Quote background image
  1. Home
  2. > Projecten

Wkk houdt kostprijs in de hand

Hogere kilo-opbrengst per vierkante meter dankzij extra CO2

Over De Riviersprong

Met een dagvers product maakt paprikakwekerij  De Riviersprong het verschil. Direct uit de kas de handel in, zonder dat er een koelcel aan te pas komt. Want concurreren doe je op kwaliteit. Rode en groene paprika’s hangen er in de kassen in Giessen en Brakel waar Govert de Lorm samen met zijn vader en broer het familiebedrijf runt. Beide kleurvarianten hebben zo hun eigen uitdagingen. De groene paprika’s moeten hun kleur zo lang mogelijk houden en vooral niet te snel bont worden aan de plant en in de winkel. De rode paprika’s moeten juist snel op kleur komen zodat ze rap van de plant kunnen en geld opleveren. De afzet verloopt via veiling ZON: het grootste  deel via bemiddeling en de rest voor de klok. De Lorm:  “Van december tot en met maart komt de aanvoer uit Spanje erbij; dat voelen we altijd duidelijk omdat dat in onze duurste maanden de prijzen drukt.”

Warmte in buffertank

Licht, warmte en CO2 zijn de componenten die voor het grootste deel de productie bepalen. Belichten is een kostbare zaak, aldus De Lorm: “Je praat dan over een forse investering. Het rendeert nog niet om een dergelijk systeem aan te leggen. Dus overdag benutten we het daglicht.” Voor het genereren van warmte en CO2 hebben de tuinbouwondernemers een andere afweging gemaakt door een warmte-krachtinstallatie te laten neerzetten.

Tijdens de uren met de hoogste prijzen voor elektriciteit draaien we de wkk en leveren we vrijwel alle stroom aan het net. De warmte die daarbij ontstaat, slaan we op in een buffertank, en die halen we weer terug als er daarnaar vraag is in de kas. De uitlaatgassen ten slotte worden door een rookgasreiniger gevoerd en gebruiken we, als ze na controle voldoende zuiver zijn, om mee te CO2-en.”

Korte levertijd op MTU

Alles bij elkaar valt er met een wkk-installatie geld te besparen, zo becijferde adviesbureau DLV voor kwekerij De Riviersprong. De Lorm: “We wilden die wkk dus zo snel mogelijk. We hebben verschillende offertes vergeleken, en bij diverse aanbieders was de levertijd een probleem. Van een collega hoorden we over goede ervaringen met Centrica Business Solutions en hun korte levertijden op MTU. Dankzij die korte levertijd kunnen wij dit jaar nog enkele maanden proefdraaien op de oude teelt. Mooier kan niet: een topmerk, een bewezen leverancier en alles snel geleverd. Want iedere week dat het langer duurt, gooi je eigenlijk geld weg. Terwijl je in onze branche de kostprijs strak in de hand moet houden.”

Daarom Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions is de oudste leverancier van warmte-krachtinstallaties in Nederland en beschikt over de grootste vloot warmte-krachtinstallaties van Europa. Zo leverde men bij De Riviersprong een 1.160 kW MTUgasinstallatie met rookgasreiniger in een buitenomkapping. Ook hier bewijst Centrica Business Solutions als echte tuinbouwspecialist: wie intelligente keuzes maakt in energie ziet zijn rendement nog sterker groeien dan zijn teelt.