teams meeting
Blogs

Evenwicht vinden tussen profijt en planeet op een ongekend instabiele markt

Hoe kun je toewerken naar netto nul met prijsstijgingen op de energiemarkt zoals die we nu zien? Download onze gids met praktische handvatten voor een traject naar duurzaamheid dat bij uw organisatie past.

Alle ogen zijn op u gericht. Uw klanten, investeerders en medewerkers verwachten allemaal dat u vooruitgang boekt op weg naar netto nul koolstofuitstoot. Ook zij weten dat er geen keuze is en zien nu uit naar de eerste resultaten.

Maar de energieprijzen stijgen en de markt is ongekend volatiel. Afscheid nemen van koolstof is van het grootste belang, maar u moet ook de energiekosten in toom houden.

Het goede nieuws is dat deze twee zaken elkaar niet uitsluiten, integendeel zelfs. Met de juiste strategie kunt u zelfs uw koolstofuitstoot verlagen en tegelijk uw energiekosten onder controle houden. Richt u op een aantal 'sweet spots' waar de behoeften van de planeet en een gezonde bedrijfsvoering samenvallen, en bouw zo aan een werkelijk duurzame onderneming. 

Download onze praktische gids 'De weg naar energieneutraliteit. Maak er uw zaak van' en kom meer te weten over hoe u dit kunt realiseren.

Hoe realiseer je netto nul

Netto nul koolstofuitstoot realiseren is een complexe kwestie. Niemand heeft alle antwoorden, ook wij niet. Maar we weten wel dat het voortbestaan van onze ondernemingen en gemeenschappen afhankelijk is van CO2-neutraliteit. En net als de afgelopen twee eeuwen blijven we ons ontwikkelen en grijpen we de kansen die de energietransitie biedt om een eerlijke, betaalbare overgang voor iedereen te kunnen realiseren.

Wij weten als geen ander dat elk organisatie haar eigen traject naar netto nul heeft. Er bestaat geen handboek dat precies voorschrijft hoe je er moet komen. Maar je kunt veel opsteken van de ervaringen van andere ondernemingen die met succes duurzaamheid nastreven. Graag delen wij deze best practices met u, zodat u uw eigen flexibele traject naar netto nul kunt beginnen uit te zetten.

Enkele praktische handvatten in onze gids zijn:

 

Gebruik gegevens met beleid
Gebruik gegevens met beleid
Zo kunt u precies vaststellen waar sprake is van de meeste koolstofuitstoot in uw organisatie, dus waar u zich het best op kunt richten. Gewapend met een gedetailleerd overzicht van de huidige staat van uw organisatie kunt u vaststellen wat de meest veelbelovende opties voor de transitie naar een duurzamer energiebeleid zijn.

77% van de organisaties in ons onderzoek waar het rapport op is gebaseerd, is van plan om voor eind 2025 IoT-toepassingen (internet of things) in hun apparatuur te integreren. Als u dit ook van plan bent, bent u dus niet de enige.
Ontwerp individuele oplossingen
Ontwerp individuele oplossingen
Er bestaat geen universele oplossing voor het creëren van een duurzaam bedrijf, dus u zult op zoek moeten naar technische – en financiële – oplossingen om uw doelen te realiseren en bottlenecks uit de weg te ruimen.

40% van de organisaties uit het in het rapport genoemde onderzoek weet niet in welke technologieën ze het best kunnen investeren; een serieuze belemmering voor uitstootreductie. Een deskundige partner kan hier uitkomst bieden.
Maak de cultuuromslag
Maak de cultuuromslag
Nieuwe hulpmiddelen en technologieën, zoals waterstof, worden snel commercieel interessant, wat nieuwe kansen biedt. U moet mogelijk een antwoord formuleren op de totale omslag op de markt.

De uitdaging ligt hier in het ombuigen van de cultuur en de dialoog in uw organisatie. Als de hele organisatie verantwoordelijkheid neemt voor het bestrijden van klimaatverandering, kunt u de flexibiliteit ontwikkelen om wendbaar te zijn als de omstandigheden daar om vragen.

Uw eigen flexibele traject uitstippelen

Het afscheid van koolstof is onafwendbaar. Het gaat tijd kosten. Er zullen investeringen voor nodig zijn. Maar daar staan diverse commerciële voordelen tegenover. En u laat iets zeer waardevols na voor de toekomst.

Of u nu nog maar aan het begin van het traject staat, of al enige vooruitgang heeft geboekt maar nog niet weet hoe het verder moet: in onze praktische gids vindt u concrete handvatten waarmee u een transitietraject kunt opzetten waar uw bedrijf robuuster, concurrerender en duurzamer van wordt.