1. Home
  2. > Projecten

Sappi verdubbelt DSR-opbrengsten

Voorafgaand aan de samenwerking met REstore (nu onderdeel van Centrica Business Solutions) nam Sappi’s papier- en pulpfabriek deel aan een reserveprogramma dat lage rendementen opleverde.
5,7m
Ton, de hoeveelheid papier die jaarlijks wordt geproduceerd
30
Responstijd minder dan dertig seconden
0
Geen impact op de productie

Eco-effectiviteit in de praktijk brengen

Sappi is een wereldwijd papierbedrijf met 12.800 medewerkers en productievestigingen op drie continenten. Jaarlijks produceert het bedrijf ongeveer 5,7 miljoen ton papier, waardoor het ‘s werelds toonaangevende producent van hoogwaardig gecoat papier is.

De papierindustrie is een zeer energie-intensieve sector, dus het is belangrijk voor Sappi om de elektriciteitskosten te verlagen door middel van continue verbeteringen. Deelname aan de Demand Side Response-programma’s maakt het voor Sappi mogelijk om de totale energiekosten te verlagen.

Een energie-intensieve industrie

De Sappi-fabriek in Lanaken is een volledig geïntegreerde faciliteit bestaande uit een pulpfabriek en twee papier- en coatingslijnen. Houtspaanders worden gemalen en gebleekt tot een hoge kwaliteit van mechanisch ontsloten pulp. De pulp wordt gebufferd voordat die het papierproces in gaat, waardoor het energieverbruik in de pulpfabriek zonder negatieve invloed op de rest van de productie kan worden verlaagd.

Sappi had gebruik gemaakt van dit flexibele proces om direct deel te nemen aan de reservesmarkt via de hoogspanningsnetbeheerder (TSO), maar de opbrengsten compenseerden de hoge elektriciteitskosten niet. Sappi was op zoek naar manieren om de waarde van de flexibele pulpfabriek te verhogen, zonder het operationele risico te verhogen. Ondanks enige ervaring op de reservesmarkt had Sappi ondersteuning nodig om strengere
reserveprogramma’s in te stellen met snelle reactietijden, een korte duur en dus gemaximaliseerde opbrengsten.

De resultaten

Er werd een flexibiliteitsaudit uitgevoerd, waaruit naar voren kwam dat voor de flexibele pulpfabriek van Sappi een fast response reserve-programma (primaire reserve) kon worden toegepast. Twee belangrijke aspecten moesten worden gegarandeerd bij het deelnemen aan dit reserveprogramma dat een reactietijd van dertig seconden vereist: een goede beschikbaarheid van de pulpfabriek en geen enkele invloed op dagelijkse werkzaamheden.

Deze technologie- en portfolio-oplossing maakte het voor ons mogelijk om onze flexibele processen te benutten en om onze jaarlijkse inkomsten uit Demand Side Response te verdubbelen."
Christiaan Geers, Manager RM/Utilities, Sappi Lanaken

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

  • Optimaliseert het hele jaar door inkomsten, voor het grootst mogelijke volume, in de bestbetalende reserve, op het best mogelijke moment 
  • Deelt het risico van activering met een grote groep consumenten. Industriële consumenten kunnen deelnemen aan reserves met strengere technische vereisten 
  • Verlaagt energieverbruik via een automatisch systeem van de fabriek in enkele seconden, zonder dat handmatige interventie is vereist
Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Eelpower heeft gekozen voor Centrica Business Solutions als partner voor hun go-to-market reis zodat…