Energieoptimalisatie in actie

Ontdek hoe een organisatie uit de industriële, commerciële of publieke sector kan profiteren van onze innovatieve energieoptimalisatieoplossingen.

Het track record van Centrica Business Solutions in het leveren van waarde aan de klant via energieoptimalisatieoplossingen, is geworteld in onze expertise in het identificeren van flexibele industriële processen en deze te optimaliseren binnen onze Virtuele Power Plant (VPP).

Onze ongeëvenaarde technologische mogelijkheden zijn uitgebreid door onze overname van REstore, leverancier van de allernieuwste Demand side response-oplossingen. Zo krijgt u toegang tot de meest uitgebreide mogelijkheden waarmee u uw waarde kunt maximaliseren.

Ontdek hoe verschillende industrieën en organisaties uit de publieke sector hun energiekost aanzienlijk kunnen verminderen dankzij onze Demand side response-oplossingen.

Staalsector
De energiekosten kunnen ongeveer vijftien tot twintig procent uitmaken van de totale staalproductiekosten en zijn dus een belangrijk aandachtspunt voor deze industrie. Een proces met veel flexibiliteit zijn de elektrische vlamboogovens (EAF’s) dankzij de thermische inertie van vloeibaar staal. Door hun hoge thermische inertie kan zelfs het energieverbruik van deze intermitterende productie-eenheden gedurende korte periodes worden verlaagd, met een minimale impact op de productieniveaus en maximale Demand side response-betalingen.
Papier- en pulpsector
Het energieverbruik van pulpfabrieken kan in een paar seconden worden verlaagd, zonder dat dit gevolgen heeft voor de machines van de fabriek. Ze kunnen dus deelnemen aan reserves met een hoge frequentie. Papierverwerkingseenheden (inclusief coatingprocessen) kunnen ook gedurende één tot twee uur worden afgeremd of gedurende langere periodes volledig worden stilgelegd. Op de capaciteitsmarkt kunnen ook warmte-krachtkoppelingseenheden die stoom en elektriciteit produceren voor de fabrieken worden aangeboden.
Voedsel- en drankensector
Het energieverbruik van maalprocessen in de voedselindustrie, bijvoorbeeld voor suiker, bloem en bonen, kan met voorafgaande kennisgeving van vijftien minuten worden verlaagd met behulp van de standaardprocedures voor het beheer van het proces. Hierdoor kunnen deze processen worden opgenomen in Demand side response-programma's waardoor aanzienlijke Demand side response vergoedingen verdient en de totale energiekosten verlaagt.
Commerciële en publieke sector
In de meeste grote gebouwen met verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen kan het energieverbruik in tijden van schaarste worden verlaagd om te profiteren van Demand side response vergoedingen. Organisaties met backup generatoren, zoals datacenters, farmaceutische bedrijven, ziekenhuizen, instellingen voor hoger onderwijs of banken, kunnen hun backup generatoren inzetten bij netproblemen. Hier staat een significante vergoeding tegenover.
Watersector
Pompen die worden gebruikt voor drinkwaterdistributie, of in waterzuiveringsinstallaties, zijn ideale kandidaten voor Demand side response. Restore, nu Centrica Business Solutions maakt gebruik van sensoren om de watervoorraad te monitoren.
Optimalisatie van processen en activiteiten

Oplossingen op het gebied van energieoptimalisering zijn van grote waarde in een bredere energiestrategie. Ontdek meer over bepaalde gebieden waarin uw organisatie een rol kan spelen.

(Petro)chemische sector
De chemische sector is bij uitstek een energie-intensieve industrie in Europa en een pionier op het vlak van Demand side response en energieoptimalisatie. Elektrolyse- en extrusie-en lokale energieopwekken zoals WKK’’s zijn ideale flexibele processen voor gebruik in de VPP van Centrica Business Solutions om te benutten op de reservemarkten.
Mineralen en cementsector
Steengroeven bieden een potentieel voor flexibele energie van eenheden zoals brekersen molens. In cementfabrieken is er flexibiliteit in de verschillende vermalingsmolens. Bij kalkproducten bevindt de flexibiliteit zich in hun ventilatie-units. Deze processen kunnen in een paar minuten worden geactiveerd, waardoor ze geschikt zijn voor Demand side response-programma’s.
Non-ferrometalensector
Elektrische energie die wordt gebruikt in elektrolyse of een elektrische oven, levert in de non-ferrometaalsector een grote bijdrage. De combinatie van deze processen met Demand side response kan een belangrijke bron zijn van kostenbesparingen. De inductieovens in deze sector zijn tevens bijzonder geschikt voor Demand side response en Demand side management.
Industriële gassensector
Tijdens de productie van industriële gassen kunnen zowel compressoren als pompen in luchtsplitsingseenheden onmiddellijk worden stilgelegd, in overeenstemming met de veiligheids- en industriële randvoorwaarden. Vanwege de grote buffervoorraden stroomopwaarts en stroomafwaarts in het proces, ondervindt de productiviteit hiervan geen hinder. Deze bedrijfsmiddelen zijn dus perfect voor snellere Demand side response-programma's.
Glassector
Het glasproductieproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van met elektrodes uitgeruste elektrische ovens, is perfect voor Demand side response vanwege de hoge thermische inertie. Elektrische boosters in gasovens kunnen zeer snel geactiveerd worden en benut worden in reserves die een snelle response vereisen.
Vrieshuissector
Korte afschakelingen van compressoren en ventilatoren voor vrieshuizen hebben geen invloed op de kwaliteit van ingevroren producten. De thermische inertie in vrieshuizen maakt deze sector een ideale kandidaat voor Demand side response en Demand side management. Het aansturen van de compressoren gebeurt met behoud van alle regels van het energiemanagementsysteem. Een activatie zal nooit leiden tot het overschrijden van maximum temperaturen.

Onze specialisten kunnen u helpen bepalen hoe energieoptimalisatie kan werken voor uw organisatie.

Email: centricabusinesssolutions.NL@centrica.com

Telefoon: (+31) 297 29 32 00