Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verduurzaming in de praktijk bij hockeyclub in Uithoorn

Hockeyclub Qui Vive in Uithoorn voorziet hoofdveld van ledverlichting. Chris van Tiggelen, Hoofd Verkoop, begeleidde dit project.

Nieuwe veldverlichting

Bij hockeyclub Qui Vive in Uithoorn is de veldverlichting van het hoofdveld, voorzien van ledlampen. Chris van Tiggelen, Hoofd verkoop bij Centrica Business Solutions, vertelt samen met de partners van dit project, Peter Nijkrake van leverancier Indulux en Jan Hazen, Wethouder Sport van de gemeente Uithoorn, over de vervanging. Een mooi voorbeeld hoe op lokaal niveau samenwerking leidt tot verduurzaming.

Chris: “In mijn vrije tijd ben ik nauw betrokken bij Qui Vive. Ook hier probeer ik energie te besparen vanuit de gedachte dat duurzaamheid bij jezelf begint. Nadat in 2018 de hockeyvelden waren vervangen, was ook de veldverlichting aan vernieuwing toe. Ik heb dit project vanuit de hockeyclub begeleid en inmiddels is de klassieke veldverlichting vervangen door ledverlichting.”

Forse daling in energieverbruik

Voor het project besloot Chris de handen ineen te slaan met het bedrijf Indulux, dat gespecialiseerd is in ledverlichting en toepassingen voor bijvoorbeeld sportveldverlichting. Peter Nijkrake is de CEO van Indulux en vertelt over wat er in Uithoorn is gebeurd: “Het veld werd tot nu toe verlicht met gasontladingslampen. Door de vervanging met ledverlichting wordt de lichtintensiteit ongeveer verdubbeld: van gemiddeld 150 lux naar meer dan 300 lux. Daarnaast is de kleurechtheid van ledverlichting een stuk beter. Dat geeft een daglichtgevoel in tegenstelling tot het gele licht van klassieke veldverlichting. Led zorgt daarnaast voor een beter contrast en betere lichtcontouren, waardoor je bijvoorbeeld de bal en de lijnen beter kunt zien.”

Het grootste voordeel voor Qui Vive is natuurlijk de besparing op energie. Peter: ”De vervanging door ledverlichting komt neer op een stroomreductie van zo’n 60% à 70%, een grote verbetering dus. Ook is er een dimfunctie toegevoegd met twee verschillende standen: wedstrijd en training. Volgens nieuwe standaarden in de sportwereld geldt dat bij een wedstrijd er een maximale lichtopbrengst moet zijn, maar voor een training dit niet nodig is. Het licht kan daarom eenvoudig gedimd worden, waardoor er zo nog meer bespaard kan worden op trainingsavonden.”

De vervanging leek op het eerste gezicht simpel en was dat ook. De masten konden hergebruikt worden, waardoor de investering binnen het budget bleef en alleen de armaturen verwisseld moesten worden.

Duurzame samenwerking in de regio

“Bij dit soort projecten wordt er meestal een partnership gevormd met enerzijds de gemeente en sportvereniging en anderzijds de leverancier. Jan Hazen, Wethouder Sport van de gemeente Uithoorn, was dan ook een belangrijke schakel om de vernieuwing van de veldverlichting te kunnen realiseren”, aldus Chris.

Jan geeft aan dat de uitvoering van een project als dit zo veel mogelijk bij de verenigingen zelf moet liggen: “Zij weten tenslotte het beste wat zij willen en wanneer zo’n project hen het beste uitkomt. We doen dat natuurlijk wel op een logisch moment, bijvoorbeeld bij een veldrenovatie en houden daarbij ook rekening met de afschrijvingstermijn van de installatie. Gelukkig is de led-technologie de laatste jaren flink goedkoper geworden, zodat we investeringen ook naar voren kunnen halen.”

De hockeyclub dient een hoop werk zelf te doen om dit soort projecten te realiseren. “Een ervaren leverancier als Indulux, die naast het leveren ook adviseert als het beter kan, helpt daar enorm bij. De terugverdientijd van dit project is ongeveer vijf jaar. Voor Qui Vive betekent dit project een flinke reductie op de stroomkosten, die wij zelf moeten betalen. De gemeente voldoet op zijn beurt aan de maatschappelijke plicht om het energieverbruik terug te brengen. De ledverlichting gaat waarschijnlijk wel zo’n 10 jaar mee. Het enige onderhoud voor onze club is het af en toe schoonmaken van de lampen”, zo vertelt Chris. 
 

Expertise leveren

Dat verlichting niet de core business van Centrica Business Solutions is, vormde voor dit project geen bezwaar. Integendeel zelfs, volgens Chris. “Vanuit Centrica denken we altijd graag mee met lokale bedrijven en verenigingen wat betreft het optimaliseren van hun energievoorzieningen. Wij geloven dat het als bedrijf goed is om in te spelen op actualiteiten binnen gemeentes. In dit geval was ik toevallig al betrokken bij de hockeyclub, waardoor ik de aangewezen persoon was om mijn kennis toe te passen. Iedereen moet minder energie zien te verbruiken, een investering als deze met ledverlichting is dan ook een stap in de goede richting.”

Tom Damweld (indulux) Jan Hazen (Wethouder, Uithoorn) Peter Nijkrake (Indulux) en Chris van Tiggelen (CBS NL).