1. Home
  2. > Case studies

D’Arta stelt 1MW aan flexibel vermogen beschikbaar aan de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia

Belgische levensmiddelenproducent vertrouwt op Demand Side Response om nieuwe recurrente inkomsten te bewerkstelligen.
FLEXIBEL VERMOGEN
1MW

d’Arta levert 1MW flexibel vermogen aan Elia

INVESTERINGSKOSTEN
€0
Centrica neemt de integratiekosten op zich om de installaties van d’Arta aan te bieden in de reserveprogramma’s van Elia en creëert nieuwe inkomstenbronnen
NETONDERSTEUNING
Elia
d’Arta ondersteunt het Elia net bij grote onevenwichten en helpt een netuitval te voorkomen

Meer omzet uit de compressor installaties

Bij het verwerken, invriezen en koelen van groenten verbruikt d’Arta met haar elektrische installaties een enorme hoeveelheid energie. d’Arta heeft Centrica onder de arm genomen om het concept van vraagflexibliteit te onderzoeken door het regelbaar vermogen van haar elektrische compressor installaties in de markt in te zetten. Centrica Business Solutions doet dit door de flexibiliteit van d’Arta op een efficiënte manier te valoriseren terwijl de operationele randvoorwaarden gerespecteerd worden

Flexibele energie isoleren

De sterk geïsoleerde koelmagazijnen hebben een aanzienlijke thermische buffer die de gewenste temperaturen gedurende enkele uren constant kan houden zonder dat extra koeling nodig is.

Samen met het team van d'Arta voerde Centrica Business Solutions een inschatting van het aanwezig flexibel vermogen op locatie uit. De audit toonde aan dat het geïdentificeerde flexibele vermogen niet geheel voldeed aan de vereiste technische specificaties die de transmissie netbeheerder Elia vooropstelt. Centrica Business Solutions toonde zich echter van grote waarde door de onregelmatigheden in het flexibel vermogen van d’Arta op te vangen door aggregatie met andere poolparticipanten.

Centrica’s FlexPondTM platform met enerzijds een centraal brein in de cloud en anderzijds een box ter plaatse bij d’Arta, maakt analyses in real time en bepaalt welke elektrische compressor wanneer haar verbruik moet reduceren om het gevraagde vermogen op te leveren aan Elia.

De resultaten

Dankzij deelname aan het Demand Side Respons programma van Centrica Business Solutions ontvangt d’Arta nieuwe significante en maandelijks terugkerende inkomsten dankzij de levering van 1 MW aan flexibliteit.

Tijdens de sturing van het vermogen wordt ten alle tijde rekening gehouden met de operationele bedrijfsprocessen van d’Arta. De bij d’Arta geautomatiseerde lijnen voor voedselverwerking en logistiek communiceren eenduidig met de geïnstalleerde hardwarekast van Centrica via duidelijke en op voorhand afgelijnde randvoorwaarden. Hierbij werd de flexibiliteit van de compressoren geïsoleerd van de diepvriesproductielijnen. Op die manier kan d'Arta haar installaties voor zowel de koelfaciliteiten als de productielijnen via dezelfde machinekamers secuur blijven beheren, zonder impact op de strenge kwaliteitsgaranties. Bovendien zijn de voordelen niet alleen van financiële aard. De Demand Side Respons oplossing ondersteunt actief de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Door samen te werken hebben d'Arta en Centrica Business Solutions veel uitdagingen overwonnen om onze deelname aan Demand Side Response mogelijk te maken."
Steven Laridon, Ingenieur d'Arta

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

  • Centrica Business Solutions houdt altijd rekening met vooraf ingestelde bedrijfsvoorwaarden. Er is geen invloed op de productie en de hoogste kwaliteitsnormen blijven steeds verzekerd.
  • Demand Side Response vereenvoudigt de verdere integratie van hernieuwbare energiebronnen in het energiesysteem van morgen. Het verlaagt de algemene CO2-uitstoot van de industrie.
  • Demand Side Response genereert aanzienlijke en terugkerende inkomsten. Industriële consumenten kunnen deze inkomsten gebruiken om hun energierekening te verlagen.
  • Voor het toepassen van Demand Side Response van Centrica Business Solutions zijn er geen Capex kosten van toepassing.