1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Een energiestrategie is cruciaal voor de bedrijfsvoering van fabrikanten

Stilliggende productie brengt hoge kosten met zich mee en kan de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar brengen. Hoe kunnen organisaties worden voorzien van een stabiele energievoorziening?

Veel fabrikanten opereren in zeer competitieve markten. Hun succes wordt bepaald door de mate waarin ze voldoen aan hoge kwaliteitseisen, snel en tijdig hun producten kunnen leveren en efficiënt omgaan met voorraadbeheer. Wanneer de productie stil komt te staan door verstoringen in de energielevering, brengt dit dan ook hoge kosten met zich mee en kan zelfs de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komen. Een stabiele energievoorziening is dan ook cruciaal.  

Juist op dit vlak gaat het vaak mis. Veel  fabrikanten beschikken niet over adequate plannen om energietekorten tegen te gaan. Ze zijn te afhankelijk van een verouderde energie-infrastructuur en een onbetrouwbare netwerkvoorziening. Een slimme energiestrategie helpt om enerzijds de uitval van de energievoorziening te voorkomen en anderzijds de organisatie te beschermen tegen de impact hiervan. Maar hoe zorgt u voor een energiestrategie die een betrouwbare en stabiele levering garandeert, tegelijkertijd de continuïteit van de productie waarborgt en ook nog eens de kosten laag houdt?

Een energiestrategie op maat

Waaruit bestaat een energiestrategie die met de bovengenoemde aspecten rekening houdt? Allereerst uit de mogelijkheden die er zijn voor on-site energieopwekking en batterijopslag. Innovatieve technologie zoals een warmtekrachtkoppeling (WKK) maken u als fabrikant minder afhankelijk van het nationale energienetwerk. Zo wordt uw bedrijf in grotere mate zelfvoorzienend en heeft u de stabiliteit van uw energielevering ook zelf in de hand.

Een energiestrategie bestaat echter niet alleen uit het hebben van een opslageenheid of een WKK. Naast het kunnen voorzien in de aanvoer van energie, is het verkrijgen van inzicht in het eigen energieverbruik eveneens van groot belang. Door gebruik te maken van sensoren die het verbruik monitoren, weet u niet alleen hoeveel energie u als fabrikant verbruikt, maar ook waar dat verbruik zich precies bevindt (welke machines, gebouwen, processen etc.). Daarnaast wordt u vroegtijdig gewaarschuwd voor mogelijke uitval van uw apparatuur en/of plotselinge onderbrekingen in de energievoorziening. Op deze manier kunt u herstelmaatregelen of andere voorbereidende maatregelen nemen, nog voordat een eventuele stroomuitval plaatsvindt. Hierdoor blijft de impact op de productie laag en heeft u geen zorgen over extra kosten of de continuïteit van uw bedrijfsvoering.  

Onderhoud maakt deel uit van uw energiestrategie

Een ander belangrijk onderdeel van uw energiestrategie is een onderhoudsprogramma. Gezien de hoge energiebehoeften van industriële processen en het 24/7-karakter van de productie, is regelmatig en goed onderhoud onmisbaar. U zorgt hiermee voor een gegarandeerde maximale productietijd, waarborgt de kwaliteit van uw productieproces en bespaart op (onnodige) kosten. Naast dit meer strategisch onderhoud is ook operationeel onderhoud belangrijk. In veel gevallen leidt dit zelfs tot kostenbesparingen. Met procesbesturingsonderhoud bespaart een bedrijf bijvoorbeeld gemiddeld zo’n 5 tot 15% van zijn procesenergie. Door real time te monitoren waar onderhoud nodig is binnen uw processen, bent u altijd op het juiste moment op de hoogte van mogelijke toekomstige fouten in of uitval van uw bedrijfsvoering.

Een zelfvoorzienende energievoorziening, inzicht in het energieverbruik en een goed onderhoudsprogramma vormen dus de kern van uw energiestrategie. Wanneer deze elementen goed geregeld zijn binnen uw bedrijf, voorkomt u onnodige en hoge kosten en het uitvallen van cruciale processen. Zo blijft u de beste kwaliteit producten leveren, ook nog eens op het juiste moment.

Wilt u meer weten over het invoeren van een energiestrategie en onze energieoplossingen? Neem dan contact met ons op.

Leer meer over Energy Efficiency

Energie-efficiency van Centrica Business Solutions bestaat uit een allesomvattende efficiency-beoordeling en oplossingen die u helpen bij het definiëren van een energiestrategie voor de lange termijn.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.