Infographic-Economics-CHP-header
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

WKK: de energieoplossing voor de toekomst

Hoe warmtekrachtkoppeling de energiekosten kan verlagen en uw bedrijf kan voorbereiden op een CO²  vrije toekomst

 

Hoog rendement warmtekrachtkoppeling (WKK) speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de energiekosten, terwijl organisaties worden voorbereid op een CO²  vrije toekomst

In de huidige periode van hoge energiekosten en aanhoudende onzekerheid op de markt moeten organisaties dringend WKK overwegen als onderdeel van hun plannen voor efficiënt energiegebruik.

 

Voorbereiden op een CO²  vrije toekomst

Deze veelzijdige en zeer efficiënte technologie kan ook helpen om organisaties voor te bereiden op een duurzame toekomst. WKK-systemen die klaar zijn voor waterstof zijn een game changer die snel kunnen overschakelen van aardgasbrandstof naar CO²  vrije  waterstof naarmate het netwerk zich ontwikkelt.

Er zijn ook mogelijkheden om warmtekrachtkoppelingseenheden te combineren met warmtepompen en/of zonne-energie als hybride of tribride systemen die een kosteneffectief pad naar decarbonisatie bieden.

 

Bespaar 40% op energiekosten

WKK kan de energiekosten met wel 40% verlagen en bij sommige projecten de investering in minder dan 12 maanden terugverdienen. Als je bedenkt dat een WKK-systeem 10-15 jaar lang zeer efficiënt werkt, zijn de kostenbesparingen op de lange termijn spectaculair en helpen ze lage energiekosten en budgetvoorspelbaarheid op de lange termijn te garanderen.

Op dit moment is dit een reddingslijn voor mensen die worstelen met aanzienlijk hogere energierekeningen en zich zorgen maken over toekomstige prijsstabiliteit.

Energieonafhankelijkheid en - veerkracht creëren

Door ter plekke warmte en elektriciteit op te wekken, kunnen organisaties hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en hun veerkracht vergroten. Ze kunnen de afvalwarmte die verloren gaat bij traditionele elektriciteitsproductie recyclen en gebruiken om warm water, stoom en verwarming te leveren en voor hun activiteiten. Ze vermijden ook energieverliezen bij het transport van elektriciteit van afgelegen generatoren. WKK kan zo een totale efficiëntie bereiken van meer dan 80%, vergeleken met een conventionele verwarmings- en energievoorziening.

 

Koeling en warmteopslag

In de zomer is verwarming misschien niet nodig, maar een absorptiekoelmachine die op het systeem is aangesloten kan de afvalwarmte van WKK gebruiken om gekoeld water te produceren voor koel- en airconditioningsystemen. Dit proces wordt trigeneratie genoemd. Als alternatief kan overtollige warmte worden opgeslagen in warmwateropslagtanks.

Onze samenwerking op het gebied van WKK trigeneratie met autofabrikant Magna verlaagt de energiekosten en bespaart jaarlijks 14.000 ton CO2.

 

Waterstof-ready WKK

WKK-systemen op basis van waterstof als brandstof bieden het potentieel voor snel financieel en ecologisch succes. Ons partnerschap met 2G Energy AG zal klanten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Nederland en Italië voorzien van 100% waterstofgeschikte WKK-systemen. Het partnerschap voegt ook de mogelijkheid toe om biogas- en LPG-motoren aan te bieden, naast conventioneel aardgas.

De stap is een antwoord op de groeiende behoefte aan geïntegreerde waterstofoplossingen, die een belangrijk hulpmiddel zijn bij het koolstofvrij maken van gedecentraliseerde energie. Naarmate het waterstofnetwerk zich verder ontwikkelt, kunnen de zeer efficiënte eenheden blijven werken op traditionele brandstofbronnen, wat investeringen toekomstbestendig maakt door een langere levensduur van de activa te garanderen.

Daarnaast ontwikkelen we een waterstofmengsel van 20% voor een groot aantal motoren, waarbij de overstap mogelijk is door kleine wijzigingen aan onderdelen en software. Er worden aanvullende tests uitgevoerd in het 20-40%-bereik.

 

Hybride en tribride WKK-systemen

Het combineren van WKK met zon-PV opwekking en warmtepompen kan ook zorgen voor een CO²  vrije  toekomst. De indrukwekkende kostenbesparingen van WKK en zonne-energie kunnen de rendabiliteit van elektrische warmtepompen verhogen, waardoor organisaties nu kunnen profiteren van lagere emissies in plaats van te wachten tot de technologie kosten dalen naarmate de markt groeit.

Veel locaties waar al WKK aanwezig is, kunnen met minimale verstoring opnieuw worden geconfigureerd om de verwarming/koeling te delen met elektrische warmtepompen. Dit kan ook werken als een hybride oplossing, zonder zonne-energie.

 

Kostenbesparingen op WKK herinvesteren in nul-op-de-meter

Veel klanten herinvesteren kostenbesparingen uit WKK in duurzame energieprojecten met een langere terugverdientijd. Dit stelt hen in staat om een kosteneffectieve en betaalbare overgang naar net zero  te maken. Waar locaties geschikt zijn voor warmtekrachtkoppeling, werken we samen met klanten om WKK te integreren in hun energietrajecten naar net zero - zodat ze zowel hun economische als milieudoelstellingen kunnen halen.

De snelle terugverdientijd van WKK maakt het een aantrekkelijke investering, maar voor mensen met kapitaalbeperkingen en concurrerende budgetprioriteiten biedt flexibele financiering WKK-financiering zonder kosten vooraf.

 

WKK op weg naar netto nul

Met zijn hoge efficiëntie en kostenbesparingspotentieel brengt waterstof-ready WKK financiële en duurzaamheidsdoelen in balans.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.