1. Home
Blogs

Revisiekosten WKK snel terugverdiend door stijgende energiekosten

In augustus laten chrysantentelers Wouter en Martijn Duijvesteijn van Beyond Chrysant hun grootste WKK van 2,1 megawatt reviseren. De motor heeft zoveel uren gedraaid dat het tijd is voor een strategische beslissing: (her)investeren in een totale revisie of investeren in een nieuwe unit of een oplossing met een warmtepomp.

Opvallend veel telers kiezen de laatste jaren voor revisie van hun WKK. Een belangrijke reden daarvoor in het afgelopen jaar zijn de toenemende kosten voor energie-inkoop. Het bedrijfsleven, waaronder de glastuinbouw moet fors meer belasting betalen over het elektriciteitsverbruik. Dat geldt ook voor Wouter en Martijn Duijvesteijn. Zij hebben een bedrijf van 6 ha met chrysanten in Hoek van Holland. Afgelopen najaar hebben de broers geïnvesteerd in LED’s (zie Onder glas, december 2020). Tussen de SON-T-lampen hangen nu ook LED’s, waardoor het lichtniveau gestegen is van 145 naar 220 μmol/m2.s. Dat betekent een toegenomen elektriciteitsvraag van 10.000 naar 13.000 MW per jaar.

“De resultaten met de hybride belichting het eerste jaar waren goed, wel zijn er nog wat leerpunten om er alles uit te halen wat erin zit, met name op het gebied van activiteit onder in het gewas en voeding”, zeggen de broers.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.