1. Home
Bedrijfsnieuws

Centrica Business Solutions versnelt verduurzaming Adriplant met WKK

Centrica Business Solutions verzorgt voor het Belgische glastuinbouwbedrijf Adriplant uit Ranst de levering van de nieuwste, uiterst duurzame warmte-krachtkoppeling (wkk).

Het hart van deze wkk, de gasmotor generatorset, betreft de nieuwste generatie van de MTU 4000 serie, type MTU 8V4000L64 FNER, met een elektrisch vermogen van 1013 kW. Naast de betrouwbaarheid en degelijkheid waar MTU om bekend staat, heeft deze gasmotor generatorset de kleinste footprint en tevens hoogste elektrisch rendement/laagste gasverbruik in haar klasse. Het is voor het eerst dat deze uitvoering in België wordt geplaatst.

In de glastuinbouwsector levert wkk decentraal warmte, elektriciteit en CO2 op. Waar de warmte dient voor verwarming van de kas(sen), wordt bij Adriplant de meerderheid van de stroom geleverd aan het net omdat slechts een klein deel hiervan nodig is voor het tuindersbedrijf. Onderdeel van de levering is tevens een rookgasreiniger ten behoeve van de CO2 bemesting in de kas.

Eerste installatie in België

De gasmotor generatorset werd medio mei geleverd bij het glastuindersbedrijf in Ranst en de complete wkk installatie wordt naar verwachting eind juli opgeleverd.

De 8V4000L64 FNER van fabrikant MTU, waarvan Centrica Business Solutions de grootste servicedealer in de Benelux is, combineert in zijn vermogensklasse het laagste gasverbruik en het hoogste elektrisch rendement. Hiermee vormt de motor een erg aantrekkelijke optie voor tuinders om hun energiekosten (verder) te verlagen en de bedrijfsvoering te verduurzamen.

In de glastuinbouw zijn wkk's een alom bekende energieoplossing, maar zien we ook hier de steeds grotere vraag naar innovatie en lagere energiekosten.
Paul Vos, Manager Energy Solutions, Centrica Business Solutions

Aansluiten bij duurzaamheidsvraag van glastuinders

Volgens Paul Vos, Manager Energy Solutions van Centrica Business Solutions, laat de plaatsing van het vernieuwde type MTU zien dat de duurzaamheidsontwikkelingen in de glastuinbouw niet stilstaan: “Wkk kan natuurlijk toegepast worden in verschillende sectoren zoals de maakindustrie of gezondheidszorg. In de glastuinbouw is het een alom bekende energieoplossing, maar zien we ook hier de steeds grotere vraag naar innovatie en lagere energiekosten. Dit vernieuwde type MTU-motor sluit met zijn lage gasverbruik en hoge elektrisch rendement daarom naadloos aan bij deze vraag van tuinders.”

Als ik echter kijk wat met deze nieuwe gasmotor generatorset mogelijk is qua laag gasverbruik en het rendement op elektra, dan is dat een enorme, toekomstbestendige stap vooruit in onze duurzaamheidsambities.
Benny Adriaensen, Adriplant

Benny Adriaensen van Adriplant is het daarmee eens. “We hebben in het verleden al van wkk gebruik gemaakt, dus we waren bekend met de techniek en de mogelijkheden. Als ik echter kijk wat met deze nieuwe gasmotor generatorset mogelijk is qua laag gasverbruik en het rendement op elektra, dan is dat een enorme, toekomstbestendige stap vooruit in onze duurzaamheidsambities. Voor ons is dat erg belangrijk, mede omdat de energiekosten zwaar wegen op onze totale kosten.”

Over Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions, onderdeel van Centrica plc, is een internationaal energie- en dienstverleningsbedrijf met kantoren in onder andere Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Europa, waaronder Uithoorn en Gent. Centrica Business Solutions heeft als doel om energie oplossingen te leveren die in de veranderende behoeften van klanten voorzien en biedt geïntegreerde energieoplossingen voor bedrijven en andere grote energiegebruikers. Hierbij worden decentrale energietechnologieën gecombineerd met diverse commerciële opties om prestaties en kostenbeheer te verbeteren, vermindering van CO2-uitstoot te stimuleren, veerkracht te versterken en groeikansen te creëren. In de Benelux is Centrica Business Solutions actief in diverse sectoren, zoals de glas- en tuinbouw, gezondheidszorg, industrie, detailhandel, transport, vrije tijd en publieke sector en tevens de grootste gecertificeerd leverancier van MTU wkk’s in Europa.

Over Adriplant

Glastuinbouwbedrijf Adriplant is gevestigd in Ranst, nabij Antwerpen. Het familiebedrijf van Benny Adriaensen en zoon Jeffrey is actief in de teelt van komkommers en tomaten. 

Meer informatie

Neem contact op via:

centricabusinesssolutions.NL@centrica.com

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.