1. Home
  2. > Projecten

TU Delft

Terugverdientijd van vier jaar verreweg beste aanbieding

Over TU Delft

De TU Delft wil altijd voorop lopen in innovatieve technieken en duurzaamheid. Manager Operations Ad Winkels let vooral op bedrijfszekerheid en terugverdientijden. Er was weinig discussie over de leverancier van de nieuwe wkk: Centrica Business Solutions bood de beste prijs en maatwerk.

De campus van de TU Delft telt zo’n 450.000 m2 bvo.  In de centrale stookruimte van het prachtige gebouw 43  staan drie ketels met een totaal vermogen 80 MW voor  de blokverwarming via een ondergronds heetwaternet van 7 kilometer lengte. De twee gasmotoren ernaast voor de elektrische voorziening zijn echter na 23 jaar trouwe dienst helemaal op. De twee nieuwe MTU-motoren die Centrica Business Solutions gaat opleveren, voegen hun warmte toe aan de blokverwarming en leveren hun elektriciteit aan de campus. “Ik noem het semiduurzaam”, zegt Winkels, opdrachtgever binnen het projectteam. “Je gebruikt weliswaar een fossiele brandstof, maar alle energie zetten we nuttig in voor eigen gebruik.”

Sterke business case

Hoe de TU Delft de offerte van Centrica Business Solutions ook doorrekende, de nieuwe wkk-installatie levert geld op.  Op basis van actuele markt prijzen van gas en elektra bedraagt de terugverdientijd slechts vier jaar. Het worse case scenario - “En dat is echt in het allerslechtste geval”, benadrukt Winkels - kwam uit op 13,2 jaar. Die uitkomsten gaven de doorslag, want zolang gaan de MTU-motoren ruimschoots mee, zo besefte de TU met de oude motoren  in het achterhoofd die 23 jaar op de teller hadden staan. Sfeer van vertrouwen Winkels had al ruime ervaring met grote aanbestedingstrajecten, onder meer voor energie en schoonmaak. Daarom verwachtte
hij voor de wkk-aanbesteding weinig problemen. “We gaan even een motor kopen”, zo herinnert hij zich de sfeer van dat moment. “Maar je komt er al snel achter dat er veel meer komt kijken. De techniek moet compatible zijn met de rest van de bestaande installatie en warmtenet. We willen meer energie maken dan voorheen, en ook zuiniger. Het moet fysiek allemaal passen. En de levertijd moet aansluiten op onze planning.” Centrica Business Solutions benadert ieder project als maatwerk, en dat was precies van de TU Delft nodig had. Winkels: “Er is een sfeer van vertrouwen, van ‘dit komt wel goed’”.

Uitlaatgassen nabehandelen

Om de installatie aan de gewenste CO2-emissiewaarden te laten voldoen, wordt er ook een deNOx-systeem geplaatst die de uitlaatgassen nabehandelt. De omvang van het contract bedraagt circa € 2 miljoen initiële investering en eenzelfde bedrag voor het tienjarige onderhoud. Mevrouw ir. J.G. Stokkers, directeur facilitair management en vastgoed, en ir. Jurgen Bergman, algemeen directeur Centrica Business Solutions in Nederland, tekenden namens beide organisaties   de overeenkomst.

Daarom Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions is de oudste leverancier van warmte-krachtinstallaties in Nederland. Het bedrijf beschikt over de grootste vloot warmtekrachtinstallaties van Europa en is geautoriseerd servicedealer van MTU, Mercedes en Perkins. Ook met de ENERG 1950 voor de TU Delft bewijst Centrica Business Solutions als echte wkk-specialist: wie intelligente keuzes maakt in energie, ziet zijn rendement en besparingen groeien.

Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

De warmte-krachtkoppeling met absorptiekoelers van Centrica Business Solutions drijft de…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.