1. Home
  2. > Projecten

Hotel-wkk bespaart C02 van 1 miljoen autokilometers

Van der Valk Houten verdient wkk binnen drie jaar terug

Over Van der Valk Houten

Van der Valk groeit nadrukkelijk naar een premium hotelketen. Daarbij hoort een zorgvuldige keuze van partners. Linthorst installatietechniek is al jaren huisleverancier bij het familiebedrijf en ontwikkelde een baanbrekend concept voor klimaat- en energiesystemen. De wkk’s van Centrica Business Solutions vervullen daarin een spilfunctie.

Het viersterren hotel biedt alle denkbare luxe voor de zakenreiziger en toerist. Hotelmanager Coen Poelmans is trots op het hotel waarvan de zestig meter hoge toren al van heinde en ver de aandacht trekt. Naast de opvallende architectuur zijn er ook intern veel nieuwe ideeën verwerkt die de kwalitatieve uitstraling ondersteunen. “Alle 163 unieke hotelkamers en suites zijn voorzien van een flatscreen, airconditioning, moderne verwarmingsinstallatie, koelkast, internetverbinding en badkamer met whirlpool. Kortom, het comfort dat onze gasten ook thuis hebben – en liefst nog meer dat vraagt om goed energiebeleid, zeker omdat we ook nog eens voorop willen lopen in duurzaamheid”, aldus Poelmans. “Natuurlijk is een hotel niet te vergelijken met een kantoor of gewoon recreatiebedrijf. Want bij ons gaat alles dag en nacht door. Dat stelt technisch veel hogere eisen aan de installaties. En iedere besparing telt dubbel zo hard.”

Simulatiesoftware

“Met simulatiesoftware analyseren wij de energiebehoefte van een klant; daaruit volgt de aantrekkelijkheid van een wkk”, vertelt Gijs Linthorst van technisch installatiebureau Linthorst. Dit bedrijf heeft zich in zijn lange bestaan gespecialiseerd in energie-intensieve utiliteitsbouw, met nadruk op duurzame technieken. Zo ontwikkelde hij een speciaal concept voor de hotelmarkt op basis van warmte- en koudeopslag in de bodem, geavanceerde regeltechniek waardoor het inchecksysteem direct zorgt voor een goed geventileerde verwarmde of gekoelde kamer voor de gast, warmte-krachtkoppeling en noodstroom, en hergebruik van vrijkomende warmte. Linthorst: “Het computermodel gaf  voor een wkk in deze toepassing een terugverdienperiode  van minder dan drie jaar aan. Dat is buitengewoon gunstig, zeker als je meeweegt dat zo’n installatie gemakkelijk tien  tot vijftien jaar en zelfs nog wel langer meegaat.”

Grote besparingen

De warmte-krachtinstallatie wordt vooral gebruikt voor de basisbelastingen in warmte en elektriciteit. Bovendien is het een ideaal back-upsysteem: zelfs als de netstroom wegvalt, blijven dankzij de wkk de serverruimte, kassasystemen, verlichting en andere vitale onderdelen volledig operationeel. Poelmans legt de lat bewust hoog. “Als hotelier wil ik zekerheid over mijn bedrijfsprocessen. Verder levert deze installatieoplossing ons groot financieel voordeel op dat zich direct doorvertaalt in het bedrijfsresultaat. Bovendien bespaart de gekozen oplossing heel veel op de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met zo’n miljoen autokilometers of veertig huishoudens. En daarop mogen we ook best trots zijn.”

Daarom Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions is de oudste leverancier van warmte-krachinstallaties in Nederland. Het bedrijf beschikt over de grootste vloot warmte-krachtinstallaties van Europa en is geautoriseerd service-dealer van MTU, Mercedes en Perkins. Ook met de CHP voor Van der Valk Houten bewijst Centrica Business Solutions als echte efficiencyspecialist: wie intelligente keuzes maakt in energie ziet zijn rendement nog sterker groeien dan zijn omzet.

Meer projecten

S2G Energy gebruikt de draadloze sensoren, Panoramic Power™ en PowerRadar™ van Centrica Business…

Samen met onze partner Albers Alligator ontwikkelden we het eerste drijvende zonnedek ter wereld.…

De warmte-krachtkoppeling met absorptiekoelers van Centrica Business Solutions drijft de…

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.