1. Home
Blogs

5 stappen voor wkk-onderhoud

Optimaliseer de voordelen van warmte-krachtkoppeling door onderhoud te prioriteren.

Met de efficiëntie van warmte-krachtkoppeling (wkk) zorgt u ervoor dat uw klanten energiekosten besparen en hun CO2-uitstoot verminderen. Zorg voor de juiste nazorg om een continue betrouwbaarheid en een lange levensduur te garanderen.

Optimaliseer de voordelen van wkk door deze vijf stappen te volgen:

1. Bescherm de gasmotor met periodieke inspecties en onderhoud

De meeste wkk-eenheden voor gebouwen bestaan uit een dynamo die wordt aangedreven door een gasmotor met een elektrische ontsteking. Ze worden compleet geleverd met een integraal warmteterugwinningssysteem of op maat gemaakt. Periodieke inspecties en onderhoud van dit wkk-systeem is van essentieel belang om een effectieve werking te garanderen.

Inspecteer het hele wkk-systeem, bij voorkeur dagelijks, om te controleren of er sprake is van olie- of waterlekkages of ongewone geluiden. Regelmatig routine-onderhoud is noodzakelijk en moet worden uitgevoerd door geschoolde wkk-technici. Tot de inspectie- en onderhoudswerkzaamheden horen gewoonlijk:

 • Inspectie en vervanging van de bougies.
 • Vervanging/monstername van motorolie, waaronder een veilige afvoer van afgewerkte olie.
 • Vervanging van olie- en luchtfilters.
 • Motorkalibraties, afstellen van klepinstellingen.
 • Controle van de staat van de accu.
 • Controle van de set-up voor emissietests.

2. Verbeter de betrouwbaarheid met toestands- en prestatiemonitoring

Rust het wkk-systeem uit met instrumenten en meetapparatur voor live-monitoring en -opnames van kritische systeemparameters, zoals:

 • Temperaturen.
 • Drukwaarde en debieten.
 • Brandstofverbruik.
 • Elektriciteitsgeneratie.
 • Warmte geleverd aan de locatie en aantal bedrijfsuren.

Zorg voor een langere levensduur van het systeem met behulp van toestands- en prestatiemonitoring. Zo wordt u tijdig gewaarschuwd over vereiste onderhoudsactiviteiten. Prestatiemonitoring is ook nodig om aan te tonen dat het wkk-systeem aan zijn prestatievereisten heeft voldaan. 

3. Gebruik live-monitoring op afstand om ernstige problemen te voorkomen

Anticipeer op potentiële problemen met een web-based platform voor monitoring op afstand. De wkk-eenheid heeft een geïntegreerd communicatiesysteem dat live-bedrijfsparameters verzendt naar het beheercentrum van de leverancier en het apparaat van de eindgebruiker.

Gebruik de gegevens om een diagnose van potentiële problemen te maken, kleine aanpassingen aan de werking van het wkk-systeem aan te brengen en onderhouds- en reparatiebezoeken te plannen. Met een proactieve aanpak kunt u uw systeemprestaties optimaliseren en zorgen voor een optimale output. Live-monitoring biedt informatie over onderhoud, zorgt voor een langere levensduur van onderdelen en een lagere uitvaltijd.

4. Plan een onderhoudsprogramma

Onderhoud begint tijdens de projectontwerpfase, waarin aandacht moet worden besteed aan een goede toegankelijkheid voor het uitvoeren van onderhoud en reparaties aan apparatuur. Wkk's die werken met deelladingen hebben een lagere efficiëntie, waardoor de onderhoudskosten stijgen. Daarom is onderhoud van essentieel belang om de algehele kostenefficiëntie gedurende de levensduur van het systeem te garanderen.

Bij het plannen van uw wkk dient u rekening te houden met uitvaltijd voor het uitvoeren van onderhoud op vaste tijden - met name op momenten waarop de vraag lager is dan normaal. Een uitvoerige motorrevisie kan het best worden uitgevoerd in een periode waarin de vraag naar warmte laag is, bijvoorbeeld in de zomermaanden. Ook kan deze uitvaltijd zo worden ingepland dat hij samenvalt met andere specialistische werkzaamheden waarvoor uitvaltijd vereist is, zoals boilerinspecties.

5. Definieer het juiste onderhoudspakket

Bereik vastgestelde prestatiegaranties door wkk-eenheden te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant.

Toonaangevende wkk-leveranciers bieden omvangrijke onderhouds- en serviceplannen aan, met onder andere:

 • Routineonderhoud.
 • Prestatiemonitoring op afstand en foutdiagnose.
 • Reparaties van apparatuur.
 • Garanties over wkk-beschikbaarheid. 

Er zijn ook exploitatie- en onderhoudspakketten die het hele bedrijfssysteem dekken en een optimale werking van uw wkk-systeem garanderen.

De belangrijkste punten op een rij:

 • Periodieke inspecties en onderhoud zijn essentieel en moeten worden uitgevoerd door geschoolde technici.
 • Toonaangevende wwk-leveranciers beschikken over de vereiste kennis van het wkk-ontwerp en specialistische ervaring op het gebied van onderhoud, waarmee ze de beste after-salesservice kunnen bieden.
 • De werking van het wkk-systeem moet via monitoring op afstand worden gecontroleerd aan de hand van de toestand en prestaties.
 • Uitvaltijd voor groot onderhoud wordt bij voorkeur gepland in periodes met een lage vraag op locatie.
 • Controleer en zorg ervoor dat u het juiste onderhoudspakket voor uw systeem hebt voor optimaal voordeel van uw wkk.

Operationele efficiëntie verbeteren door onderhoud te prioriteren. Ontdek wat wij voor u kunnen doen.

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze driemaandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

 • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie
 • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt
 • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.