1. Home
  2. > Kenniscentrum
  3. > Kenniscentrum
Blogs

Verbeterd onderhoud: maximaliseer de voordelen van wkk

Wkk-onderhoud moet serieus worden genomen. We bieden alle informatie die u nodig hebt.

Onze klanten stellen ons vaak vragen over het belang van onderhoud voor wkk-systemen gedurende de gehele levensduur. Het belang van een preventief onderhoudssysteem mag niet worden onderschat.


We hebben de meestgestelde vragen verzameld en deze naar onze experts van Centrica Business Solutions gestuurd voor actuele informatie. Of u nu overweegt zelf het onderhoud uit te voeren of meer wilt weten over hoe een goede onderhoudsovereenkomst eruitziet, deze samenvatting kan u helpen.

Hoe vaak moet wkk worden onderhouden?

Wkk-motoren zijn ontworpen om continu te draaien. Meestal is het equivalent van vijf tot zes onderhoudsbeurten per jaar vereist. Houd er rekening mee dat u moet plannen en samenwerken met uw onderhoudsbedrijf. Engineers, onderhoudsapparatuur, reserveonderdelen en verbruiksartikelen moeten op het juiste moment beschikbaar zijn om uitvaltijd te voorkomen.

Is monitoring echt nodig?

In het kort: ja. Monitoring helpt bij het identificeren van problemen met activiteiten, of er reparaties nodig zijn of als het systeem niet de maximale opbrengst levert. Monitoring hoeft echter geen tijd te kosten, dit kan op afstand worden gedaan.

Dankzij de ontwikkeling van de nieuwste hoogwaardige touchscreens en afbeeldingen is monitoring toegankelijker. Een cloud-gebaseerd systeem geeft kritieke informatie weer op de smartphone van een engineer, die snel op problemen kan reageren en ze verhelpen.

Betekent 'fit and forget' dat de klant zich helemaal geen zorgen hoeft te maken?

Niet helemaal. 'Fit and forget' betekent dat klanten het dagelijkse beheer van de wkk aan de gespecialiseerde onderhoudsbedrijven kunnen overlaten. Klanten moeten zich er echter voortdurend van bewust zijn dat als er op locatie sprake is van veranderingen, deze van invloed kunnen zijn op de werking van de wkk en ze de onderhoudsbedrijven zo snel mogelijk op de hoogte moeten brengen. Er kunnen dan onmiddellijk aanpassingen worden uitgevoerd via het bewakingssysteem, waardoor de wkk efficiënt blijft werken.

Kan de beslissing over onderhoud later worden genomen?

Onderhoud moet echt worden besproken tijdens de ontwerpfase van het project en worden opgenomen in de projectspecificatie. Communicatieprotocollen voor bewakingssystemen en zelfs toewijzing van reserveonderdelen kunnen worden gepland en opgenomen in het wkk-projectontwerp.

Neem onderhoudskosten mee in de economische haalbaarheid van de wkk, zodat deze geen ongewenste gevolgen hebben voor de return on investment (ROI) van het project. Onderhoudsovereenkomsten voor de levensduur van systemen zijn ontworpen om vanaf de start van de wkk-activiteiten volledige zorg te bieden tegen vaste kosten, wat maximale besparingen op de lange termijn oplevert, die vervolgens kunnen worden gebudgetteerd.

Kan de klant het onderhoud verzorgen?

Dit wordt niet aanbevolen. Onderhoudsbedrijven hebben ervaren, getrainde engineers die in het Gas Safe Register staan ingeschreven, in-house volledige elektrische training hebben gevolgd en op de hoogte zijn van alle wettelijke en technologische ontwikkelingen.

Het is de taak van het onderhoudsbedrijf om rendabel te zijn in wat ze doen, of het nu gaat om het beheer van onderhoud en het plannen van personeel, het toewijzen van reserveonderdelen of de moeilijkere activiteiten van wkk-systeemdiagnose.

Belangrijkste punten:

  • Preventief onderhoud verkleint de kans op storingen in apparatuur.
  • Het moet monitoring en bediening op afstand omvatten, het hele jaar door, om het wkk-systeem continu te laten draaien voor optimale efficiëntie.
  • Wkk-onderhoudsbedrijven kunnen snel reageren op eventuele problemen.
  • Klanten moeten profiteren van de 'fit and forget'-oplossing.
  • Onderhoudscontracten voor de lange termijn breiden de oplossing uit door belangrijke geplande werkzaamheden in het complete onderhoudspakket op te nemen.

Ontdek hoe een onderhoudsovereenkomst van Centrica Business Solutions de werking van uw wkk gedurende de levensduur kan verbeteren.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.