1. Home
 2. > Kenniscentrum
 3. > Kenniscentrum
Blogs

Vier stappen voor het specificeren van een hoogwaardig WKK-systeem

De stappen die u moet nemen om een succesvol WKK-project te plannen

Indien correct gespecificeerd, zijn de voordelen van warmte-krachtkoppeling (WKK) op het gebied van energie-efficiëntie en kostenbesparing niet te evenaren. Maar als u verkeerd kiest, dan kan het zijn dat uw WKK-inrichting u juist alleen maar problemen oplevert.

Ontdek de belangrijkste specificatierichtlijnen om ervoor te zorgen dat uw WKK-project het CAPEX- en OPEX-potentieel realiseert.

Een zorgvuldige planning is essentieel voor een succesvolle implementatie van WKK-projecten en voor het leveren van duurzame voordelen voor de levensduur van uw activa. In deze blog gaan we in op de belangrijkste zaken die u moet overwegen en enkele van de belangrijkste vragen die u moet stellen tijdens de specificatiefase.

1. Is het haalbaar?

Afhankelijk van het type project en toepassing is een ROI van drie tot vijf jaar realistisch haalbaar. Het uitgangspunt voor de berekening van de technische en economische haalbaarheid van uw project is inzicht in uw locatie en energiebehoefte. 

U moet eerst nauwkeurige verbruiksgegevens over elektriciteit en verwarming verzamelen zodat u uw belastingsprofiel en de juiste warmte-vermogensverhoudingen kunt berekenen. Zet deze gegevens uit tegen de tijd zodat u het patroon ziet van hoeveel energie de locatie gebruikt en op welke tijden. Hieruit blijkt of WKK haalbaar is voor uw locatie en wat de geschikte grootte is, de meest cruciale factor bij het waarborgen van de efficiency.

Het berekenen van uw energieprofiel voor nieuwe locaties is complexer. Profielen, modellen en gebouwgegevens om een betrouwbare warmtevraag voor een gebouw te bepalen, helpen het WKK-systeem te specificeren voor optimale prestaties.

Andere belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op uw energieprofiel, en waar u rekening mee moet houden: 

 • Zijn er toekomstige uitbreidingsplannen die kunnen leiden tot een stijging of daling van de vraag naar energie en daardoor het basisverbruik van de locatie beïnvloeden? 
 • Hebt u nog andere plannen voor energiebesparing die van invloed kunnen zijn op berekeningen voor de basisbelasting? 
 • Zijn er naastgelegen locaties die overtollige elektriciteit en warmte kunnen gebruiken wanneer de vraag laag is op de hoofdlocatie?

2. Denk na over de praktische aspecten van het ontwerp

Het beoordelen van mogelijke fysieke en milieubeperkingen is essentieel voor een succesvolle WKK-implementatie. Hier volgt een checklist van de belangrijkste aandachtspunten.

 • Waar wordt het WKK-systeem geplaatst? Heeft uw bedrijf of ketelruimte voldoende ruimte voor zowel de unit als eventuele aanvullende onderdelen en slangen? U hebt ook bewegingsvrijheid nodig voor onderhoud.
 • Als er onvoldoende ruimte is, waar zou u de eenheid anders kunnen plaatsen (wij kunnen bijvoorbeeld ook installaties leveren geschikt voor buitenopstelling/ in de open lucht)? Welke extra infrastructuur is eventueel nodig, en hoeveel kost dit? 
 • Is er voldoende ventilatie in de installatieruimte?
 • Hoe wordt uw WKKaangesloten op de primaire brandstoftoevoer en andere voorzieningen? Is de bewaking op afstand? Is de brandstoftoevoer voldoende?
 • Hoe kunt u het systeem configureren met uw gebouwenergiebeheersysteem en elektriciteits-, koelings- en verwarmingssystemen, met name secundaire warmtebronnen?
 • Wat zijn de milieueffecten van de gekozen installatielocatie?
 • Moet u maatregelen treffen om de gevolgen van lawaai of trillingen te beperken?
 • Hoe cruciaal is de continuïteit van de energievoorziening? Moet uw systeem in 'eiland'-modus werken om de veerkracht van uw energiesysteem te waarborgen?
 • Welke extra infrastructuur is eventueel nodig, en hoeveel kost dit? 

3. Inzicht in de compliance- en goedkeuringskwesties

Raak het overzicht niet kwijt tijdens het plannen van een WKK-project. Hier zijn een paar belangrijke zaken die u moet controleren:

 • Is er een bouwvergunning nodig?
 • Is uw netaansluiting geschikt voor koppeling aan het elektriciteitsnet?
 • Voldoen uw plannen aan relevante regels, kaders en voorschriften?
 • Begrijpt u de vereisten voor naleving van milieuregels, met name het werken binnen de NOx-richtlijnen? Moderne WKK-systemen zouden uw totale NOx-uitstoot moeten verminderen.  
 • Heeft u goedkeuring van uw netbeheerder of moet u een netstudie laten uitvoeren?

4. Bereken de financiën

Een uiterst efficiënt WKK-systeem levert doorgaans een energiekostenbesparing op van circa dertig procent, naast de CO2 die wordt bespaard. U dient met vele factoren rekening te houden om investeringsbeslissingen te kunnen nemen.

 • Kijk naar externe financiering, zoals de regeling die Centrica biedt. Hierbij wordt technologie 'geleaset', dat wordt betaald door de opgewerkte energie tegen een lagere prijs aan te schaffen dan de oude netvoeding. De warmte wordt gratis geleverd en alle onderhouds- en onderhoudskosten zijn gedekt. 
 • Inzicht in beschikbare voordelen en stimuleringsmaatregelen
 • Bereken service- en onderhoudskosten gedurende de gehele levensduur
 • Houd rekening met het waarschijnlijke 'spark spread'-prijsvoordeel van gasgestookte WKK (door het verschuiven van uw energiebehoefte van duurdere elektriciteit naar goedkoper gas) 

Hoe helpen wij u?

Extreme volatiliteit op de energiemarkt is de nieuwe norm, terwijl de noodzaak om duurzaamheid van energie te verbeteren steeds belangrijker wordt. Nu is het tijd om uw energie te optimaliseren met WKK.

Het WKK-specificatieproces is complex, maar er is deskundige ondersteuning beschikbaar om u te begeleiden. Centrica Business Solutions is marktleider in WKK, met diepgaande technische kennis van alle fasen van het ontwerpen, leveren en uitvoeren van innovatieve WKK-projecten over de hele wereld. We hebben meer dan dertig jaar ervaring als fabrikant en leverancier van WKK-systemen van wereldklasse.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.