1. Home
  2. > Projecten

LafargeHolcim verlaagt energiekosten met Demand Side Response

Een partnerschap tussen cementproducent Holcim en het Demand Response bedrijf REstore levert het transmissienet tot 10 MW extra op tijdens piekuren.

Overzicht

De Lafarge Holcim groep beheert een grote cementfabriek in Obourg, in het zuiden van België en is wereldleider op het gebied van bouwmaterialen. De onlangs gefuseerde groep wil de grote uitdagingen waarmee onze snel veranderende wereld wordt geconfronteerd, helpen aanpakken: bevolkingsgroei, stedelijke ontwikkeling, klimaatverandering en bescherming van het milieu. De groep beschouwt Demand Response als een doeltreffende manier om de laatste twee uitdagingen aan te gaan. Door samen te werken met REstore, de Europese leider in Demand Response, kan Lafarge Holcim zijn CO₂-uitstoot op lange termijn daadwerkelijk terugschroeven. Het stroomverbruik wordt daarbij aangepast aan de beschikbare elektriciteitsvoorziening en in geval van een belangrijk stroomtekort worden de installaties zelfs op halve kracht ingesteld. Het bedrijf kan zich zo aanpassen aan de toenemende behoefte aan een flexibel energieverbruik en de implementatie en verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie helpen vergemakkelijken.

Uitdagingen

De fabriek in Obourg is uitgerust met roterende ovens die voortdurend in werking zijn. De markt is zeer seizoensgebonden, met weinig vraag in de winter en veel vraag in de zomer. De vestiging beschikt over enorme silo’s waarin aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen worden opgeslagen, in het geval van een ernstige productieonderbreking. Er ligt eveneens een aanzienlijke voorraad afgewerkte producten klaar voor de zomer, het belangrijkste bouwseizoen. De silo’s fungeren als doeltreffende buffers voor processen die gedurende een bepaalde periode kunnen worden uitgeschakeld, zonder dat dit impact heeft op de leveringen aan de klant. De fabriek in Obourg had eerder al ingeschreven op het programma voor onderbreekbare leveringscontracten, aangeboden door de elektriciteitsleverancier. De vestiging kreeg ervaring in hoe snel en hoe lang de grote cementmolens en kleinere kolen- en slakkenmolens konden worden uitgeschakeld. In het licht van de stijgende energiekosten was de regeling echter niet transparant voor Holcim en kon de flexibiliteit van de fabriek niet volledig worden benut.

De Oplossing

REstore trok onmiddellijk de aandacht van de bedrijfsleiding toen het de verschillende reserveprogramma’s van Elia voorstelde. De Belgische media had onlangs gewaarschuwd voor mogelijke elektriciteitstekorten in de winter, waardoor een automatisch afschakelplan kon worden geactiveerd. De impact op de steden en gemeenten zou in dit geval aanzienlijk kunnen zijn. In ruil voor zijn flexibiliteit bood Elia aan Holcim Obourg bij wijze van stimulans een vergoeding aan voor de kosten van verloren gegane productie. REstore bood Holcim niet alleen een naadloze automatisering aan waarbij menselijke tussenkomst niet meer nodig was, maar ook een real-time controle van de mogelijke afschakelingen en een volledige transparantie inzake verwachte betalingen. Zo kon Holcim zijn flexibiliteit nu precies meten en ten volle benutten. De fabriek in Obourg neemt ook deel aan de zomerprogramma’s van Elia, die grote onevenwichtigheden op het transmissienet moeten compenseren. De vestiging kan nu haar flexibiliteit het hele jaar door optimaliseren.

Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Eelpower heeft gekozen voor Centrica Business Solutions als partner voor hun go-to-market reis zodat…