WKK-ingenieur werkt aan WKK-eenheid
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

WKK rendement uitgelegd: bespaar kosten en koolstof met warmtekrachtkoppeling

Met een WKK-eenheid van de juiste grootte kunt u de kosten en CO2-uitstoot van uw organisatie verlagen

Warmtekrachtkoppeling (WKK), ook bekend als warmtekrachtkoppeling, gebruikt brandstof om elektriciteit te produceren. Het is een zeer efficiënte oplossing, met verschillende voordelen voor uw organisatie. Wist u dat het u ook kan helpen om uw totale koolstofverbruik te verminderen?

Dit wordt bereikt door efficiënt brandstofgebruik en minder transmissieverliezen. Door efficiënter gebruik te maken van gas dan het geval zou zijn bij conventionele warmteopwekking door middel van een ketel, kunnen WKK-eenheden helpen om uw totale bedrijfskosten en CO2-uitstoot te verlagen.

Om de efficiëntie te verhogen, gebruikt WKK een aanzienlijk deel van de warmte die tijdens de elektriciteitsproductie wordt gegenereerd. Voor elke 100 eenheden brandstof die worden ingevoerd, levert een WKK-eenheid met een rendement van 80% 40 eenheden elektriciteit en 45 eenheden warmte - afhankelijk van de grootte van de eenheid. Om dezelfde output te genereren, zou een conventionele gasketel in combinatie met netstroom 145 eenheden energie-input nodig hebben. Hier zien we meestal een kosten- en/of CO2-reductie, omdat er een lagere primaire energie-input nodig is om WKK aan te drijven.

 

Dimensionering van uw WKK voor maximale CO2-reductie

Om dit op de lange termijn veilig te stellen, is het echter van het grootste belang om de elektrische efficiëntie van je WKK-eenheid te handhaven. Dit is het hoogst wanneer hij constant op volle capaciteit draait. De dimensionering van je WKK-eenheid moet er dus voor zorgen dat dit zo veel mogelijk kan gebeuren.

De dimensionering van je WKK-eenheid moet gebaseerd zijn op een realistische inschatting van je warmte- en elektriciteitsbehoeften. Hierbij moet rekening worden gehouden met zowel je dagelijkse als je jaarlijkse verbruik. Als je warmte- en elektriciteitsbehoeften ongeveer gelijk zijn, zal je WKK-eenheid het meest effectief zijn - zowel ecologisch als financieel.

 

De juiste emissiecijfers berekenen

De vermindering van de CO₂-uitstoot door WKK wordt pas duidelijk in vergelijking met een gebouw met een conventioneel verwarmingssysteem. Om te voldoen aan de emissiedoelstellingen die zijn vastgesteld door bouwvoorschriften en -normen, is voor de berekening hiervan door instanties goedgekeurde software nodig.

De algoritmes die in deze software worden gebruikt, zijn niet nauwkeurig genoeg om te worden gebruikt voor de dimensionering van een WKK-installatie. Het kan worden gebruikt om een theoretische CO2-reductie te berekenen. Maar als dit zou worden uitgevoerd, zou het WKK-systeem veel te groot zijn - en inefficiënt presteren. Het is daarom cruciaal dat je nalevingscontrole is gebaseerd op een installatie met precieze afmetingen.

 

Uw kosten verlagen versus investeren in een conventionele ketel

De voordelen van de efficiëntie van uw WKK-eenheid houden niet op bij CO2-besparingen. Door te kiezen voor WKK in plaats van opnieuw te investeren in een traditionele ketel, kunt u op de lange termijn uw kosten aanzienlijk verlagen.

We hebben al gezien dat voor WKK minder primaire brandstof nodig is dan voor een conventionele ketel, wat natuurlijk betekent dat u minder uitgeeft aan energie. Maar de dubbele output kan ook betekenen dat u op de lange termijn bespaart op uw elektriciteitsrekening.

Zoals we hebben onderzocht in onze gids over de economische aspecten van WKK, moet je met een conventionele ketel brandstof invoeren om warmte te produceren. U moet ook nog steeds elektriciteit van het net importeren om uw bedrijf van stroom te voorzien.

Met WKK kunt u echter tegelijkertijd warmte en stroom opwekken uit één enkele brandstofinvoer. Dit betekent dat je geen aparte elektriciteit hoeft te importeren, waardoor je mogelijk enorm bespaart op je kosten gedurende de levensduur van je WKK-eenheid. Door te investeren in een efficiënte WKK-eenheid kun je dus niet alleen op lange termijn koolstof besparen, maar ook kosten besparen om je bedrijf een boost te geven.

 

De toekomstige CO2-besparingen van WKK

We hebben gezien welke koolstofbesparingen je kunt bereiken met een WKK op aardgas. We mogen echter niet vergeten dat toekomstige energietrends ook een waterstofmix zullen omvatten.

WKK's moeten worden ontworpen om klaar te zijn voor de toekomst, ter voorbereiding op veranderingen in het elektriciteitsnet - inclusief 100% waterstof. Met onze leveringspartners hebben we ervoor gezorgd dat we WKK-oplossingen kunnen leveren met dubbele gastreinen. Hierdoor kan uw huidige brandstof (zoals aardgas, biogas of LPG) worden gemengd met waterstof in een mengsel dat past bij zowel uw lokale aanbod als uw net-nul-ambities.

 

Klaar om uw organisatie te transformeren met WKK?

Als u de kosten en CO2-uitstoot van uw organisatie wilt verlagen, kan ons team van WKK-experts u helpen. We hebben meer dan 35 jaar ervaring met het wereldwijd leveren van WKK-oplossingen en meer dan 200 jaar ervaring als leiders in de energiesector.

Met ons zevenstappenplan dat is ontworpen om u in elke fase van de levensduur van uw installatie te ondersteunen - van het eerste idee tot het onderhoud op lange termijn - zijn we er om u te helpen de eisen van planeet en winst in balans te brengen. Om met ons team te praten over de implementatie van WKK, vult u ons eenvoudige formulier in en vertelt u ons meer over uw vereisten.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.