1. Home
  2. > Projecten

Zwembad De Waterdam

Centrica Business Solutions plaatst 125 kW wkk bij zwembad De Waterdam

Over De Waterdam

Manager Peter Klos van zwembad De Waterdam ziet volop mogelijkheden in de regio Edam-Volendam: extra aandacht voor baby’s en peuters, voor vijftigplussers en bezoekers met een verminderde mobiliteit. Als eerste stap in een groot renovatietraject leverde Centrica Business Solutions een nieuwe warmte-krachtinstallatie.

Met een omvang van zes hectare behoort De Waterdam tot de grotere zwemcomplexen in Nederland. En waar veel zwembaden noodgedwongen hun voorzieningen moeten terugbrengen, is het uitgangspunt in Edam-Volendam om minimaal de huidige voorzieningen te behouden. Daarom besloot de gemeente tot een grote renovatie die het bad in drie stappen toekomstbestendig moet maken. Klos: “We beginnen met het buitenbad. Daarna volgen het instructiebad, wedstrijdbad, de omkleedvoorzieningen, entree en de installaties hiervan, allemaal uit 1974. En als laatste pakken we het recreatiebad aan dat in 1995 is opgeleverd.”

Meest en snelst terugverdienen

Om de juiste keuzes te maken huurt De Waterdam diverse elektrotechnische en bouwkundige adviseurs in. Zo werd een energiescan gemaakt die onder andere het wel of niet vervangen van de vijftien jaar oude 90 kW wkk onderzocht. “Uit die voorstudie bleek dat warmtekrachttechniek voor ons zeer aantrekkelijk blijft, en we hebben meerdere leveranciers aangeschreven. We hadden een heel transparant selectiecriterium: rendement”, aldus Klos. Alle partijen brachten zeer fatsoenlijke offertes uit, benadrukt Klos, toch won het besparingsmodel van Centrica Business Solutions glansrijk.

De doorrekeningen laten zwart op wit zien dat we met deze iets grotere wkk het meeste besparen en dus de installatie het snelste gaan terugverdienen. En tegelijk een aanzienlijke CO2-reductie realiseren. Bovendien reageerde Centrica Business Solutions vrijwel per omgaande op onze vragen of met aanvullende calculaties. Dat werkt prettig.”

Zes graden comfort

De Waterdam besloot om de wkk uit te rusten met een  tweede rookgaskoeler die het suppletiewater verwarmt.  “Die zes graden extra geven enorm comfort in de binnenbaden als we de filters spoelen. Onze gasten hebben dus geen last van een dip in de temperatuur. En wij besparen op bijverwarmen.”

Tussen opdracht en realisatie lagen drie maanden.  “De planning is perfect gehaald, ondanks aanpassingen in onder meer het leidingwerk vanwege de zwaardere installatie. In de tussentijd hebben we bepaalde installaties afgeschakeld en bepaalde speelvoorzieningen uitgezet, maar er bleef genoeg energie over om de bedrijfsprocessen te laten doorgaan.”

Bezoekerscijfers

Klos is klaar voor de volgende stappen. Zo komen er buiten meer speelgelegenheden en omkleedvoorzieningen voor de allerkleinsten. Grotere cabines en bredere doorgangen binnen zijn gericht op mensen met een mindere mobiliteit. En er wordt een uitgebreider sportief programma voor vijftigplussers ontwikkeld. Klos ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Sommige activiteiten worden zelfs door verzekeraars vergoed. Als je je voorzieningen verbetert, dan betaalt dat zich zeker terug.”

Daarom Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions is de oudste leverancier van warmtekrachtinstallaties in Nederland. Het bedrijf beschikt over de grootste vloot warmte-krachtinstallaties van Europa en is geautoriseerd servicedealer van MTU, Mercedes en Perkins. Ook met de CHP voor zwembad De Waterdam bewijst Centrica Business Solutions als echte wkk-specialist: wie intelligente keuzes maakt in energie, ziet zijn rendement en besparingen groeien. 

Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

De warmte-krachtkoppeling met absorptiekoelers van Centrica Business Solutions drijft de…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.