Hydrogen basics visual
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

Een uitleg over waterstof: wat zijn de voordelen voor organisaties?

Er is steeds meer belangstelling voor waterstof als onderdeel van de duurzame energiemix. Ook overheden komen nu met een waterstofstrategie. Maar welke voordelen biedt het voor organisaties?

Om uw bedrijf sneller energieneutraal te kunnen maken, zult u uiteindelijk op verschillende technologieën moeten vertrouwen die samen een duurzame energiemix vormen. Eén van die mogelijke technologieën is waterstof, waar momenteel veel belangstelling voor is. Maar hoe kan energie op basis van waterstof uw organisatie helpen – en op welke termijn?

Het korte antwoord stond al in ons artikel over de basisprincipes van waterstof: koolstofarme waterstoftechnologie staat nog steeds in de kinderschoenen. Waterstof kan immers wel koolstofvrij worden verbrand, maar de productie is nog altijd koolstofintensief. Initiatieven als de European Clean Hydrogen Alliance kunnen er echter voor zorgen dat daar verandering in komt.

Hoewel de meeste organisaties de commerciële voordelen van waterstof op korte termijn nog niet zien, zullen de eerste praktijkvoorbeelden naar verwachting binnen 5-10 jaar beschikbaar zijn.

Het is dus verstandig om nu al naar de voordelen te kijken, zodat u de praktijkvoorbeelden die voor u van belang zijn optimaal kunt benutten.

Waterstof in industriële processen

Het meest voor de hand liggende praktijkvoorbeeld voor waterstofenergie is waarschijnlijk de zware industrie, die momenteel nog sterk leunt op fossiele brandstoffen voor hoge-temperatuurwarmte.

Als u actief bent in een industriële sector, bent u vast al bekend met de beperkingen van hernieuwbare elektriciteit op het gebied van hoge-temperatuurwarmte, bijvoorbeeld bij het produceren van glas, staal of keramiek. Maar tegelijkertijd wilt u zo snel mogelijk decarboniseren. Waterstof kan een oplossing zijn voor die ‘moeilijk te elektrificeren’ industriële sectoren.

WKK op basis van waterstof

Bij Centrica Business Solutions stellen we alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze WKK-oplossingen de technische en commerciële uitdagingen rond energieneutraliteit het hoofd kunnen bieden. Zo werken we aan toekomstbepalende projecten met motoren op gemengde waterstof en pure waterstof.

We zijn al bezig met H2-ready WKK-oplossingen voor een brede reeks motoren, die vanaf dag één op een mengsel van 20-25% waterstof kunnen lopen. Voor grootschalige motoren kan dit oplopen tot 40%, hoewel er nog enkele technische aandachtspunten zijn waar we eerst naar moeten kijken. Daarnaast zijn we aan het testen met WKK's op basis van 100% waterstof.

Waterstof voor warmte

De Britse overheid heeft naar eigen zeggen plannen om halverwege dit decennium een stad te kunnen verwarmen met waterstof in plaats van aardgas.

Dat kan op relatief korte termijn snel en kosteneffectief worden gerealiseerd door waterstof te mengen met aardgas: een eenvoudige manier om eindgebruikers met een gasaansluiting te decarboniseren. Dit kan ook een ingang zijn tot de markt voor waterstof die op basis van koolstofarme of koolstofvrije processen geproduceerd wordt.

Via de bestaande aardgasleidingen kan een mengsel met tot 20% waterstof worden getransporteerd, zonder dat er substantiële aanpassingen nodig zijn.

Dat is veel minder kostbaar dan het transporteren van waterstof over zee of over de weg. Bovendien kan het helpen om de emissies die vrijkomen door verwarming van gebouwen te verminderen.

Waterstof als aanvulling op hernieuwbare energie

Een belangrijk voordeel van waterstof is dat het kan worden gebruikt om energie voor langere tijd op te slaan. In dit scenario kan hernieuwbare energie worden omgezet in waterstof tijdens perioden van overmatige productie en weer terug in energie (met behulp van elektrolyse, het zogenaamde ‘groene waterstofproces') wanneer de vraag stijgt of de productie daalt.

Op deze manier kan waterstof een aanvulling op elektrificatie zijn, doordat dit het energiesysteem minder gevoelig maakt voor schommelingen: het biedt de flexibiliteit die nodig is voor het balanceren van het net en vermindert de behoefte aan piekcapaciteit. Dit zorgt voor een veerkrachtiger systeem.

Een optie waar we naar kijken is de Britse Rough-gasopslag voor de kust van Humberside, waar al meer dan drie decennia lang aardgas veilig wordt opgeslagen. In deze opslag kan voldoende waterstof worden opgeslagen om in de behoeften van circa half Groot-Brittannië te voorzien.

De waterstofeconomie een kickstart geven bij Rough

Waterstof voor transport

In de iets verdere toekomst kan waterstof ook als brandstof voor zwaar transport worden gebruikt, zoals zware bedrijfswagens en de scheep- en luchtvaart. Zware of grote ladingen die over grote afstanden moeten worden vervoerd vereisen namelijk een brandstof met een hoge energiedichtheid.

Uw bedrijf energieneutraal: begin vandaag nog

Op uw weg naar energieneutraliteit is het belangrijk om te beseffen dat waterstofenergie geen kant-en-klare oplossing is. Op lange termijn kan het echter wel een steeds grotere rol gaan spelen.

Werkt u bijvoorbeeld in een energie-intensieve of ‘moeilijk te elektrificeren’ sector, dan is het de moeite waard om nu uit te zoeken hoe waterstof hoge-temperatuurwarmte kan helpen genereren. Mogelijk zal er druk op dergelijke sectoren worden uitgeoefend om koolstofarmere alternatieven voor fossiele brandstoffen te implementeren zodra deze commercieel beschikbaar zijn, dus dit is het juiste moment om te gaan plannen.

Ga ook na of uw bestaande systemen, zoals WKK-motoren, wellicht geschikt kunnen worden gemaakt voor waterstof – zeker als er op korte termijn een investering in WKK op de planning staat.

U kunt waterstof zien als een langetermijnonderdeel van uw duurzame energieoplossingen; een onderdeel dat in de loop van de tijd waarschijnlijk zowel duurzamer als kosteneffectiever zal worden. Maak een afspraak met ons team van experts om uw strategie richting energieneutraliteit te bespreken en te ontdekken hoe waterstof en andere innovatieve technologieën u kunnen helpen om te decarboniseren.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.