1. Home
  2. > Projecten

De gemeente Gateshead (VK) gebruikt opgeslagen energie om 3000 woningen van stroom te voorzien

De gemeente genereert met de energieopslag voldoende elektriciteit om 3000 woningen een uur van stroom te voorzien
3,000
woningen
60
minuten
3MW
capaciteit

Energieopslag vangt pieken op

Het Gateshead District Energy Center is een baanbrekend project, ontwikkeld om energie te leveren aan zijn omgeving. De doelstelling: meerdere energiebronnen combineren voor kostenbesparing en flexibelere inzet van energie. Het Energy Center omvat twee units voor warmtekrachtkoppeling (wkk) van ieder 2 MW. Die wekken voldoende elektriciteit op om 3000 woningen van stroom te voorzien. Om de energievoorraad flexibeler te kunnen beheren, wilde de projecteigenaar, de gemeente Gateshead, de warmtekrachtkoppeling aanvullen met elektriciteitsopslag.

Grootste ‘accuproject’ van het land

Centrica Business Solutions realiseerde voor de gemeente Gateshead een van de grootste commerciële faciliteiten voor elektriciteitsopslag in het Verenigd Koninkrijk. Dit hypermoderne energieproject heeft een totale capaciteit van 3 MW. Het bestaat uit zes units, samen goed voor een miljoen AA-batterijen.

Centrica beheert het project via een 10-jarencontract en zorgt er met flexibele service bovendien voor dat het nationale elektriciteitsnet goed op orde blijft. Op termijn wordt de installatie ook gebruikt om pieken in de lokale vraag op te vangen. Via een eigen kabel wordt dan elektriciteit geleverd aan gemeentelijke gebouwen. Ook bekende Tyneside-gebouwen zoals Gateshead College en het Sage Gateshead-concertgebouw krijgen dan lokale stroom.

Resultaten

Centrica’s accusysteem slaat voldoende elektriciteit op om 3000 woningen een uur lang van stroom te voorzien. Samen met de twee wkk-units is dit het laatste puzzelstukje voor de gemeente. Gateshead voldoet nu niet alleen aan de behoefte van het bestaande netwerk, maar is ook klaar voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsleven en woningbouw.

Dankzij dit gedurfde en creatieve project kunnen we energie opslaan en afgeven wanneer we dat willen. Verder leveren we aan het landelijke elektriciteitsnet, waardoor we inkomsten genereren om gemeentelijke diensten te ondersteunen.
RAADSLID JOHN MCELROY, WETHOUDER VOOR MILIEU EN TRANSPORT, GEMEENTE GATESHEAD

Waarom Centrica Business Solutions?

Grootste commerciële accu-opslagsysteem in het VK

  • 24/7-toegang tot het nationale elektriciteitsnet
  • Faciliteit met zes accu-units en een minimale reactietijd van 140 ms
  • Equivalent van een miljoen AA-batterijen
  • Energie opslaan of afgeven afhankelijk van de lokale vraag
  • Accucapaciteit van 3 MW