1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Verbeter uw inzicht in energieprocessen met Internet of Things

Door gebruik te maken van de mogelijkheden die Internet of Things (IoT) biedt, zorgt u dat uw bedrijfsvoering efficiënter wordt.

Door te identificeren waar in uw bedrijfsprocessen er mogelijkheden zitten om flexibeler om te gaan met energie of verspilling is tegen te gaan, verbetert u de efficiëntie van uw bedrijf. Kosten worden lager en inkomsten juist hoger.

De kracht van IoT

Onder de term ‘Internet of Things’ (IoT) wordt verstaan dat tal van apparaten, machines of processen onderling digitaal verbonden zijn en dankzij sensoren data genereren die zorgen dat bijsturing kan plaatsvinden. Het toepassen van dit soort technologie is een ware 'game changer' in het verhogen van de energieprestaties in alle soorten organisaties - van productie en vrije tijd - tot gezondheidszorg en onderwijs.

De IoT energy insight-technologie van Centrica Business Solutions, ofwel Panoramic Power, biedt volledige zichtbaarheid van het energieverbruik van uw gehele locatie. Dit kan variëren van gebouwniveau tot aan een individueel apparaat. Hoe werkt dit precies? Centrica business Solutions verbindt draadloze sensoren aan apparatuur en processen zoals transportbanden, verlichtingscircuits, koelmachines of andere energiebesparende items. Hiermee worden gegevens direct naar ons PowerRadar analyse- en rapportageplatform verzonden. Dit platform geeft u toegang tot alle informatie over uw energieprocessen en verbruik en helpt u dankzij deze inzichten bij uw operationele besluitvorming en het verbeteren van uw efficiëntie. 

Betere inzichten verkrijgen

Honderden sensoren, die zowel warmte- als stroomverbruik kunnen meten, kunnen binnen een paar uur worden geïnstalleerd en veroorzaken geen verstoring van uw bedrijfsprocessen. De gegevens stellen u in staat om energieverspilling sneller te identificeren en aan te pakken. Zo kunt u soms verrassende uitkomsten ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een lek in een kabel of leiding waardoor er onnodig energie verloren gaat.

Tegelijkertijd kan onze IoT-technologie u helpen om kansen te benutten. Door de verbinding met Demand Side Response (DSR) is te identificeren waar er minder energie nodig is of zelfs terug is te geven aan het stroomnet. Staat een machine bijvoorbeeld continu aan terwijl deze slechts zelden gebruikt wordt? Of zijn er piekmomenten waarin veel energie nodig is, maar ook veel momenten met weinig vraag naar energie? Met DSR zijn uw bedrijfsprocessen hierop in te richten.

Bedrijfscontinuïteit

Onderdeel van onze IoT-technologie is een robuuste beveiliging die ervoor zorgt dat een eventuele vermindering van energie de operationele grenzen van de organisatie niet in gevaar brengt. Zo zorgt u dat de  veiligheid en bedrijfscontinuïteit van uw bedrijf worden gewaarborgd.

Andere voordelen van het gebruik van IoT-technologie voor uw energieprocessen zitten in de verbeterde operationele efficiëntie en veerkracht. Doordat kritieke apparatuur optimaal functioneert en kostbare storingen snel worden geïdentificeerd of zelfs worden voorkomen, kunnen grote besparingen op de operationele kosten worden bereikt. Ook blijft u verzekerd van de continuïteit van deze activiteiten, wat essentieel is in productieomgevingen.

Resultaten van energie-optimalisatie dankzij IoT

De IoT-technologie wordt al ingezet door tal van bedrijven in diverse bedrijfstakken. Bijvoorbeeld bij:

  • Fujifilm, waarbij de IoTtechnologie van Centrica Business Solutions heeft geleid tot een ​​jaarlijkse kostenbesparing van € 40.000. Door energie-intensieve processen en apparatuur te monitoren met onze draadloze sensoren en analysetechnologie, identificeerden we fouten in de apparatuur die energieverlies en operationele inefficiënties veroorzaakten.
  • Een wereldwijde leverancier van bouwmaterialen verminderde dankzij IoT zijn CO2voetafdruk en bespaarde zo ongeveer € 200.000 per jaar.

Wilt u meer weten over hoe IoT uw inzicht in energie zou kunnen verbeteren? Neem dan contact met ons op.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.