gestart en op dat moment begint Centrica met de werving van woningen en bedrijven om deel te nemen aan de proef.
  • Voor de financiering van het project is £ 13 miljoen (€ 15,6 miljoen) beschikbaar van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling als onderdeel van groeiprogramma van de Europese structuur- en investeringsfondsen 2014-2020.
    • Het Department for Communities and Local Government is de instantie die het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling beheert.
    • Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, dat is opgericht door de Europese Unie, helpt lokale gebieden bij het stimuleren van hun economische ontwikkeling door te investeren in projecten ter ondersteuning van innovatie, bedrijfsleven, werkgelegenheid en het herstel van lokale gemeenschappen. Bezoek https://www.gov.uk/european-growth-funding voor meer informatie.