1. Home

Quadgeneration: energie-efficiëntie nastreven

Coca-Cola Hellenic Bottling Company Italia past een gecombineerde methode toe voor de productie van warm water, stoom, koelenergie en elektriciteit.
40
procent besparing op energiekosten
1,3 ton
lagere CO2-uitstoot minder per jaar
80
procent van de koelenergiebehoeften gedekt door wkk

Minder energiekosten en verspilling

Centrica Business Solutions hield toezicht op het ontwerp, de installatie en ingebruikname van een quadgeneration-fabriek bij de grootste productievestiging van Coca-Cola HBC Italia in Zuid-Italië.

Succesvolle oplossing

De quadgeneration-installatie ENER-G E1280 kwam als beste oplossing uit de bus. Deze is uitgerust met een Rolls Royce MTU-generator met een elektrisch vermogen van 1287 kW, geconfigureerd in containeropstelling. De wkk-unit heeft ook absorptiekoeling van 500 kW, en een warmteterugwinningsketel voor de opwekking van verzadigde stoom met een druk van 10 bar. De verwachte output van de fabriek: ongeveer 7500 MWh elektriciteit per jaar én volledige terugwinning van de geproduceerde warmte. De besparing vertegenwoordigt circa 40 procent van de huidige energiekosten. Daarbij komt jaarlijks nog het in dit land geldende belastingvoordeel van 500 energy efficiency credits bij.

Resultaten

De wkk-installatie met een elektrisch vermogen van 1287 kW kostte 2 miljoen euro. De installatie produceert elektriciteit, warm water, stoom en koelenergie. Dit dekt ongeveer 60 procent van de totale energiebehoefte van de productiefaciliteit. Met een verwachte bedrijfstijd van 6500 uur per jaar, kan de CO2-uitstoot met 15 procent dalen. Goed voor een jaarlijkse besparing van liefst 1343 ton CO2.

Productie stroomlijnen en doelstellingen behalen

De wkk-installatie bewijst zijn dienst in het volledige productieproces en in de bottellijn. Met de opgewekte stoom worden flessen gereinigd. Het koude water zorgt voor de koeling van het flessenwater op de productielijn. Een energieaudit bracht de productiestromen en het energieverbruik in kaart. Ook werden alle installaties nauwgezet geïnventariseerd. Zo werden de beste oplossingen gevonden, en konden de projectmanagers de potentiële besparingen berekenen. We monitorden bovendien het volledige autorisatieproces: van de bouwvergunningsaanvragen tot de aansluiting van de centrale op het landelijke net.

De planning en uitvoering van het project was niet eenvoudig gezien de specifieke aard van het terrein. We moesten de fabriek bouwen op een nieuwe, door ons aangelegde paalfundering.

Onderhoud en livemonitoring van energieniveaus

De wkk-installatie wordt onderhouden en aangestuurd via een Remote Management System (RMS). Dat heeft een 7 inchscherm als besturingspaneel, met een gebruiksvriendelijke interface en een ADSL-verbinding. Bediening kan ook via smartphone of tablet. We monitoren de installatie op afstand vanuit het supportcentrum.

Waarom Centrica Business Solutions?

  • energiebesparingen zorgen voor lagere energiekosten;
  • tot 30 procent minder CO2-uitstoot;
  • garandeert een veilige energievoorziening;
  • rechtstreekse inkoopopties beschikbaar;
  • inclusief realtimemonitoring, technische dienst en landelijke ondersteuning.
Meer projecten

Centrica Business Solutions heeft een kant-en-klaar WKK-systeem van 1,5 MW ontworpen en…

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.