pylon
  1. Home
  2. > Knowledge Centre
Bedrijfsnieuws

Centrica lanceert nieuwste generatie 'Virtual Power Plant’ in Nederland

Industriële batterijen en thuisbatterijen leveren samen frequentiediensten aan het Nederlandse elektriciteitsnet.

Centrica heeft met succes zijn nieuwste generatie hybride Virtual Power Plant (VPP) gelanceerd die FCR (Frequency Containment Reserve of primaire reserve) levert aan Tennet.

FCR helpt Tennet de netfrequentie te handhaven en black-outs te voorkomen. De batterijen worden individueel aangestuurd door Centrica, rekening houdend met hun individuele beperkingen, karakteristieken, en use case.

De nieuwste generatie, ‘battery-only’ VPP combineert grootschalige energieopslag met thuisbatterijen en iWell batterijen in het MKB-segment.

Dit levert de deelnemers aan de VPP aanzienlijke voordelen op ten opzichte van standaard aggregatie. De business case voor industriële batterijen wordt sterk verbeterd door de inzet van de thuisbatterijen. De batterijen die een ondersteunende rol vervullen krijgen op hun beurt door Centrica een aanvullende business case zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de ‘peak-shaving’ en zelf-consumptie functionaliteit. Centrica kan daarbij ook batterijen in de VPP opnemen die gedeeltelijk beschikbaar zijn of alleen asymmetrisch kunnen opleveren. Dit is de enige VPP waarin een combinatie van lokale diensten (zoals peak-shaving, Day-Ahead optimalisatie,) en balancerings diensten gelijktijdig kunnen worden opgeleverd.

Stavros Sachinis, Director Demand Side Response van Centrica: “Dit is een goed voorbeeld van hoe gedecentraliseerde energieopslag, in dit geval industriële en residentiële batterijen kunnen worden gebundeld in een VPP om fluctuaties in het elektriciteitssysteem te verhelpen. Dit ontsluit inkomsten voor eigenaren van de batterijen, bedrijven in het MKB en consumenten, die zelfstandig geen toegang hebben”.

Met 5GW aan flexibel vermogen in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland heeft Centrica een bewezen trackrecord op het gebied van batterij optimalisatie zowel in het grid scale segment, industriële demand side response en het aansturen van flexibel vermogen uit IoT-assets achter de meter en op balanceringsmarkten.

Met deze VPP heeft Centrica een technologische sprong voorwaarts gemaakt en de deur geopend voor consumenten om flexibel vermogen van huishoudelijke apparatuur de energietransitie te laten versnellen.

Bent u fabrikant of installateur van batterijsystemen en geïnteresseerd in de voordelen die Demand Side Response u kan bieden? Mail dan naar intelligentenergy@centrica.com of neem contact op met Business Development Manager, Alexander van Hirtum op +31 6 10100098.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.