1. Home
  2. > Knowledge Centre
  3. > Ideas
Blogs

De toekomst van gas: wat te doen met uw wkk?

Blijft de wkk een belangrijke energiebron in de nabije toekomst?

Nederland wil snel van het gas af en over op andere energiebronnen. Aardgas is en blijft echter een belangrijke energiebron, met name voor de industrie en het bedrijfsleven, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wat betekent dat voor uw wkk en het onderhoud daaraan? 

De problemen in Groningen zijn een belangrijke reden dat ons land versneld van het gas af moet. Met name woningen gaan snel op andere energiebronnen over. Voor het bedrijfsleven is het echter de vraag of dat zo maar kan. Wat moet u met deze discussie als u nadenkt over welke energiebron(nen) u kiest voor nu en in de toekomst? 

Gas blijft nodig in de nabije toekomst

Uit onderzoek naar het gas- en stroomverbruik in vijf Europese landen, waaronder Nederland, wordt geconcludeerd dat gas tot zeker 2050 nog een belangrijke rol blijft spelen. De belangrijkste punten uit het rapport sommen we hieronder kort op:

  • Door de grotere vraag naar elektriciteit en de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen, is er juist meer gas nodig om aan de totale energievraag te voldoen. 
  • De toename van het gebruik van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en biomassa, zorgt ervoor dat de energietoelevering afhankelijker wordt van weersinvloeden. Om het stroomnet betrouwbaar te houden, zijn meer gasgestookte energiecentrales nodig.
  • Tot 2050 zal alleen onder buitengewoon gunstige weersomstandigheden een overschot aan elektriciteit worden opgewekt door hernieuwbare energiebronnen. 
  • Er moet fors worden geïnvesteerd in (uitbreiding van) het elektriciteitsnetwerk om aan de toekomstige vraag naar stroom te kunnen voldoen. 

Kies een energiebron die de continuïteit van bedrijfsprocessen garandeert

Het is goed voor te stellen dat u door de gasdiscussie twijfelt bij het aanschaffen van een nieuwe of andere energiebron. Gaat u voor een wkk, zon- of windenergie, of toch een warmtepomp? Of een combi van meerdere energiebronnen? Welke keuze de beste is, hangt uiteraard af van de specifieke wensen en eisen die passen bij uw bedrijf. 

Doordat gas nodig is en blijft in de nabije toekomst, is het in elk geval goed om de mogelijkheden van de wkk in deze periode te onderkennen. Een wkk is goed te gebruiken als stand alone energiebron, die niet afhankelijk is van het stroomnet. Daardoor is hij bijvoorbeeld geschikt als noodstroomvoorziening. Ook kan de wkk een warmtepomp aanvullen wanneer deze te maken heeft met rendementsschommelingen door bijvoorbeeld lage buitentemperaturen. Zonne- en/of windenergie kan niet altijd voldoen aan de energievraag door de grilligheid van het weer. In al deze gevallen is een wkk een ideale oplossing om de continuïteit van uw bedrijfsprocessen te garanderen.

Wkk dankzij onderhoud en revisie een betrouwbare energie-oplossing

Het is dan ook van belang om hier rekening mee te houden als u nadenkt over de aanschaf van nieuwe of andere energiebronnen. Dankzij onze services op het gebied van exploitatie en onderhoud, zorgen we ervoor dat u altijd voorzien bent van een optimaal werkende wkk. Door de wkk naast diverse kleinere onderhoudsbeurten aan het eind van zijn levensduur een volledige revisie te geven, kan deze vervolgens weer meerdere jaren mee. Zo is ook de toekomst van uw investering gegarandeerd. 
 

Abonneer u op Centrica Business Solutions

Meld u aan om onze maandelijkse nieuwsbrieven te ontvangen:

  • Updates over netto nul, duurzaamheid, koolstofarm en hernieuwbare energie

  • Inzichten in onze energieoplossingen en de bredere energiemarkt

  • Ons laatste nieuws, webinars, podcasts en evenementen

Door een formulier in te vullen, gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Centrica Business Solutions zoals beschreven in het Privacybeleid. Centrica Business Solutions stuurt u regelmatig een nieuwsbrief en ander marketingmateriaal waarvan wij denken dat het voor u relevant is. U kunt zich hiervoor op elk moment afmelden.