1. Home
  2. > Projecten

LafargeHolcim verlaagt de uitgaven voor energie met DSR

Door samen te werken met Centrica Business Solutions heeft een van de grootste cementproducenten van België nu een duidelijk beeld van het energieverbruik. Demand Side Response helpt kosten en CO2-uitstoot te verlagen, en het risico op energietekorten in heel België te verminderen.
10 MW
tijdens piekuren teruggeleverd aan het net
CO2
verlaagd CO2 verbruik opgenomen op de lange termijn

Beoordeling van het piekenergieverbruik

De LafargeHolcim-groep beheert een grote cementfabriek in Obourg, België. De fabriek is het hele jaar door in gebruik, maar in het hoogzomerseizoen moet de productie worden opgeschaald. Het management had geen duidelijk beeld van de invloed van de verschillende componenten van de installatie op de energievraag.

Flexibele benadering van energieverbruik

DSR (Demand Side Response) van REstore (nu onderdeel van Centrica Business Solutions) biedt een realtime overzicht van het energieverbruik van de verschillende componenten in de fabriek in Obourg.

De deskundige teams van Centrica Business Solutions werkten samen met het management in Obourg om inzicht te krijgen in de manier waarop de fabriek werkt. Dit hielp bij het definiëren van operationele grenzen voor alle flexibele activa en het implementeren van een actieplan dat de energiewaarde maximaliseert en ervoor zorgt dat de productieprocessen niet worden beïnvloed.

De resultaten

Met DSR kan LafargeHolcim de fabriek in Obourg flexibeler inzetten. Indien nodig kunnen de grote klinkermolens en kleinere kolen- en slakmolens worden uitgeschakeld tijdens perioden van piekenergieverbruik, met volledige transparantie van het energieverbruik en de kostenimplicaties. Voor het eerst is er duidelijkheid over de energiekosten voor de verschillende componenten van de installatie.

Er is ook een nationale impact. Belgische media hebben gewaarschuwd voor elektriciteitstekorten in de winter die mogelijk gevolgen hebben voor bedrijven en burgers. Centrica Business Solutions heeft daarom de verschillende reserveprogramma's die worden aangeboden door de operator van het transmissiesysteem, Elia, voorgelegd aan het management van de fabriek. Als incentive kan Elia, in ruil voor de flexibiliteit, een schadeloosstelling aan
Obourg aanbieden om de kosten van verloren productie te dekken.

Daarnaast heeft Centrica Business Solutions naadloze automatisering zonder menselijke tussenkomst tot stand gebracht, evenals realtime bewaking van de beperkingen en volledige transparantie van verwachte betalingen.

We kunnen een exacte waarde toekennen aan ons energieverbruik. Dit betekent dat we flexibeler kunnen zijn in de manier waarop we de fabriek in Obourg inzetten. We optimaliseren ons energieverbruik het hele jaar door."
Woordvoerder van LafargeHolcim

Waarom zou u kiezen voor Centrica Business Solutions?

  • Centrica Business Solutions zet partnerschappen op met 100% op elkaar afgestemde doelen. Holcim verdient aan Demand Side Response, en niet aan de optimalisatie van andermans activa. Hierdoor is er realtime inzicht in de waarde van de flexibiliteit: hoeveel betaling wordt er verwacht, wanneer is er stroom beschikbaar en hoeveel CO2 wordt er bespaard.
  • Demand Side Response vereenvoudigt de verdere ontwikkeling van duurzame energie. Het verlaagt de CO2-uitstoot van LafargeHolcim en helpt de wereldwijde klimaatverandering te beperken.
  • Centrica Business Solutions optimaliseert het hele jaar door inkomsten, voor het grootst mogelijke volume, in de bestbetalende reserve, op het best mogelijke moment.
Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

Eelpower heeft gekozen voor Centrica Business Solutions als partner voor hun go-to-market reis zodat…