Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gassoorten en onderhoud aan de WKK

Wat is het effect van verschillende gassoorten op de WKK?

De kans is groot dat ons land in de toekomst van gas met een ander calorisch gehalte wordt voorzien nu de Groningse gaskraan wordt dichtgedraaid. Hierdoor ontstaan vragen over het onderhoud aan en gebruik van uw wkk. In dit artikel gaan we in op enkele belangrijke aandachtspunten hierover. 

Laagcalorisch en hoogcalorisch gas: de verschillen

Gas wordt ingedeeld in twee categorieën op basis van de calorische waarde, oftewel de hoeveelheid energie in een kubieke meter. Anders gezegd, 1 kubieke meter laagcalorisch gas levert minder energie op dan 1 kubieke meter hoogcalorisch gas. Dit gastype wordt meestal aangeleverd voor het bedrijfsleven en de industrie waar veel vraag is naar deze energiebron. Laagcalorisch gas gaat standaard naar woningen en voorziet daar bijvoorbeeld cv-ketels en gasfornuizen. 

De wkk en verschillende soorten gas

De samenstelling van hoogcalorisch gas gaat mogelijk meer variëren in gassamenstelling. Hierdoor wijzigen ook de verbrandingseigenschappen ervan. De kwaliteit van gas wordt bepaald door de aanwezige stoffen hierin, zoals bijvoorbeeld methaan, stikstof, ethaan en kooldioxide (CO2). Het is vanzelfsprekend dat als de kwaliteit van het gas waar de wkk op draait verandert, ook de prestaties worden beïnvloed. 

Wat de exacte impact op uw wkk is, hangt af van het gebruik, het type gas en de samenstelling daarvan. Het is dus lastig om hier op voorhand uitspraken over te doen. Dit betekent echter niet dat u geen rekening moet of kunt houden met een verandering van het soort gas. 

Duidelijke onderhoudsafspraken garanderen goede prestaties 

Door goede afspraken te maken over het onderhoud aan uw wkk, bent u verzekerd dat er altijd een partij is die snel en deskundig kan inspelen op veranderingen. Het is belangrijk dat u deze afspraken al maakt op het moment dat u een onderhoudscontract afsluit. Wijzigt de samenstelling van het gas naar uw wkk en bent u bezorgd over de gevolgen hiervan? Of wilt u overstappen op groen gas en vraagt u zich af wat dit voor uw wkk betekent? 

Als u zich op uw core business wilt focussen, is het belangrijk dat u over dit soort vragen snel en duidelijke antwoorden krijgt. Zorg daarom dat u een partner heeft die de kennis en expertise heeft om waar nodig snel aanpassingen aan de wkk te kunnen doorvoeren.