Two CHP engineers working on a CHP unit_NL
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Hoe ontwerp je een WKK-eenheid die klaar is voor waterstof?

We beschrijven de stappen voor het ontwerpen van een WKK-eenheid die klaar is voor waterstof, zodat uw bedrijf klaar is voor een toekomst op waterstof.

Investeren in de toekomst van energie binnen uw organisatie kan ontmoedigend zijn. Omdat het energielandschap zich in hoog tempo blijft ontwikkelen, kan het moeilijk zijn om te weten welke oplossingen over vijf of tien jaar, of nog later, de juiste zijn voor uw bedrijf.

De energiesector reageert op deze uitdaging. Om te voldoen aan de veranderende behoeften van zakelijke energie vandaag, maken nieuwe ontwikkelingen zich klaar voor een koolstofarme toekomst. Warmtekrachtkoppeling (WKK) die klaar is voor waterstof is hier een goed voorbeeld van.

Waterstof-ready warmtekrachtkoppeling, die kan draaien op gemengde brandstoffen of kan overschakelen op een andere brandstof zonder dat er eenheden vervangen hoeven te worden, is een geweldige manier om je bedrijf voor te bereiden op de overgang naar net-nul. Hieronder hebben we uitgesplitst hoe we organisaties helpen om waterstof-ready WKK-eenheden te ontwerpen die voor hen werken.

 

Wat is waterstof-ready WKK?

Warmtekrachtkoppeling (WKK) is een efficiënte manier om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken op je locatie. Door de warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit terug te winnen, kan WKK uw energieportefeuille vereenvoudigen door uw verwarming en elektriciteit op één plaats onder te brengen.

Onze WKK-eenheden kunnen werken op een enkele of gemengde brandstof, met dubbele gastreinen voor maximale flexibiliteit. En als onderdeel hiervan kunnen we een tot 100% waterstofmengsel aanbieden om uw WKK-eenheid aan te drijven.

Waterstof-WKK kan u helpen uw weg naar netto nul te vervolgen door de totale koolstofuitstoot in uw energiepark te verminderen. Door ervoor te kiezen uw WKK-eenheid te voeden met groene waterstof of andere koolstofarme waterstofopties in plaats van te blijven investeren in aardgas van het net, kunt u beginnen met het verlagen van de hoeveelheid koolstofintensieve energie die uw bedrijf nodig heeft om te functioneren.

 

Hoe we uw waterstof-ready WKK-eenheid ontwikkelen

Als je klaar bent om over te stappen op waterstof-WKK, kunnen wij helpen. Ons team is expert in het ontwerpen van WKK die werkt voor de unieke behoeften van jouw bedrijf, gebaseerd op je bestaande energievraag en -bezit.

We beginnen met het evalueren van uw huidige energieportefeuille vanuit twee perspectieven. Ten eerste vragen we - of meten we, als u het niet zeker weet - naar uw warmte- en energiebehoefte. Dit helpt ons om te bepalen hoe groot je WKK-systeem moet zijn, zodat je kunt voorkomen dat je te veel elektriciteit of warmte opwekt.

Ten tweede onderzoeken we hoe de rest van je energiesysteem eruitziet. Je WKK-eenheid moet worden geïntegreerd in je gebouw naast je andere activa, zoals warmtepompen, boilers of koelers.

Zodra we een eerste idee hebben van hoe je WKK-installatie eruit zou kunnen zien, werken we dat uit tot een volledig projectvoorstel. We moeten meer weten over uw toekomstplannen en de fysieke beperkingen van de voorgestelde WKK-locatie - of deze nu in een bestaand ketelhuis is ondergebracht of dat er een energiecentrum moet worden gebouwd. We spreken ook af hoe je je WKK-eenheid gaat financieren en onderzoeken je brandstofopties.

 

Vandaag aardgas, morgen waterstof

Op het moment dat je overweegt over te stappen op waterstof-WKK, ben je misschien nog niet klaar voor 100% waterstof. Dat hoeft u er niet van te weerhouden uw toekomstige overgang te plannen - of een systeem te installeren dat op meerdere brandstoffen kan draaien.

Dankzij de dubbele gastreinen van onze units kunnen we u helpen om over te schakelen tussen brandstoffen wanneer u er klaar voor bent. U kunt beginnen met 100% aardgas, LPG of biogas en later overstappen op 100% waterstof. U kunt ook op een lager waterstofmengsel rijden en de hoeveelheid waterstof die u gebruikt in de toekomst verhogen.

Onze hoogopgeleide ingenieurs staan klaar om u te helpen bij het overschakelen op andere brandstoffen op het juiste moment voor uw organisatie - inclusief eventuele infrastructuurbehoeften. Dus welke optie u nu ook kiest, u kunt later altijd nog overstappen op waterstof.

 

Praat met ons over de voorbereiding op een waterstoftoekomst

Als je op zoek bent naar efficiënte warmte- en elektriciteitsopwekking die optimaal gebruik maakt van de opkomende waterstoftechnologie, dan kan waterstof-WKK iets voor jou zijn.

Ons team van WKK-experts kan u helpen een systeem te ontwerpen dat voldoet aan uw unieke behoeften. We hebben meer dan 35 jaar ervaring met WKK en als onderdeel van Centrica plc zijn we er trots op dat we betrokken zijn bij baanbrekende projectontwikkeling op het gebied van waterstof. U weet dus dat u door met ons in zee te gaan, kiest voor expertise op dit gebied.

Neem vandaag nog contact op met ons team om te beginnen aan uw reis naar waterstof-WKK.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.