Coworkers having a conversation on sofas
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Blogs

4 waterstofmythes ontkracht

Geïnteresseerd in groene waterstof? We hebben de realiteit achter 4 waterstofmythes en de uitdagingen van de energietransitie uiteengezet

De energietransitie is in volle gang en waterstof is een belangrijk onderdeel van de discussie - maar het wordt nog steeds op zeer kleine schaal gebruikt. Hoewel waterstof een schone en hernieuwbare energiebron is wanneer het alleen wordt verbrand, kan de productie ervan uitstoot veroorzaken. Bovendien vormen de veiligheids-, infrastructuur- en kostenvereisten voor het gebruik van waterstof unieke uitdagingen.

Maar naarmate de wereldwijde missie om netto nul te bereiken vordert, wekt groene waterstof nieuwe belangstelling. Van het potentiële gebruik in waterstof-WKK tot de uitdagingen van waterstofopslag op grote schaal, er is veel discussie over de toekomst van onze brandstoffen.

 

Mythe #1: Alle waterstof is hernieuwbaar

Antwoord: Er zijn veel verschillende methoden om waterstof te produceren, en ze hebben allemaal verschillende gevolgen voor hun emissiestatus. Deze staan bekend als verschillende 'kleuren' waterstof. Zo wordt 'grijze' waterstof gemaakt met behulp van stoom en methaan. Bij dit proces komt CO2 vrij, wat betekent dat grijze waterstof niet als koolstofarm kan worden beschouwd. Als alternatief wordt 'groene' waterstof gemaakt door elektrolyse van water - een proces dat geen directe uitstoot heeft. Als dit wordt aangedreven door hernieuwbare energie, kan het worden beschouwd als een volledig emissievrije productiemethode. Groene waterstof wordt beschouwd als de gouden standaard voor waterstof vanuit emissieoogpunt. Als uw bedrijf ervoor kiest om waterstof te gebruiken, is dit de optie die we waar mogelijk aanbevelen. Door te kiezen voor groene waterstof kunt u uw totale uitstoot verminderen en uw weg naar netto nul bevorderen.

Mythe #2: WKK die klaar is voor waterstof is nog niet klaar voor wijdverspreid gebruik

Antwoord: WKK die klaar is voor waterstof is geen concept voor de toekomst - het is er nu. Deze waterstof-WKK-eenheden zijn ontworpen voor gebruik met meerdere brandstoffen, met dubbele gastreinen voor maximale flexibiliteit. Zodra je bedrijf klaar is om over te stappen, kunnen onze experts je helpen om je toevoer om te zetten naar groene waterstof of andere soorten waterstof - zodat je je WKK-eenheid niet hoeft te vervangen.

Onze WKK-eenheden kunnen al optimaal gebruikmaken van deze technologie, in samenwerking met fabrikanten als 2G en MTU. U kunt vandaag kiezen voor aardgas en morgen overschakelen op waterstof, zodat u kunt profiteren van het veranderende energielandschap.

Mythe #3: Elektrificatie is de enige oplossing om warmte koolstofvrij te maken

Antwoord: Een mythe is dat elektrificatie de enige oplossing is om warmte koolstofvrij te maken. Hoewel elektrificatie waarschijnlijk een belangrijk deel van de oplossing zal vormen, kunnen groene waterstof en andere soorten waterstof ook een belangrijke rol spelen.

 

Mythe #4: Hernieuwbare waterstofenergie concurreert met elektriciteit

Waterstof kan het gebruik van elektriciteit aanvullen. Er wordt nog steeds verwacht dat hernieuwbare elektriciteit in 2050 het grootste deel van het energieverbruik zal uitmaken, maar nog steeds zal een betaalbaar langetermijnalternatief nodig zijn voor koud weer en de winterpiek.

Groene waterstof kan hierbij helpen. Met waterstof is grootschalige energieopslag mogelijk. Dit kan perioden van lage duurzame opwekking verzachten en zorgen voor een stabiele energievoorziening. Het National Grid heeft benadrukt dat het gebruik van waterstof, wanneer het getransporteerd wordt in pijpleidingen, "flexibele voordelen" mogelijk zou kunnen maken in de vraagrespons, vergelijkbaar met die van het gebruik van aardgas. Bovendien zou waterstof een aanvulling kunnen zijn op elektriciteit in ruimten waar nog steeds gasvormige brandstof nodig is.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.