CHP Gestelberries
 1. Home
 2. > Knowledge Centre
Blogs

De WKK-checklist – in 3 stappen naar warmte-krachtkoppeling

Hoe bepalen we het ideale WKK-systeem voor uw organisatie?

De 3 stappen aan de hand waarvan we bepalen welk WKK-systeem u nodig heeft

Het ideale warmte-krachtkoppelingsysteem ziet er voor iedere organisatie anders uit. Elk bedrijf heeft weer andere behoeften, dus wij adviseren zelden hetzelfde systeem aan verschillende klanten. Als het niet goed wordt afgestemd op uw bedrijf, kan dat nadelig zijn voor het langetermijnsucces en het rendement.

Wij ontwerpen en installeren WKK-systemen op maat om u te helpen uw kosten te verminderen, uw flexibiliteit te verbeteren en bij te dragen aan decarbonisatie. Om dat te kunnen doen, moeten we eerst weten wat de eisen zijn: hoe ziet het ideale systeem eruit voor uw organisatie? Daarvoor kijken we naar de volgende aspecten:

Het installatieteam bespreekt de plannen

1. Eerste technische beoordeling

De eerste stap in elk project is bepalen of WKK geschikt is voor uw locatie. De meeste organisaties hebben baat bij WKK, maar dat is niet voor allemaal het geval. We kijken ook naar het benodigde formaat voor optimale financiële en ecologische voordelen.

We voeren een eenvoudig haalbaarheidsonderzoek uit, waarbij we gegevens over het energieverbruik van uw locatie gebruiken. Op basis van deze analyse berekenen we de benodigde capaciteit van de ENER-G warmte-krachtinstallatie en de hoeveelheid energie die u bespaart. Wanneer er behoefte is aan een uitgebreide energie audit kunnen we dit in samenwerking met een gespecialiseerde partner voor u verzorgen. We blijven vragen stellen tot we een duidelijk beeld hebben van uw locatie en energiebehoeften.

Installatie WKK

2. Overwegingen voor het ontwerp van het systeem

Kant-en-klare WKK-systemen kunnen als complete, in de fabriek geteste oplossing worden geleverd, inclusief warmteterugwinsysteem. Maar installaties die complexer zijn of in een bestaand systeem moeten worden geïntegreerd, vereisen meer aandacht.

Eerst beoordelen we de fysieke omgeving waar de WKK wordt geïnstalleerd. 

 • Is er genoeg ruimte voor de unit, en voor alle bijbehorende apparatuur en leidingen?
 • Zo niet, wat moet er dan aan de infrastructuur worden veranderd om het nieuwe systeem in te passen? 
 • Wat is de milieu-impact van de gekozen locatie voor het systeem?

We kijken ook zorgvuldig naar de verbinding met andere voorzieningen, met name de belangrijkste brandstoftoevoer (aardgas, biobrandstof, etc.) en de elektriciteits-, verwarmings- en koelsystemen van het gebouw, plus de mogelijkheid voor monitoring op afstand.

Close-up afbeelding van knoppen WKK-systeem

3. De vergunningen en financiering controleren

 • De opdrachtgever regelt de bouwvergunning 

 • Installaties dienen te voldoen aan het voorgestelde systeem van G99, MCPD en alle andere toestemmingsvereisten

Uiteindelijk is de keuze voor een WKK-systeem waarschijnlijk ook grotendeels afhankelijk van de investering. Wij zorgen voor een nauwkeurig overzicht van de projectkosten en een begroting van de doorlopende onderhoudskosten. Deze kunt u afzetten tegen de besparingen die het nieuwe WKK-systeem op termijn oplevert.

Tot slot zetten we de voordelen en subsidies op een rij die mogelijk beschikbaar zijn voor uw organisatie. WKK-projecten komen vaak in aanmerking voor financiering of belastingvoordelen.  

Het WKK-specificatieproces kan complex zijn. Maar met onze hulp bent u snel optimaal voorbereid om een warmte-krachtkoppelingsysteem aan te schaffen dat u helpt om een balans te vinden tussen de milieu belangen en uw bedrijfsvoering.

Samengevat

Het is essentieel dat het WKK-systeem dat wij adviseren, afgestemd is op de behoeften van uw organisatie en locatie. Om te waarborgen dat uw systeem zijn volle potentieel benut, en dat het veilig en compliant is, moeten alle details kloppen.

Maar met ons stappenplan voor het kiezen van een WKK-systeem kunnen we u helpen om uw weg naar een koolstofarme toekomst te versnellen – en af te stemmen op de behoeften van uw organisatie. Neem vandaag nog contact op met ons team voor meer informatie over het kiezen van een WKK-systeem dat aan uw eisen voldoet.

De 3 belangrijkste stappen op basis waarvan wij u de perfecte WKK-oplossing adviseren zijn:

 1. Eerste technische beoordeling: gedetailleerde informatie verzamelen over het energieverbruik van de locatie, het gebruiksschema van het systeem controleren en het formaat van het systeem optimaal afstemmen op de energiebehoeften
 2. Overwegingen voor het ontwerp van het systeem: controleren of de apparatuur op de locatie kan worden geplaatst
 3. De projectkosten en besparingen inzichtelijk maken

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.